Witam. Od Sierpnia 2011 roku mam problemy z moim prawym kolanem. Miałem rehabilitacje w ferie 2012 (NFZ - magnetronik i ultradźwięki ) oraz 20 godzin treningu rehabilitacyjnego (prywatnie).
Trening rehabilitacyjny był robiony pod stabilizacje i trochę pod ITBS, jeśli tak to można ująć, ponieważ ortopeda powiedział, że mam właśnie tą kontuzje (ITBS) i niestabilne kolano. Muszę powiedzieć że rehabilitacja pomogła wyleczyć ok. ponad 50% mojego stanu (kolano też czasami bolało, ale dużo dużo dużo rzadziej i słabiej), aktualnie mam robić swoją ,,próbę życia" czyli mam po woli wracać do normalnego uprawiania sportu. Jeśli ból nie będzie ustępował wtedy będę miał ostrzykiwane kolano sterydami, jeśli to tez nie pomoże - artroskopia.
Moja prawa noga jest lepiej zbudowana niż lewa, ponieważ w 6kl. podstawówki miałem wypadek na nartach i naderwałem wiązadła w lewej nodze, miałem szynę przez 3 tygodnie i do dziś jest mała różnica w nogach.
Także prawa noga ma bardziej rozciągnięty ten ITBS. lecz np. mięśnie dwugłowe ud bardziej luźne są w lewej nodze.
Na chwilę obecną stan jest bardzo zły, nie pamiętam kiedy ostatnio kolano mnie tak bolało i żeby ból się tyle utrzymywał, już 4 dzień.
W poniedziałek ćwiczyłem pierwszy raz na WF'ie od bardzo dawna. Graliśmy w piłkę, zacząłem bardzo spokojnie, rozgrzewka - lekki trucht, potem troszkę szybciej, trochę rozciągania i zacząłem grać, nie wojowałem za bardzo bo cały czas się bałem o kolano. Niestety podczas gry kolega kopnął mnie w nogę (miejsce zaznaczone błękitnym kolorem) i przeszedł mnie promieniujący ból od kostki/stopy aż do kolana tak jakby tam w łydce była jakaś struna, linka, ścięgno łączące stopę z kolanem (zaznaczone na czerwono). Niestety nie mogłem już kontynuować gry - za bardzo bolało mnie kolano właśnie w tej okolicy (głowa kości strzałkowej).
Gdy chodzę to kolano boli mnie podczas gdy prawa noga jest z tyłu i podnoszę ją aby przenieść ją do przodu aby zrobić krok.
Kolano boli mnie nawet gdy jest w spoczynku - teraz siedzę i czasami da o sobie znać, kolano tak ,,nudzi" poboli chwilę i przestanie i zaraz znów to samo.
Codziennie się rozciągam, mam na myśli to pasmo biodrowo-piszczelowe, widzę progres - mogę nogi coraz bardziej naciągać.
Tak jak pisałem wyżej w nodze prawej ITBS jest bardziej rozciągnięty.
Stosuje też zimne żelowe okłady na kolano. Czasami maść Traumon.
Myślę, że udało mi się przedstawić w krótkim opisie moją aktualną sytuacje, jeśli ktoś miałby pytania do czegokolwiek, lub aby dopisać coś jeszcze proszę pisać śmiało.
Mam jeszcze kilka pytań:
1. Co może mnie boleć w tej okolicy kości strzałkowej, ITBS raczej to nie jest, bo gdy się rozciągam to nie czuje aby coś w okolicach kolana mi się naciągało tylko tam bliżej bioder.
2. Da się jakoś rozciągnąć łydkę w tamtej okolicy (zaznaczone na czerwono)?
3. Moja głowa kości strzałkowej w prawym kolanie jest bardziej uwypuklona - bardziej wysunięta na zewnątrz niż w lewym.
- Mam zdjęcia rezonansu magnetycznego wrzucone do galerii online, więc jeśli ktoś umie czytać zdjęcia z MRI proszę napisać - wyślę link na PW.
Ból w okolicy głowy kości piszczelowej.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
1. Jest duzo innych struktur które mogą boleć w okolicy głowy strzałki, jest tam między innymi przyczep końcowy mm dwugłowego, niedaleko przyczepia się pasmo biodrowo-piszczelowe, na strzałce jest też przyczep początkowy mm strzałkowych, ból może pochodzić z samego stawu piszczelowo-strzałkowego, często również ból kolana jest bólem rzutowanym ze stawu biodrowego....
2.Rozciągać możesz spróbować w taki sposób:

3.Może jest zwichnięta, ale wtedy raczej ból byłby bardzo silny i raczej nie dalbś rady normalnie chodzić
2.Rozciągać możesz spróbować w taki sposób:

3.Może jest zwichnięta, ale wtedy raczej ból byłby bardzo silny i raczej nie dalbś rady normalnie chodzić
-
- Rozgrzewający Się
Wielkie dzięki za odpowiedź. Właśnie mięśnie dwugłowe w prawej nodze mam dużo mniej rozciągnięte niż w lewej.
A ten ból jest tak jakby bardziej pod tą głową kości strzałkowej, niżej i bardziej w stronę kolana.
Rysunek : Zielona kropka - przyjmijmy, że to jest głowa kości strzałkowej, zatem kolor czerwony jest to ból wokół tej głowy.
Dziś nie boli mnie aż tak bardzo ta głowa kości strzałkowej, jest dużo lepiej już np. 2 dni temu.
To co może być z tym kolanem? Największe prawdopodobieństwo czego może być? Wydaje mi się, że najistotniejsze rzeczy to:
- Głowa kości strzałkowej w prawym kolanie jest bardziej wypukła, bardziej wysunięta na zewnątrz kolana.
- ITBS w prawej nodze jest bardziej rozciągnięty niż w lewej (to chyba dobrze)
- Mięśnie dwugłowe ud są słabiej rozciągnięte niż w lewej
- Prawa noga jest bardziej muskularna od lewej, jest lepiej zbudowana.
Tutaj dodatkowo, boli mnie też prawa pięta, część zewnętrzna stopy, na czerwono zaznaczyłem gdzie ból jest najgorszy, następnie promieniuje on do palców po zewnętrznej krawędzi stopy i między czasie zaczyna boleć cała pięta.
Ból pojawia się tylko wtedy gdy stopa dotyka jakiegoś podłoża, nawet gdy siedzę to prawa pięta musi być w powietrzu lub muszę ją jakoś oprzeć aby część zewnętrzna stopy nie miała kontaktu z niczym i była otoczona tylko przez powietrze.
Najgorzej jest jak stoi się w bezruchu w butach, to albo muszę stać na palcach albo całkiem na lewej nodze.
A ten ból jest tak jakby bardziej pod tą głową kości strzałkowej, niżej i bardziej w stronę kolana.
Rysunek : Zielona kropka - przyjmijmy, że to jest głowa kości strzałkowej, zatem kolor czerwony jest to ból wokół tej głowy.
Dziś nie boli mnie aż tak bardzo ta głowa kości strzałkowej, jest dużo lepiej już np. 2 dni temu.
To co może być z tym kolanem? Największe prawdopodobieństwo czego może być? Wydaje mi się, że najistotniejsze rzeczy to:
- Głowa kości strzałkowej w prawym kolanie jest bardziej wypukła, bardziej wysunięta na zewnątrz kolana.
- ITBS w prawej nodze jest bardziej rozciągnięty niż w lewej (to chyba dobrze)
- Mięśnie dwugłowe ud są słabiej rozciągnięte niż w lewej
- Prawa noga jest bardziej muskularna od lewej, jest lepiej zbudowana.
Tutaj dodatkowo, boli mnie też prawa pięta, część zewnętrzna stopy, na czerwono zaznaczyłem gdzie ból jest najgorszy, następnie promieniuje on do palców po zewnętrznej krawędzi stopy i między czasie zaczyna boleć cała pięta.
Ból pojawia się tylko wtedy gdy stopa dotyka jakiegoś podłoża, nawet gdy siedzę to prawa pięta musi być w powietrzu lub muszę ją jakoś oprzeć aby część zewnętrzna stopy nie miała kontaktu z niczym i była otoczona tylko przez powietrze.
Najgorzej jest jak stoi się w bezruchu w butach, to albo muszę stać na palcach albo całkiem na lewej nodze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Rozgrzewający Się
A jeśli Ci napiszę, że kolano boli wtedy gdy sobie o tym ,,przypomnie" ?
Nie boli mnie np. 2,3,4 dni ale 5 już da o sobie znać, poboli dwa dni i przestanie. Następnie kilka dni przerwy, i znów się obudzi. Niekiedy mogę biegać i kolano czuje się świetnie, niekiedy wstanę z łóżka i wiem, że dziś będzie kolano boleć mnie cały dzień.
Najlepsze jest to, że z tym kolanem nie miałem żadnych problemów, w lewym miałem naderwane wiązadła, oraz lekko je obiłem gdy zaliczyłem szlif na skuterze (wypadek).
Prawa noga jest trochę lepiej zbudowana niż lewa, jest grubsza w łydce i udzie oraz głowa kości strzałkowej bardziej jest wysunięta na zewnątrz w prawym kolanie.
Nie boli mnie np. 2,3,4 dni ale 5 już da o sobie znać, poboli dwa dni i przestanie. Następnie kilka dni przerwy, i znów się obudzi. Niekiedy mogę biegać i kolano czuje się świetnie, niekiedy wstanę z łóżka i wiem, że dziś będzie kolano boleć mnie cały dzień.
Najlepsze jest to, że z tym kolanem nie miałem żadnych problemów, w lewym miałem naderwane wiązadła, oraz lekko je obiłem gdy zaliczyłem szlif na skuterze (wypadek).
Prawa noga jest trochę lepiej zbudowana niż lewa, jest grubsza w łydce i udzie oraz głowa kości strzałkowej bardziej jest wysunięta na zewnątrz w prawym kolanie.