Merrell Trail Glove

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

myślicie, że kupno merreli dla biegacza takiego jak ja (biegam od sierpnia) ma sens? biegam z pięty w ekidenach 50 ale chciałbym zacząć biegać poprawnie technicznie. Mam zamiar tak czy siak kupić jakieś traile na zimę ale czy od razu ładować się z minimale (merrele mają bardzo dobrą cenę) czy poczekać na wiosnę?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Weź lepiej coś łagodniejszego, zwłaszcza, że merrelle raczej nie będą najlepiej na śliskim trzymały. MT110 albo nawet pumy 250 trail.

I ćwicz nogi - bez tego przechodzenie na mini zawsze będzie boleć ;)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zatem muszę pomyśleć na takim obuwiem jednak na wiosnę bo aktualnie budżet jest mocno ograniczony niestety. 200 peelenów mogę na papcie wydać i ani grosza więcej. Pumy co prawda można na allegro za 225 złociszy dostać ale nei mam ich gdzie przymierzyć, przynajmniej ja nie widziałem ich w żadnym sklepie.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2012, 12:24 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:myślicie, że kupno merreli dla biegacza takiego jak ja (biegam od sierpnia) ma sens? biegam z pięty w ekidenach 50 ale chciałbym zacząć biegać poprawnie technicznie. Mam zamiar tak czy siak kupić jakieś traile na zimę ale czy od razu ładować się z minimale (merrele mają bardzo dobrą cenę) czy poczekać na wiosnę?

Jeśli udało by Ci się kupić Merrelle w super cenie, to bierz śmiało. Ale nie zakładaj, że będziesz w tym bucie już zaraz robić wszystkie swoje treningi. Ale na pewno dobrze Ci zrobi lekkie bieganie w takich butach raz w tygodniu (i potem więcej, w miarę postępów) + noszenie ich podczas innych sportowych aktywności.

Edit: nie widziałam Twojego posta; w taki razie spróbuj zdecydowanie jakiś but przejściowy - może NB MT100 gdzieś wygrzebiesz?
Ostatnio zmieniony 07 lis 2012, 12:24 przez strasb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak masz okazję kupić to kup, najwyżej zostaną Ci buty do chodzenia
próbowac biegać równiez w nich możesz, ze swoją specyfiką szybko oduczą lądowania na piętę

swoją drogą, niektórzy myślą, że biegają z pięty, a bywa inaczej i na odwrót :usmiech:
byłem świadkiem takiego delikwenta, który polemizował ze sprzedawcą, że biega poprawnie technicznie ze śródstopia, tyle że na filmiku widać było zupełnie coś innego, a i postronni przy bieżni, ewidentnie to wytykali
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w sieci można je dostać za ~150 zł, czytając, że ludziska kupują je po 99 zł nie wiem czy to dobra cena ;) muszę przy okazji sprawdzić w Decathlonie czy są i po ile.
herson pisze:jak masz okazję kupić to kup, najwyżej zostaną Ci buty do chodzenia
niestety na taki komfort nie mogę sobie obecnie pozwolić ;)
Ostatnio zmieniony 07 lis 2012, 12:30 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak dorwiesz w decathlonie po 99zł to zdecydowanie dobra cena.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

strasb pisze:Jak dorwiesz w decathlonie po 99zł to zdecydowanie dobra cena.
tak tak 99 to jest bardzo spoko, chodziło mi raczej o kwotę 150 zł, która mimo wszystko nadal jest atrakcyjna ale już mniej działa na wyobraźnię ;)
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

150zł to wciąż cena atrakcyjna w porównaniu z regularną, ale czy wystarczająco atrakcyjna jak na ponaprogramowy zakup w obecnej chwili, to już wiesz Ty sam. :usmiech:
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:
strasb pisze:Jak dorwiesz w decathlonie po 99zł to zdecydowanie dobra cena.
tak tak 99 to jest bardzo spoko, chodziło mi raczej o kwotę 150 zł, która mimo wszystko nadal jest atrakcyjna ale już mniej działa na wyobraźnię ;)
Są gdzieś w Poznaniu Merrelle w tej cenie (150zł)?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w Poznaniu nie widziałem bo nawet się szczególnie nie rozglądałem na allegro po tyle stoją wiec od biedy można przymierzyc je w sklepie i zamówić via net.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Poznań nie został dotknięty błogosławieństwem tanich Merrelli :). Przymierzyć można w Factory w Luboniu, ale ceny są tam normalne, czyli ciężkie do przełknięcia. Ja kupiłem swoje na Allegro.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Poznań nie został dotknięty błogosławieństwem tanich Merrelli
sanawabiczez
klosiu pisze:Przymierzyć można w Factory w Luboniu, ale ceny są tam normalne, czyli ciężkie do przełknięcia
kurcze raz byłem w tym centrum ale jakoś żadnego ciekawego sklepu nie widziałem, to było co prawda chyba w zeszłym roku. Coś się zmieniło w tej kwestii?
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Gdzieś w tym wątku Qba napisał gdzie to dokładnie jest.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Saszun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W Factory w Luboniu byłem w piątek. Jest to sklep ze zwykłymi butami typu Converse, merreller i jeszcze jakaś firma, z tego co pamiętam nie w alejce gdzie jest Nike i Adidas tylko w tej drugiej (ktoś już o tym pisał). Niestety dla mnie nie mają już żadnych minimalistycznych w rozmiarze 45-47. Ceny są znacznie tańsze niż regularne czyli trochę ponad 200pln no ale znacznie droższe niż okazje w decathlonie.

Moim zdaniem jeśli chcesz zacząć biegać poprawnie ze śródstopia to od razu powinieneś przesiąść się na buty minimalistyczne (jak najmniejszy drop), a nie wybierać jakieś przejściówki. Ja o minimalistycznych butach zacząłem czytać rok temu i od jakiegoś pół roku próbowałem zmieniać styl biegu. Wydawało mi się że jak nie jestem zmęczony to biegnę prawidłowo ze śródstopia (w wydeptanych pumach Faas 500). Jednak gdy przesiadłem się na NB MT00 okazało się że byłem w błędzie. Te buty od razu uświadomiły mi że ze śródstopia biega się zupełnie inaczej niż mi się wydawały. Po każdym treningu, a nawet już w czasie cholernie bolą łydki i myślę że to jest najlepszy znak rozpoznawczy czy zaczęło się biegać ze śródstopia. Dodatkowo znacząco skrócił mi się krok. Doznania docierające z podeszwy też mają znaczenie (podeszwa powinna być cienka) –wzmacniają mięśnie stopy. Już od 2 biegu w minimusach kompletnie zniknęły dolegliwości z rozcięgnem podeszwowym i nie pojawiły się nowe oczywiście poza cholernym bólem mięśni w łydce.

Jeszcze jedno. Jak by ktoś, gdzieś (w Internecie lub okolicach Poznania, Konina) spotkał tanie Merrell Sonic Glove w rozmiarze 46-47 to będę wdzięczny za info/linka (najtaniej znalazłem za 369pln – wysyłka gratis). Ewentualnie New Balance MO10 w tym samym rozmiarze.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ