pulsometry za ok. 100zł- warto kupić?

Aurelka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

chciałabym kupić pulsometr w granicach 130zł (dużo jest takich na allegro, np. z firmy Sigma PC 15.11 -nie, żebym reklamowała ten produkt, ale wpadł mi w oko, bo przystępna cena )), ale porównując cenowo z innymi, to wydaje się być tylko wyrzuceniem pieniędzy w błoto.. nie są to tanie gadżety, ale w sumie jak ze wszystkim- są rzeczy z niższej i wyższej półki..

Kupić, czy nie wart "zachodu"?
Fortuna Favet Fortibus!
PKO
Awatar użytkownika
atomekd
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:37:44

Nieprzeczytany post

Obecnie używam Garmina, ale mój pierwszy pulsometr to był Sigma 15 i był OK. Jeżeli nie potrzebujesz funkcji GPS, tło będzie OK.
Obrazek
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aurelko, ja podobnie jak kolega, zaczynałem od Sigmy PC15, obecnie mam Garmina FR60. Z Sigmy byłem bardzo zadowolony, miała to, co mi było na początek potrzebne i kosztowała podobnie do kwoty, która wymieniłaś. Nie gubiła sygnału (używałem żelu USG, sprawdzony patent), nie przeszkadzały jej inne Sigmy (nie ma kodowanego sygnału, ale nie biegałem w zawodach, tylko solo), nie zakłócała trakcja tramwajowa, miała sygnalizację przekroczenia progów stref tętna..słowem - wszystko, co mi było potrzeba :). To nie są najtańsze pulsometry (są i za kilkadziesiąt złotych), myślę, że to rozsądny wybór. Kiedy zachciało mi się monitorowania tętna i trasy z endomondo, a potem pomiaru tempa na ręce pojawił się Garmin. Ale wszystko w swoim czasie :)
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Awatar użytkownika
Apex
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A jak wygląda sprawa z przenoszeniem pomiarów tętna do endomondo?
Czy są w ogóle jakieś pulsometry które można połączyć od razu do jakiś aplikacji w telefonie?
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Apex, ja mam Xperię Neo V na androidzie rzecz jasna. Kupiłem pasek Garmina z Ant+, później cały komplet FR60 i teraz mam tak, że tętno monitoruje i zapisuje telefon, a także zegarek ręce. Do dodania tętna do endo wystarczy Ci kupić samą opaskę z Ant+, musisz jednak posiadać jeden z modeli Xperii i chyba wybrany model HTC (kiedyś przeklejałem tu na forum listę modeli z ATN+). Opcja druga - komunikacja po bluetooth. Tu masz opaski Polara i Zephyra.
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
matkon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Albo opaska Polara

http://www.polar.fi/en/products/accesso ... _Bluetooth

Wspierane modele:

Android:
HTC Wildfire S, Desire S, Sensation XE
Samsung Galaxy Ace, Galaxy Mini, Galaxy Gio, Galaxy i9000
LG Optimus 3D

Symbian:
Nokia 5230, 5530 OMU, 5530 XpressMusic, 5630, 5630 OMU, 5700 XpressMusic, 6110 Navigatori, 6290, 6700 slide, 6710 Navigatori, 6760 slide, C5-00, C5-03, C6-00, C6-01, C7-00, E5, E52, E63, E66, E7-00, E71, E72, N76, N8-00, N97 mini, N97 mini OMU, X6 OMU
Aurelka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

P@weł pisze:Aurelko, ja podobnie jak kolega, zaczynałem od Sigmy PC15, obecnie mam Garmina FR60. Z Sigmy byłem bardzo zadowolony, miała to, co mi było na początek potrzebne i kosztowała podobnie do kwoty, która wymieniłaś. Nie gubiła sygnału (używałem żelu USG, sprawdzony patent), nie przeszkadzały jej inne Sigmy (nie ma kodowanego sygnału, ale nie biegałem w zawodach, tylko solo), nie zakłócała trakcja tramwajowa, miała sygnalizację przekroczenia progów stref tętna..słowem - wszystko, co mi było potrzeba :). To nie są najtańsze pulsometry (są i za kilkadziesiąt złotych), myślę, że to rozsądny wybór. Kiedy zachciało mi się monitorowania tętna i trasy z endomondo, a potem pomiaru tempa na ręce pojawił się Garmin. Ale wszystko w swoim czasie :)
o, to dobrze ;) a aby same pulsometry na nadgarstek, bez pasów itp. też się sprawdzą?
Fortuna Favet Fortibus!
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

matkon pisze:Albo opaska Polara

http://www.polar.fi/en/products/accesso ... _Bluetooth

Wspierane modele:

Android:
HTC Wildfire S, Desire S, Sensation XE
Samsung Galaxy Ace, Galaxy Mini, Galaxy Gio, Galaxy i9000
LG Optimus 3D

Symbian:
Nokia 5230, 5530 OMU, 5530 XpressMusic, 5630, 5630 OMU, 5700 XpressMusic, 6110 Navigatori, 6290, 6700 slide, 6710 Navigatori, 6760 slide, C5-00, C5-03, C6-00, C6-01, C7-00, E5, E52, E63, E66, E7-00, E71, E72, N76, N8-00, N97 mini, N97 mini OMU, X6 OMU
Odnośnie androida to wspiera również inne telefony, nie wiem dlaczego w opisie jest tak mało urządzeń. Praktycznie każdy telefon z androidem i BT 3.0
Awatar użytkownika
Apex
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za informację. Będę musiał się rozejrzeć i dać wytyczne św Mikołajowi co do prezentu na gwiazdkę :-)
Choć opcja z bieganiem z paskiem na klatce piersiowej jakoś do mnie nie przemawia...
A telefon mam Galaxy i9300 i myślałam że wszystko pociągnie ci jest dostępne na androida...
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Apex pisze: A telefon mam Galaxy i9300 i myślałam że wszystko pociągnie ci jest dostępne na androida...
http://www.youtube.com/watch?v=TaTRUmORukU

P.S. Z paskiem na klacie aż tak źle się nie biega - ja nawet nie wiem o jego istnieniu podczas biegu :)
maciejl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Apex pisze:A telefon mam Galaxy i9300 i myślałam że wszystko pociągnie ci jest dostępne na androida...
i9300 obsługuje standard Bluetooth 4.0 low energy. Jeśli zamierzasz dokupić opaskę z bluetoothem do telefonu, to może poczekaj chwilę - właśnie zaczynają się pojawiać opaski działające w tym nowym standardzie. Opaska taka nie wymaga ciągłego ładowania, działa tak jak opaska ANT+ zasilana baterią CR2032. Obecnie na rynku są dwie takie opaski, niestety mają certyfikację do współpracy tylko z iphonami (powinno się to wkrótce zmienić): Wahoo Blue HR i Polar H7.

Więcej o sinozębym 4.0 LE:
http://www.cambridgewireless.co.uk/Pres ... iamson.pdf
Awatar użytkownika
maciek75
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam, na początku mojej przygody z bieganiem także stałem przed dylematem wyboru pulsometru dla siebie, tak na prawdę nie wiedziałem czego potrzebuję i czy poradzę sobie z takim urządzeniem, wiedziałem że jak sama nazwa wskazuje, zegarek będzie pokazywał moje aktualne tętno. W tym czasie biegałem z użyciem smartfonu i aplikacji SportsTracker która rejestrowała przebyty dystans i czas. Długo rozglądałem się za tanim pulsometrem, czytałem opinie, wypytywałem znajomych. Wybór padł także na Sigmę PC 15 jednak mojego zakupu dokonałem w Lidlu. Tak, zdecydowałem się na zakup pulsometru niskobudżetowej marki Crivit za niecałe 60 zł. Jak się okazało ta zabaweczka nie jest wcale taka zła, poza standardowym pomiarem pulsu ( w zestawie pas na klatkę piersiową) posiada szereg funkcji dostępnych w większości markowych pulsometrów. I jeszcze jedna ważna funkcja której Sigma 15 chyba nie posiada, a która jest ważna w czasie jesiennych treningów- podświetlenie tarczy. Pod sumując, za niewielkie pieniądze można także kupić całkiem niezły sprzęt dlatego każdy początkujący biegacz powinien zastanowić się czy warto wydawać kupę kasy na sprzęt. A co jeśli przejdzie ochota na bieganie? Ja już wiem do czego służy pulsometr i wiem czego mi w nim brakuje, wiem także co brać pod uwagę przy zakupie kolejnego bardziej profesjonalnego sprzętu, a Crivit będzie leżał w pudełku jako rezerwa bo on mnie nigdy nie zawiódł.

I mała recenzja http://robsik.bloog.pl/id,2665991,title ... caid=6f74f

Pozdrawiam i życzę przemyślanych wyborów.
Obrazek
Awatar użytkownika
atomekd
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:37:44

Nieprzeczytany post

maciek75 pisze: I jeszcze jedna ważna funkcja której Sigma 15 chyba nie posiada, a która jest ważna w czasie jesiennych treningów- podświetlenie tarczy.
Tylko jedno małe sprostowanie: Sigma PC 15 posiada podświetlenie tarczy. :ble:
Obrazek
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na początek wystarczy Ci zwykły pulsometr za ~50 zł. Sam do niedawna używałem Crane's Sport/Medion MD15168 i byłem bardzo zadowolony. Przeszedłem na Garmina z GPS a mój poprzedni pulsometr przejęła moja żona :)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
maciek75
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

atomekd pisze:
maciek75 pisze: I jeszcze jedna ważna funkcja której Sigma 15 chyba nie posiada, a która jest ważna w czasie jesiennych treningów- podświetlenie tarczy.
Tylko jedno małe sprostowanie: Sigma PC 15 posiada podświetlenie tarczy. :ble:
Faktycznie, podświetlenie jest :taktak:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ