Komentarz do artykułu Fenix vs. Varta: porównanie dwóch czołówek

yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Naprawde wierzysz ze lampka przy 100lm bedzie swiecic przez 21h? Ten czas jesli jest prawdziwy (w co watpie) to jest podany pewnie do zgasniecia czolowki, a nie ze generuje 100lm przez 21h, a to bardzo znaczna roznica.
PKO
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yaro1986 pisze:Naprawde wierzysz ze lampka przy 100lm bedzie swiecic przez 21h? Ten czas jesli jest prawdziwy (w co watpie) to jest podany pewnie do zgasniecia czolowki, a nie ze generuje 100lm przez 21h, a to bardzo znaczna roznica.

porównując z produktem firmowym zasilanym 3xAA:
http://petzl.pl/pub/INSTRUKCJE/E87P-MYO-RXP.pdf

to 84 lumeny można (przy stabilizacji) utrzymać przez 1:40 g;

jeśli wybieramy tryb bez stabilizacji, to mamy na początku 98lm, a jak to b. szybko spada, to producent podaje na wykresiku
w sekcji "non-regulated';

tu Mactronic:
http://www.mactronic.pl/pl/products/out ... /cart.html

nie podaje żadnych szczegółów na temat metody pomiaru czasu świecenia, a skoro nie piszą nic o stabilizacji, to możemy przyjąć, że lampka jej nie ma, czyli te 100lumenów jest tylko na nowych bateriach;
pzdr
gl
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yaro1986 pisze:Naprawdę wierzysz ze lampka przy 100lm będzie świecić przez 21h?
A nie, nie - nic takiego nie napisałem - a napisałem nawet, że nie do końca w te 21h wierzę, bo marketing to marketing. jest to raczej parametr świecenia w ogóle, oczywiście przyjmując również, że skoro nie ma stabilizacji, to od początku będzie stopniowo słabnąć. I tu się raczej kłania indywidualne przeznaczenie dla czołówki - jeśli ktoś kupuje, żeby pomóc sobie w zwykłym treningu w lesie przez 1-2h, a potem wróci do domu, wciągnie aku i podładuje, to myślę, że nawet te 1.2V zamiast 1.5V mu nie straszne. Wyższe modele Mactronica mają układ kontroli naładowania baterii i jeśli ktoś ma potrzebę, może kupić "mądrzejszy" model. Wszystko jest kwestią ceny i przeznaczenia..
Swoja drogą fajny ten patent Petzla ze stabilizacją, że zapewnia przez ponad 1h stabilne świecenie..No ale za Myo RXP2 trzeba wybulić już przynajmniej dwie i pół stówy :echech:
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stabilizacja to nie patent petzla. Petzl tylko skopiowal od innego producenta
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

P@weł pisze: Swoja drogą fajny ten patent Petzla ze stabilizacją, że zapewnia przez ponad 1h stabilne świecenie..No ale za Myo RXP2 trzeba wybulić już przynajmniej dwie i pół stówy :echech:
z tańszych lampek stabilizację ma np. Princeton EOS (70lumenów), ale ta się IMO kiepsko sprawuje przy bieganiu (też mam) - głowica, choć jest tylko minimalnie cięższa od serii Tikka 2, telepie się;
gdybym miał teraz kupić czołóweczkę (i miał kaskę;), to celował bym pewnie w Tikkę XP 2 model 2012 (80lumenów) z akumulatorkiem Core; zresztą dowolną lampkę z serii Tikka 2 można zamienić w stabilizowaną właśnie montując Core;
pzdr
gl
filipsz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mimo upływu roku od zakupu widzę, że fenix hl21 nadal pozostaje jednym lepszych wyborów pod kątem biegania.
Za stówkę dostajemy bardzo porządną lampkę.
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciekawe jak to sie spisuje?
http://sklep.sx-sport.com/product-pol-6 ... SILVA.html
Chetnie bym to cudo przetestowal. 1000lm to juz niemal jak reflektor w samochodzie. Czlowieka to chyba przeswietli, przystawisz do brzucha to swiatlo wyleci plecami.
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

trzeba by bylo zrobic jeszcze bardzo prosty test zalozyc obydwie lampki i w nich poprostu pobiez z wlaczonym nagrywaniem np: w telefonie kom i tyle,a dodam wlasnie ,ze jest taka odpowiednia strona ktora ma wiekszosc lampek tanich drogich roznych testy tam polegaja na zrobieniu zdjec tzw plamy swietlne i czesto jest jeszcze wideo[[[[[oczywiscie filmik powinien byc zarejestrowany jednym sprzetem]]]..
Osobiscie posiadam juz 4 lampki czolowe w tym 2 znanej firmy petzl i 1 lidl i 1 biegronka, co mnie zadziwilo to wygrala ta z biedronki i wniej biegam a zdanie moje niejest odosobnione poniewaz jak pytam moja biegaczke ,ktora lampke to mowi ta ala biedronka,,,,mimo to szukam jeszcze czegos :hahaha:
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nagranie z telefonu to nie jest dobry pomysl (chyba ze w najnowszych modelach maja jakies super kamerki jak gopro itp). Kamerki w telefonach, tanszych aparatach czy tanie kamerki sa wrazliwe na mala ilosc swiatla. Probowalem to nagrac i efekt byl mizerny, jakas jasniejsza plama w wysokich trybach ktora jeszcze drga co nie daje zbytniego pogladu na przydatnosc w biegu. Jakby miec takie gopro to juz mozna myslec o filmikach. Nawet do zrobienia porzadnych zdjec (te moje sa fatalne) przydalaby sie lustrzanka czy inny porzadny sprzet a nie przecietny kompakt.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

GoPro HD też jest światłolubna. Miałem już pomysł na ostatnim bieganiu, by ją zabrać ze sobą i pewnie tak zrobię, choć przypuszczam, że nagranie może nie być powalające. Na pewno robienie filmu telefonem w świetle czołówki to porażka, całkiem niedawno zrezygnowałem z dźwigania na imprezę lustrzanki, porobiłem fotki moim SE - lokal oświetlony, ale jak to w lokalu wieczorem - porażka, kaszka pixelowa i wszystko poruszone, co oczywiste przy dłuższych czasach..
P@weł...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

Yassith
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:15

Nieprzeczytany post

Cudow ni ma - w lustrzance obiektyw np. o jasnosci 2.8 ma srednice przeszlo 6 cm i wazy tyle co 10 telefonow wiec nie ma co porownywac ilosci swiatla wpadajacej do dziurki w telefonie.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yassith, dlatego tak lubię moja pentax'ową portretówkę 1.4..ale to osobny temat ;)
P@weł...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gopro lubi swiatlo, ale z czolowka wychodzi znosnie. Na canal+ byla relacja z UTMB i wlasnie chyba za pomoca gopro nagrywal Maciej Roslon, i nawet przy czolowce wygladalo to przyzwoicie. Moze cudow nie bylo, ale juz nadaloby sie do umieszczenia.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to, yaro, trzeba spróbować ;)
P@weł...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja gopro nie mam i pewnie w najblizszej przyszlosci nie wydam 1500zl na kamerke, wiec filmikow napewno nie bedzie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ