Ból mięśni uda pod pośladkiem.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Runner161
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

W trakcie jednego z dłuższych treningów około 20km asfaltem poczułem dość znaczący ból w udzie tuż pod pośladkiem. Jest to mięsień czwórgłowy/trójgłowy? Ból pojawia się przy dłuższym biegach po asfalcie. Są może na ten typ urazu sprawdzone ćwiczenia rozciągające?
Pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To raczej mięsień dwuglowy. Nie robiłeś czegoś nietypowego? Jakichś wypadów, wieloskokow?
Runner161
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie, nie robiłem nic nietypowego, jedynie rozciągam się po każdym treningu, może przesadziłem z rozciąganiem coś nadwyrężyłem i na długim treningu dało się odczuć tylko problem że to ciągle mi się utrzymuje przy dłuższych asfaltowych biegach. Po zażegnaniu jednej kontuzji zależało by mi aby kolejna (chociaż tak szybko) się nie pojawiła. Są jakieś ćwiczenia na tą partię mięśni żeby ból nie doskwierał? :echech:
irbor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Miałem coś podobnego, okazało się naderwaniem mięśnia dwugłowego. 6 tygodniowa przerwa w bieganiu.
Runner161
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

O LABOGA :chlip: , taki scenariusz nie wchodzi w grę, niedawno miałem już długa przerwę przez shin splints :chlip:
sepq
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:To raczej mięsień dwuglowy. Nie robiłeś czegoś nietypowego? Jakichś wypadów, wieloskokow?
Adamie, czy mógłbyś rozwinąć ten wątek? Zdaje się, że coś podobnego złapałem i to w czasie "czegoś nietypowego",a nie chcę zakładać nowego tematu. Boli już parę miesięcy, choć rozciąganie trochę pomaga. Na szczęście jest to znośny ból, a po rozciągnięciu nie czuję prawie nic. Robiłem usg i nie wykazało żadnego zerwania czy innego uszkodzenia.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Coś pewnie sobie najpierw naderwales ale skoro to było kilka miesięcy temu i na USG nic nie widać, to sprawa jest zaleczona ale niestety boli powstała tam blizna. Więc bardzo dobrze, ze rozciągasz, generalnie taką bliznę trzeba zawsze rozruszać, uelastycznić, będzie ok.
jarekwronki
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ja tez dzis takie mialem odczucie...biegalem na 10 km.. i ostatni km..bieglem ile sił w nogach i poczulem ból..i odrazu przestalem biegac zatrzymalem sie i przestalo.. ale prawde mowiac bolalo ...
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niestety jest to wredna kontuzja. Ja też niby wyleczyłem ale od miesięcy co jakiś czas się odzywa, u mnie najczęściej przy intensywnych podbiegach. Sam chciałbym wiedzieć czy da się to wyleczyć do końca. Najważniejsze to dać odpocząć nodze, mi lekarz powiedział że jak już wydaje nam się że już jest ok, wejść dynamicznie po schodach tak 5-6 pięter w góre, jak nic nie czuć to można powoli wracać do treningów, jak czuć chociaż troche to jeszcze nie czas i trzeba czekać dalej :/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ