Hektor (husky) - pies dla biegacza (do adopcji)

trustin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

opiekuję się tymczasowo psem husky - znajdą ... szukam dla niego dobrego, biegającego domu, opiekuna który tak samo jak on lubi sobie pobiegać :D

Hektor to ok. 2 letni rudy piesek w typie siberian husky, wyjątkowo ładny, mądry i zmyślny Uciekał już z przytuliska, kilkakrotnie udało mu się na spacerze wyswobodzić z szelek :) Ewidentnie potrzebuje wiele ruchu, atrakcji i bezpiecznych warunków do wypoczynku. W domu, gdzie aktualnie mieszka przebywa wewnątrz, jest czysty, kochany i wyciszony. Tym bardziej spokojny im fajniejszy trening ma za sobą :) Ma chorą trzustkę i najprawdopodobniej będzie musiał pozostać na specjalistycznej karmie weterynaryjnej, nie ma jednak żadnych dolegliwości.

Jest bardzo energicznym psem, potrzebującym regularnego treningu. Dlatego najlepiej będzie się czuł w biegającym lub rowerowym domku - mieszkaniu, gdyż przy jego zdolnościach do ucieszek wybieg musiałby być prawdziwą twierdzą, a w mieszkaniu czuje się doskonale. Aktualnie w domu tymczasowym uprawia jogging (przypięty do biegaczana pas, linę z amortyzatorem i ubrany w szelki, dystanse póki co do 10 km) i bikejoring (upięty do kierownicy ciągnie rower).

W przypadku szczegółowych pytań związanych z bieganiem z takim psem uprzejmie proszę o kontakt mailowy lub telefniczny.

Jest wykastrowany, zaszczepiony i odrobaczony. W wyprawce otrzyma komplet do canicrossu : szelki, linę i pas oraz dożywotnie wsparcie osób związanych z psami zaprzęgowymi.

Adopcję prowadzi
Fundacja Adopcje Malamutów w Poznaniu
www.adopcjemalamutow.pl

kontakt :
Olga, telefon 606-23-88-22
email: trusty@vp.pl

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CANICROSS Z PSEM :
Obrazek

BIKEJORING Z PSEM :
Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 lis 2012, 14:00 przez trustin, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

ah, kurcze, ale się rozmarzyłem. nic to, jeszcze parę lat. odchować troszkę dzieciaki, przeprowadzić się... ciekawe, kiedy w końcu dorosnę do wymarzonego psa.

zdrówko i dzięki za linki.
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piesek pod choinke
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

...tak sobie czytam adopcjemalamutów.pl -

(...)nie lubi innych psów, koty traktuje jak każdą inną zwierzynę łowną.

myślę, że byśmy się dogadali. nie wiem tylko co na to żona, dzieci i sąsiedzi.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
trustin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hektor faktycznie koty i małe zwierzątka traktuje jak zwierzynę łowną :D Innych psów-samców nie lubi z zasady, ale suczki ... lubi :D Z jedną aktualnie mieszka i ciągle proponuje jej zabawy ...

W domu jest bardzo "proludzki", wręcz przylepa ... lubi siedzieć w kuchni gdy przygotwywane jest jedzenie, w ogóle być z człowiekiem, grzac nogi gdy siedzi się na kanapie ...

Jest bardzo łagodny do ludzi, zero odruchów agresywnych ... często sam podkłada się do głaskania ...

zachęcam do kontaktu i pytań, chętnie podam dobre linki do wiedzy o rasie i podzielę się swoją wiedza w tym zakresie z każdym zainteresowanym :)
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"ktoś" dla mnie :hej:
kiedyś miałem dobermana, skur...el był taki twardy, że jak go zabierałem do lasu, nie pozwolił sobie na to żeby biec za rowerem, pomimo że do końca życia zachowywał się jak szczeniak i miał niewiele w głowie, na wycieczkach nie interesowało go nic, oprócz biegu

Jak husky i malamuty zachowują się podczas temperatur powyżej 25 stopni? Czy wtedy można z nimi robić jakikolwiek trening? Nie grozi im nagłe przegrzanie w porównaniu do innych ras?
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

Tak koło 20C to sobie pobiegną ale łatwo zajechać, nawet 10 km i pies leży potem 2 dni. Także lepiej jak jest trochę chłodniej, albo biegać gdzieś w podmokłych terenach.
trustin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zgodnie ze "Sztuką" poważne treninegi zaprzęgowe i sezon jest gdy temperatura spada ponizej 15 stopni, jednak przy temperaturze 20 stopni na pewno nie ma problemu, powyżej 25 mozna się zastanawiać ... na pewno trzeba mieć psa na oku, zapewnić np kąpiel w jeziorze podczas biegu ... malamuty mają dużo gorzej, są cieższe, mają wiecej siersci ... Hektor wazy teraz 22,5 kg więc jest drobniutki i leciutki, aktualnie jeszcze łysy :D Sposób na treningi latem to świt lub ok 23:00 :) Wszystko się da zrobić, a Hektor jak go znam nie uleży bez ruchu choćby było gorąco ...

Nie powiem, ze upały to ulubiony klimat dla husky czy malamuta, ale oba psy obdarzone są futrem posiadającym podszerstek i włos okrywowy, dzięki temu mają świetne zdolności wentylacyjne. Podszerstek zagęszcza się na zimę. Ponadto i husky i malamut są mądrymi biegaczami, nie są to psy bezmyślne, które "umrą na trasie" (jak mieszanki ras hodowane po to by być szybkie)... jeśli nie będzie miał sił, zacznie po prostu ściemniać, węszyć, obijać sie z boku, ale nie dopusci do przegrzania czy zaslabnięcia ... Nie da sie jednak ukryc, ze największy power mają gdy jest 0 stopni i mniej :D
Awatar użytkownika
pepek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Chętnie bym się nim zaopiekował, ale niestety mam już jednego "dzikusa", który nie toleruje żadnych psów w okolicy. Niestety, mimo usilnych prób biegać też go nie mogę nauczyć w żaden cywilizowany sposób :usmiech:
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pies generalnie dla mnie bo i imię jego takie, jak chciałem dać swojemu, gdy nadejdzie czas..
Ale jeszcze nie czas.. :ojoj:
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ