Brak progresji wyników, co robić...?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
ŁoBoG
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

lebki pisze: A co do moich rozbiegań i podejrzanych temp to zerknij na to http://www.endomondo.com/workouts/pzzJtZ-WV2k,
Przepraszam, nie chodziło mi o to, że oszukujesz z tempami, tylko, że ... hmmm, właśnie:
Po pierwsze: zajeżdżasz się, najprościej mówiąc :) i na biegu właściwym jest jak jest :)
Po drugie: to co i u mnie, to brak wybieganych kilometrów :)
Ja na przykład 3-4km biegnę na teście w granicach 4:35-4:40/km a po piątym km siadałem zupełnie (nawet do 5:20/km) :hahaha: I tu na przykład z kalkulatora wynika, że 10 km powinienem smignąc w granicach 48min, a jak przebiegnę w granicach 51-52 min to bede skakal z radości :)
Wiec opierając sie na swoich obserwacjach, domniemam , że głównie brak Ci wybieganych km pod półmaraton i interwałów tempowych (które Daniels opisuje jako progowe - to obecnie mój ulubiony trening ) :spoko: U mnie rozwiązaniem właśnie było: trzymanie się zakresów (ale też nie z aptekarska dokladnoscia); zwrócenie uwagi na wybieganie kilometrów (STW :hahaha: ); biegi w tempie progowym... Już po 2-3tyg. lepsze "smarowanie" na trasie :oczko: POZDRA!
PKO
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

ŁoBoG pisze: Wiec opierając sie na swoich obserwacjach, domniemam , że głównie brak Ci wybieganych km pod półmaraton i interwałów tempowych (które Daniels opisuje jako progowe - to obecnie mój ulubiony trening )
Chodzi o kolumnę "Tempo" w tabeli Danielsa?
http://bieganie.pl/?cat=15&id=139&show=1
Awatar użytkownika
lebki
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:02
Życiówka w maratonie: 3:50:51

Nieprzeczytany post

A więc tak. Dorwałem Danielsa. Narazie jestem w trakcie lektury, ale zdążyłem już wyznaczyć VDot (41) i tempa z nim związane (BS 6:12 . M - 5:20, P 5:00 I - 4:36). Przejrzałem też trening A pod maraton. Trochę mam problem z rozszyfrowaniem tej tabeli. Chodzi o to, że plany treningowe z którymi stykałem się do tej pory, były rozbite na dni tygodnia, a u Danielsa jest Faza, Tydzień, Ułamek i SP1 SP2. Nie bardzo wiem jak to dostosować do poszczególnych dni tygodnia. SP1 i SP2 rozumiem to treningi specjalistyczne i umieszczamy je np w sobotę i niedzielę, ale co z resztą ?

PS. Dzisiaj odbyłem pierwszy trening BS tempem 6:15. Całkiem przyjemne uczucie nie padać na pysk po skończonym biegu :)
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Treningi specjalistyczne SP1 i SP2 ustawiasz 3-4 dni po sobie by robić je na świeżości - inaczej to bez sensu (wtorek-sobota albo środa-niedziela itp), reszta to właśnie biegi spokojne takie jak realizowałeś dziś, musisz określić maksymalny dystans tygodniowy jaki będziesz robił - te ułamki to własnie cześć tego tygodnia maksymalnego, którą musisz realizować. Na bieg poniżej 4 godzin powinno wystarczyć max 60km. Do tej tabeli z treningu A musisz podejść nieco kreatywnie bo biegając max 60km tygodniowo możesz je czasem wyczerpać treningami specjalistycznymi a nie o to tu chodzi by robić za dużo. Ja pomagałem mojej zonie własnie z poziomu najpierw 40 a później 41 przygotować się do maratonu w Poznaniu na start poniżej 4h (wyszło jej 3.51) i ten plan jej nieco rozpisywałem łagodniej, te treningi specjalistyczne realizowała tak w 80% żeby się nie zamęczyć - no i ładnie wyszło. A fazy to wyrabianie poszczególnych cech potrzebnych do startu jak i do dalszej realizacji treningu. Faza 1 - baza i rozbieganie, wyrobienie kilometrów, Faza 2 - podniesienie prędkości i adaptacja do dłuższych biegów progowych, też siła biegowa, faza 3 - najwięcej biegania, dużo treningu wytrzymałości i tempa, faza 4 - ćwiczenie tempa startowego i potwierdzenie pewności siebie, powolne schodzenie z objętości. Tak ogólnie.
No i by to realizować trzeba biegać minimum 4x tydzień , inaczej to nie ma sensu
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
lebki
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:02
Życiówka w maratonie: 3:50:51

Nieprzeczytany post

Dzięki za wyczerpujący opis. Biegam 4 razy w tygodniu. Pewnie zacznę z poziomu 45 km tygodniowo i będę podnosić stopniowo dystans. W przygotowaniach do Maratonu Warszawskiego biegałem do 80 km w ostatnich tygodniach, tutaj pewnie też do tego dobiję.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masz sobie ustalić dystans maksymalny i biegać jego część lub całość wg ułamka podanego w tabelce - na końcu biegać coraz mniej wg tabli - to schodzenie z dystansu jest bardzo istotne w fazie 4 tej już 3-4 tygodnie przed startem

Awatar użytkownika
ŁoBoG
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

moonfall84 pisze:
ŁoBoG pisze: Wiec opierając sie na swoich obserwacjach, domniemam , że głównie brak Ci wybieganych km pod półmaraton i interwałów tempowych (które Daniels opisuje jako progowe - to obecnie mój ulubiony trening )
Chodzi o kolumnę "Tempo" w tabeli Danielsa?
http://bieganie.pl/?cat=15&id=139&show=1
TAK :taktak:
Awatar użytkownika
ŁoBoG
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lebki pisze:
PS. Dzisiaj odbyłem pierwszy trening BS tempem 6:15. Całkiem przyjemne uczucie nie padać na pysk po skończonym biegu :)
:bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum: :bum:
GRATULACJE :hej: :hej: :hej:
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

lebki, widzisz jakie to łatwe. Gdy przeczytasz całą książkę to już zatrybisz o co biega. Co jest co i z czym to sie je :ble:
Ostatnio zmieniony 07 lis 2012, 10:22 przez apaczo, łącznie zmieniany 1 raz.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:mihumor, widzisz jakie to łatwe. Gdy przeczytasz całą książkę to już zatrybisz o co biega. Co jest co i z czym to sie je :ble:
Nie rozumiem co chcesz powiedzieć? Dobry adresat?

Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:
apaczo pisze:mihumor, widzisz jakie to łatwe. Gdy przeczytasz całą książkę to już zatrybisz o co biega. Co jest co i z czym to sie je :ble:
Nie rozumiem co chcesz powiedzieć? Dobry adresat?
Wybacz. Już wprowadziłem korektę.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ