Kolka na każdym treningu.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
oldsoul
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, biegam od kwietnia. Nigdy nie miałem takiego problemu jak teraz, otóż ostatnie 3 treningi i dokładnie to samo- po 10-15 minutach biegu kolka po prawej stronie pod żebrami. Standardowo zwalniam próbuje 100 sposobów oddychania rozciągania masowania itd. Nic to nie pomaga- muszę zaprzestać biegu. Każda późniejsza próba truchtu kończy się od razu bólem.

Kolka zawsze występuje w identycznym miejscu po tym samym czasie biegu. Dodam, że nie biegnę szybciej niż powinienem, znam swoje tempa itd.
Dziś miałem po posiłku ponad 3 godzinną przerwę przed bieganiem.

Pomocy !
PKO
Awatar użytkownika
slawekebi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:37:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie tylko czas od ostatniego posiłku jest ważny, lecz co jemy. Wiadomo, że posiłek ciężkostrawny będzie trawił się dłużej niż 3 godziny...

Miałem taki sam problem z kolką jak Ty. Poradziłem sobie w następujący sposób:
- czekam od 2,5 do 4 godzin od ostatniego posiłku,
- robię brzuszki w domu (w celu wzmocnienia mięśni),
- gimnastyka rozciągająca przed treningiem.

Zaznaczam, że kolka nie zniknie z dnia na dzień. W moim przypadku potrzebne były 3 tygodnie.
Konsekwencja w treningu jest podstawą wytrzymałości, a jego intensywność - postępu.
oldsoul
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nawet mnie tak nie strasz tymi 3 tygodniami. Ale dobrze, dam wątrobie odpocząć, przejdę na lżejszą dietę i spróbuje dobrego rozciągania tych partii mięśni przed biegiem.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

oldsoul masz woreczek żółciowy zapchany złogami! Pomoże sylimarol. Bierz 1 tabl. 3 razy dziennie przez 6 miesięcy. Po miesiącu powinieneś odczuć poprawę.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
oldsoul
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A co z treningami ? co robić ?
nemo_nikt
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Też miałem podobny problem i miewam go dalej ale rzadziej (częstość wzrasta wraz z spożyciem ciastek). Najbardziej pomogło ograniczenie słodyczy, ale nawet teraz czasem się zdarza a wtedy:

nie zatrzymuję się tylko od razy kiedy poczuję że coś się święci to wpycham sobie kciuka w bok brzucha (i trzymam aż nie przejdzie) albo dwa palce pod żebra (i też trzymam aż przejdzie). Tylko zaznaczę że ja jestem chudy i coś takiego nie sprawia mi problemu ani bólu. Zwykle udaję mi się zlikwidować kolkę zanim się zacznie ;).

No i oczywiście też jadam najpóźniej 2-3 godziny przed bieganiem.
oldsoul
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Myślę, że nasze problemy nie mają dużo ze sobą wspólnego. Ja też juz uciskałem brzuch, jeszcze tylko brakuje żebym całą pięść wsadził.
nemo_nikt
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Możliwe że jedyne co mają wspólnego to tylko miejsce występowania bólu. Próbuj różnych sposobów i jak coś pomoże to opisz to tutaj.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Proponuje zrobienie USG woreczka żółciowego. Sprawa stanie się klarowna.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2012, 07:41 przez apaczo, łącznie zmieniany 1 raz.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
oldsoul
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Koledzie chodziło o USG oczywiście ?
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

oldsoul pisze:Koledzie chodziło o USG oczywiście ?
oczywiście :hej:
oldsoul
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Sylimarol biorę od ponad tygodnia i na razie poprawy nie widzę. Nadal potrafi boleć wątroba przy intensywnym marszu. Biegania wcale nie próbowałem.
Widgetos
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przeczytałem gdzieś, że kolki można się pozbyć robiąc wydech na lewej stopie i ograniczając jedzenie. W tej chwili biegam z wydechem na lewą stopę i jest ok do czasu jak się nie przejem albo przepiję izotonikiem. A że biegam przed śniadaniem i zjadam przed biegiem banana to jest ok.
oldsoul
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Pierwsze słyszę, biegałem zawsze nie zwracając specjalnej uwagi na posiłki. Jestem bardzo szczupłą osobą ale wrzucam w siebie tony jedzenia. Biegałem po jedzeniu nawet nie po 30 minutowej przerwie i było wszystko okej. Dziwna przypadłość trafiła mi się dopiero teraz.
Widgetos
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

oldsoul pisze:Pierwsze słyszę, biegałem zawsze nie zwracając specjalnej uwagi na posiłki. Jestem bardzo szczupłą osobą ale wrzucam w siebie tony jedzenia. Biegałem po jedzeniu nawet nie po 30 minutowej przerwie i było wszystko okej. Dziwna przypadłość trafiła mi się dopiero teraz.
Wyćwiczone mięśnie brzucha potrafią zapobiegać kolkom, może w tym temacie coś się u Ciebie zmieniło? A z jedzeniem bieganiem i kolkami to z tego co widzę różnie bywa. Ja mocno odczuwam kolki jak mam pełen żołądek, ale inne osoby z którymi rozmawiałem już tak nie mają.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ