sila biegowa ( podbiegi 100-150m a 500-600m )

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
rufuz

Nieprzeczytany post

No i ostatecznie robie tak:
pierwsza SB w tygodniu to dlugie 600m podbiegi natomiast druga SB w tygodniu to zwykle 100m podbiegi.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tutaj trochę jeszcze w temacie:
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=4021
cienias
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wracając do kwestii: spokojnie i technicznie, czy mocno i byle jak. Na pierwszy rzut oka, to pomyślałem, że coś się panu, panie
Adamie pomyliło :) Ale jak patrzę na sprinterów w klubie, dla których najważniejszą rolę w biegu gra siła to wszystko się zgadza. Ich treningi biegane są spokojnie i technicznie. Zaznaczyć jednak trzeba to, że aby był to trening szybkościowo-siłowy to przebieżki/rytmy/tempa muszą być wykonywane na pełnym wypoczynku. Jak chcemy wytrzymałość to trzeba robić dużo, żwawo i na niepełnym wypoczynku. Jak chcemy szybkość to na treningu nie mamy prawa się zmęczyć :D

Wielokrotnie w postach przewijają się słowa "siła w matatonie" itp. Czy w maratonie istnieje takie coś jak siła? Proszę o wyjaśnienie bo nie bardzo kumam. No chyba, że przez te słowo chodzi wam o wyrtrzymałość siłową. Uważam, że jeśli chodzi o włókna szybkokurczliwe w maratonie, to działają one przez pierwsze 500m.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

cienias pisze: Uważam, że jeśli chodzi o włókna szybkokurczliwe w maratonie, to działają one przez pierwsze 500m.

Wielokrotnie w postach przewijają się słowa "siła w matatonie" itp. Czy w maratonie istnieje takie coś jak siła? Proszę o wyjaśnienie bo nie bardzo kumam. No chyba, że przez te słowo chodzi wam o wyrtrzymałość siłową.
Co do włókien szybkokurczliwych to racja, bezrefleksyjnie zacytowałem Lydiarda a akurat w tym ćwiczeniu wg mnie włókna szybkokurczliwe wcale nie pracują wiele. Skąd wiadomo? Bo jesteśmy w stanie wykonywać ten ruch naprawdę długim odcinku.

Ok, wytrzymałość siłowa, chodzi o umiejętność powtarzania jakiegoś ruchu na długim odcinku. Żeby pomimo zmęczenia nadal była jego dobra powtarzalność.
Awatar użytkownika
ewa_m
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki Adam za filmy i czas poswiecony na ich zmontowanie... ewidentnie widac, ze pole do poprawy mam olbrzymie :D wygladalam tragicznie :P
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Wszystkie filmy są "Untitled" (nie miałem siły ich numerować) ale Ty jesteś na trzecim chyba, tak?
https://vimeo.com/channels/340564/42415181

Ja nie myślę, że wyglądasz źle. Ruszasz się fajnie, dynamicznie. Zresztą Twoja wygrana w wyścigu pokazuje Twój potencjał.
Relację masy ciała do siły trzeba trochę poprawić i będzie nieźle. (sporo siły ogólnej, trochę diety)
Wyglądasz naprawdę na dziewczynę (bez kitowania) która ma predyspozycje do dobrego biegania.
MarcinSz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:46

Nieprzeczytany post

O! Świetnie! Dziękuję za filmiki o które tak marudziłem jakiś czas temu ;)

Takie spojrzenie z zewnątrz pokazuje co jeszcze jest do nadrobienia. A tym bardziej jeśli porówna się z tym jak to miało wyglądać (http://www.youtube.com/watch?v=eMsZKSM5 ... r_embedded)
heniekk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mając dobre warunki do ćwiczenia podbiegów warto pod kątem siły i wytrzymałości podbiegowej w maratonach górskich dokładać sztange, skoki na podwyzszenie, skipy i inne ćwiczenia siłowe ?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Sztangę bym odpuścił (chyba, że jestes na naprawdę wysokim poziomie), wchodzenie na ławkę może być ale jeśli masz stromy podbieg to nie koniecznie.
heniekk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki; Najczęściej pisze się o seriach podbiegów powiedzmy kilkusetmetrowych; ( robię 8-10 x 700m, +70m ) jak to jest z przydatnością i efektywnością treningu długich i sporo wolniejszych (3-4 x 3km, +330m ) podbiegów. Biegam tez takie bo czuję ze dobrze imitują to jak się czuję podczas entego podbiegu na maratonie.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Kombinuj, fajnie, że masz takie tereny. Gdzie tak biegasz?
heniekk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

G.Kamienne
kolo9876
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ile razy w tygodniu robić te lydiardowskie podbiegi? Z powodu obowiązków biegam 4 razy w tygodniu, 1 to wybieganie. Oprócz tego robić 2 razy podbiegi i 1 raz trening nazwany przez Lydiarda Leg Speed, czy tylko 3 razy podbiegi bez LS, a może zmobilizować się i robić 3 podbiegi i 1 LS (choć z tym może być problem)?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ