Mam oto taki problem, w domu podczas ćwiczeń np. w przysiadzie na jednej nodze moja lewa noga jest słabsza niż prawa, jeszcze bardziej to uwidacznia się w ćwiczeniach w podporze przodem na przedramionach gdy wykonuję wznos prawą nogą a podpór lewą.
Nie tak dawno miałem problem z mięśniem piszczelowym i strzałkowym lewej nogi ale teraz jest już wszystko OK.
Mogę jakoś temu zaradzić ? "podciągnąć" siłę lewej nogi w stosunku do prawej, jakieś dodatkowe ćwiczenia? , czy raczej dalej wszystko wykonywać z taką samą intensywnością na obie nogi?
Słabsza jedna noga
- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 49:18
- Życiówka w maratonie: brak
Przychodzi mi do głowy tylko "suwnica pionowa" na siłce - z dużą ilością powtórzeń na słabszą nogę.
Ewentualnie zwiększona objętość ćwiczeń domowych na tę nogę - przysiady, wznosy na palcach, itp.
Ewentualnie zwiększona objętość ćwiczeń domowych na tę nogę - przysiady, wznosy na palcach, itp.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dodaj po 1 serii do każdego ćwiczenia na słabszą nogę, Np. 3ćwicz po 4 powtórzenia na mocniejszą i 3 ćwicz po 5 powtórzeń na słabszą, z tym samym ciężarem. po paru miesiącach wyrównasz siłe, chyba że jest naprawe duża dysproporcja to nawet rok będziesz musiał tak pracować.acer pisze:Mam oto taki problem, w domu podczas ćwiczeń np. w przysiadzie na jednej nodze moja lewa noga jest słabsza niż prawa, jeszcze bardziej to uwidacznia się w ćwiczeniach w podporze przodem na przedramionach gdy wykonuję wznos prawą nogą a podpór lewą.
Nie tak dawno miałem problem z mięśniem piszczelowym i strzałkowym lewej nogi ale teraz jest już wszystko OK.
Mogę jakoś temu zaradzić ? "podciągnąć" siłę lewej nogi w stosunku do prawej, jakieś dodatkowe ćwiczenia? , czy raczej dalej wszystko wykonywać z taką samą intensywnością na obie nogi?