Wspomaganie stawów
Witam.
Proszę o opinie. Czy warto a może trzeba stosować jakieś suplementy aby chronić stawy.
Biegam średnio 3 razy w tygodniu łącznie ok 20 km. Mam 35 lat i ważę ok 88 kg.
Pozdrawiam
Wojtek
Proszę o opinie. Czy warto a może trzeba stosować jakieś suplementy aby chronić stawy.
Biegam średnio 3 razy w tygodniu łącznie ok 20 km. Mam 35 lat i ważę ok 88 kg.
Pozdrawiam
Wojtek
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
- Życiówka w maratonie: brak
Najlepszą rzeczą jaką możesz zrobić dla stawów to rozwój gorsetu mięśniowego wspomagającego pracę stawów i regularne rozciąganie po biegu. No i oczywiście dbanie o technikę biegu, standardowe u początkujących bieganie "na piętę" jest bardziej destrukcyjne od naturalnego lądowania na śródstopiu.
The faster you are, the slower life goes by.
No, no. Tych zbędnych kilogramów to ja za bardzo nie mam. Moim celem nie jest zmniejszenie wagi.oskee pisze:Przy takich przebiegach raczej nie ma sensu. Warto natomiast zrzucić zbędne kg, zadbać o odpowiednie buty i w miarę możliwości biegać po miękkim.

Odnośnie techniki, to faktycznie muszę ją podszkolić. Chyba czas wybrać się na jakieś zajęcia z instruktorem.klosiu pisze:Najlepszą rzeczą jaką możesz zrobić dla stawów to rozwój gorsetu mięśniowego wspomagającego pracę stawów i regularne rozciąganie po biegu. No i oczywiście dbanie o technikę biegu, standardowe u początkujących bieganie "na piętę" jest bardziej destrukcyjne od naturalnego lądowania na śródstopiu.
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
To ile masz wzrostu na te 88kg?nemesisss pisze:No, no. Tych zbędnych kilogramów to ja za bardzo nie mam. Moim celem nie jest zmniejszenie wagi.oskee pisze:Przy takich przebiegach raczej nie ma sensu. Warto natomiast zrzucić zbędne kg, zadbać o odpowiednie buty i w miarę możliwości biegać po miękkim.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Jeśli masz trochę kasy to można zakupić glukozaminę lub kolagen, tak jak wyżej kolega napisał dobrze jest też dopracować technikę biegu i zakupić dobre buty. Jeśli chodzi o formy treningowe odciążające stawy to polecam basen i rozciąganie
.

No dwa metry nie mam. Mam tylko 186 i ważę ok 88 kg i jest mi z tym dobrze. Robię co tylko się da aby nie mieć mniejSvolken pisze:I jednak zrzucic trochę kg, bo nie sądzę, że masz 2 metry wzrostu. No, chyba że masz

Jakieś konkretne preparaty polecasz?miloszekprz pisze:Jeśli masz trochę kasy to można zakupić glukozaminę lub kolagen, tak jak wyżej kolega napisał dobrze jest też dopracować technikę biegu i zakupić dobre buty. Jeśli chodzi o formy treningowe odciążające stawy to polecam basen i rozciąganie.
Buty mam dobre a jeśli chodzi o technikę, to niestety nie mam wiedzy. Tak jak pisałem muszę spotkać się z jakimś instruktorem. Być może robię spore błędy mimo, że sobie z tego nie zdaję sprawy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Glukozaminy nie kupuj bo to pic na wodę.
Kolagen może pomóc, ale nie musi. Zależy jaki masz problem ze stawami.
Jak ogólnie chcesz wydać na coś pieniądze i mieć nadzieje, że będzie lepiej to polecam Animal Flex.
88kg przy 186cm to już tak troszeczkę nadwaga. Na pewno dobrze zrobiłoby stawom jak zrzuciłbyś kilka kg.
Technika biegu, tak jak piszą koledzy jest istotna. Zacznij od policzenia kroków na minutę i spróbuj jak najbardziej zbliżyć się do 180. Powinno to spowodować, że skrócisz krok a co za tym idzie będziesz mnej leciał w powietrzu, delikatniej lądował i tym samym mniej obciążał stawy.
Kolagen może pomóc, ale nie musi. Zależy jaki masz problem ze stawami.
Jak ogólnie chcesz wydać na coś pieniądze i mieć nadzieje, że będzie lepiej to polecam Animal Flex.
88kg przy 186cm to już tak troszeczkę nadwaga. Na pewno dobrze zrobiłoby stawom jak zrzuciłbyś kilka kg.
Technika biegu, tak jak piszą koledzy jest istotna. Zacznij od policzenia kroków na minutę i spróbuj jak najbardziej zbliżyć się do 180. Powinno to spowodować, że skrócisz krok a co za tym idzie będziesz mnej leciał w powietrzu, delikatniej lądował i tym samym mniej obciążał stawy.
Dziękuję Wam za opinie.
Na razie nie mam problemów ze stawkami. Nad techniką jednak pocwiczę.
Na razie nie mam problemów ze stawkami. Nad techniką jednak pocwiczę.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Rozrost kostny u ciebie już się zatrzymał, kup sobie lepiej dobre piwo i dobrze zjedz, zamiast żreć placebo...
pozdro
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- aro05
- Zaprawiony W Bojach
Przez ostatnie 3 lata, w celach profilaktycznych stosowalem suplementacje Glukozamina (przez ok.6 tygodni na rok). We Francji (podejrzewam, ze podobnie jest w Polsce), aby jakis lek zostal wpisany na liste lekow refundowanych, trzeba udowodnic skutecznosc (liczy sie stosunek skutecznosci do ewentualnych efektow ujemnych). Czesc Reumatologow uwarza, ze dlugotrwale stosowanie preparatow na bazie Glukozaminy moze miec pozytywny wplyw na chrzastke stawowa i polecaja je w prewencji chorow zwyrodnieniowuch stawow. Czytalem ostatni raport komisji, ktory mowi jasno, ze firmy produkujace te preparaty, w swoich badaniach nie udowodnily ich skutecznosci. Wiec na pewno zrezygnuje z suplementcaji Glukozamina.
Co do cwiczen rozciagajacych, to trzeba uwazac. Coraz wiecej jest opini (popartych badaniami) mowiacych o ich szkodliwosci przed wysilkiem (nie mowie tu o rozgrzewce), natomiast po treningu zalecane tylko jesli przez ok. 48 godzin nie przewidujemy jakis zawodow czy treningu.
Co do cwiczen rozciagajacych, to trzeba uwazac. Coraz wiecej jest opini (popartych badaniami) mowiacych o ich szkodliwosci przed wysilkiem (nie mowie tu o rozgrzewce), natomiast po treningu zalecane tylko jesli przez ok. 48 godzin nie przewidujemy jakis zawodow czy treningu.