notoryczne zmęczenie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
animak_88
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak 46:24
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hej!
Mam pytanie o takie zjawisko.
Mianowicie ciagle po bieganiu jestem zmeczony i gdzies tak 1 godz po treningu chce mi sie spac... i ide w drzemke bo po prostu jestem nei do zycia. Kiedys jak chodzilem na silownie tez tak mialem.
W czym twki przyczyna ze jeste mpo wzmozonym wysiklu fizycznym senny???

pije przed treningiem kawe zawsze, zielona herbate popijam codzinnie od rana do popoludnia a mimo wszystko po bieganiu czuje sie senny..
PKO
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

To masz chyba jakis problem z wydzielaniem adrenaliny bo ja jestem po treningu pobudzony jak swinia w okresie godowym :bum:
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Proponuję zrobić gruntowne badania krwi. OB, Morfologię, próby wątrobowe, test na HCV.
Notoryczne zmęczenie po treningu może oznaczać wiele rzeczy, np
- u często i mocno biegających, przetrenowanie,
- złe parametry krwi - szczególnie należy sprawdzić Hemoglobinę, hematokryt, próby wątrobowe. Warto też, za 30 pln zrobić sobie badanie na obecność wirusa HCV. We wczesnej fazie daje on odczucie zmęczenia, osłabienia, senność.
Przyczyn może być jednak wiele,...
Generalnie, biegacze się nie badają. Wykonywanie raz w roku kompleksowych badań krwi powinno być normą dla "cywila". Dla osoby biegającej, dwa razy w roku to konieczność. między innymi po to aby sprawdzić w okresie przygotować do maratonu stan morfologii lub po prostu dla zdrowotności,...:-)
Zwróć też uwagę na swoją dietę. Złe odżywianie, zrzucanie wagi, co jest częsty przypadkiem u początkujących biegaczy, może skutkować zmęczeniem,...
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Badanie krwi to krok w dobrym kierunku.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Eurymone
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A może chłopak po prostu za ostro biega? Napisz proszę ile masz lat, ile czasu trwa Twój trening i z jaką intensywnością biegasz. Nie zawsze chodzi o to żeby biec na 100% :)
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Wielu sportowców ucina sobie drzemkę po treningu. Jak dla mnie powodem jest obniżony glikogen i być może niższy poziom cukru we krwi.
Z czego to wnioskuję, ano z tego że jak jadłem dużo węgli to też tak miałem. Po mocniejszym treningu co najmniej pół godziny drzemki bo byłem nie do życia.
Teraz jak jem znacznie mniej węgli tego nie mam, po treningu jestem tylko fizycznie zmęczony, bez senności. Interpretuję to tak, że organizm już się przyzwyczaił do stale obniżonego glikogenu i nie reaguje zjazdem jak tylko zapasy się zmniejszą.
The faster you are, the slower life goes by.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

klosiu -> ja jem normalnie wegle i nie zaliczam zjazdu no ale moze dlatego ze ja te wegle po treningu uzupelniam mimo wszystko.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może to sprawa indywidualna, u mnie tak jest. Ja też uzupełniałem węgle zaraz po treningu, proszę sobie nie myśleć ;).
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

animak_88 pisze:hej!
Mam pytanie o takie zjawisko.
Mianowicie ciagle po bieganiu jestem zmeczony i gdzies tak 1 godz po treningu chce mi sie spac... i ide w drzemke bo po prostu jestem nei do zycia. Kiedys jak chodzilem na silownie tez tak mialem.
W czym twki przyczyna ze jeste mpo wzmozonym wysiklu fizycznym senny???

pije przed treningiem kawe zawsze, zielona herbate popijam codzinnie od rana do popoludnia a mimo wszystko po bieganiu czuje sie senny..
Zmień dietę:
http://portal.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy
animak_88
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak 46:24

Nieprzeczytany post

biegam narazie tylko 5 km bo wracam po kontuzji, ale to samo bylo jak biegalem 10km

chyba cos moze byc z tymi weglami,bo nie koniecznie uzupelniam je nalezycie, poczytam o dietach

a jutro i tak dla swietego spokoju ide na badania
Modeno
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

przy okazji morfologii warto oznaczyc poziom żelaza i magnezu. Ja dla ciekawości własnej zrobilem 2 lata temu analizę pierwiastkową włosów i wyszło mi że mam niedobór żelaza, magnezu i powazny nadmiar fosforu. A także byłem padnięty po nawet nieduzym wysiłku.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ta analiza pierwiastkowa włosów to wielka ściema. Robiłem taka i zaraz potem dokładna analizę krwi. Wyniki obu badań były diametralnie różne
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Modeno
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Wyniki będą różne bo to są zupełnie inne techniki badań. W morfologii są uzywane jednostki objętości a w analizie wlosa jednostki ppm (parts per milion). Nie ma przelicznika.Ja też nie wierzę w to w 100% ale jeśli WHO zaleca takie badanie to chyba nie bez powodu. Trudno nikomu nie wierzyć.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WHO zaleca też piramidę żywieniową ;).
Tak się zastanawiam... włos to przecież martwa tkanka, a rośnie koło centymetra na miesiąc. Jeśli się pobierze próbkę 6cm od końca, to mamy wyniki sprzed pół roku, prawda?
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Analiza pierwiastkowa włosów to rzeczywiście ściema...mająca na celu przekonanie cie ze jeśli nie kupisz potem suplementacji ( zgodnej z badaniami) to za chwile umrzesz:):):):)...taka suplementacja to 150-250 zł miesiecznie.....wiem to z doświadczenia...

A jesli chodzi i zmęczenie po treningu....to w 95% stawiam na cukier...tzn na zaburzoną gospodarkę cukrowo-węglowodanową. Kazdy ma inną zdolność do wysiewu insuliny związaną z wyczerpaniem zasobów węglowodanów w czasie wysiłku.....nie wiadomo czy to z powodu hypo czy hyper glikemii ale na pewno komplet badań i krzywa cukrowa:):):)

pozdrawiam i powodzenia
Edek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ