Bieganie zima

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ewa123 pisze:
marcinostrowiec pisze:najlepszy sposób na zime to hartowanie
1. na gardło picie tylko gdy sie jest zdrowym zimnych napojow z lodówki mleka od kiedy tak robie nigdy gardło mnie nie bolało boli bo jest szok po wyjsciu na dwór
2. na ostrych mrozach po prostu sie nie biega bo to niezdrowe i nic sie nie da zrobic nie przesadzajmy okres zimy to okres odpoczynku i mniejszych treningów, trenuje w cieplejsze dni do -5 to organizm mój znosi

duże mrozy u nas sa krótkotrwałe a mozna wtedy zamienić to na jakis sport w pomieszczeniu np gimnastyka siłownia albo sauna

no i w zime nie biega sie rewelacyjnie biega sie inaczej ale dla organizmu to ekstremalne warunki ślisko mozna sie nabawić kontuzji choroby i przerwac treningi na długi czas najlepiej gdyby dla mnie było lato cały rok i to ubieranie potem suszenie latem buty i heja, bieganie zima jest takie fajne ... bo nie pasuje do zimy i to nas biegajacych cieszy
Proponowałabym mówić za siebie, a nie "się" nie biega. Zima okres odpoczynku? Od startów owsze, ale nie o treningu. Kiedy zrobić porządne mocne treningi jak nie zimą? Inaczej trenuje sie w sezonie startowym, inaczej przygotowawczym. To prawda, okres sezonów startowych i nie jest teraz bardzo płynny, ale powiedzmy, że każdy jakoś cały rok dzieli wg siebie. -5 to bardzo przyjemna jak zimę temperatura, zastanawiac się można przy -15. Za lato całoroczne akurat dziękuję, treningi upał koszmarne...
ja akurat jestem zwierzęciem ciepłolubnym w upał lubie biegac oczywiście mówie o sobie sie nie biegam :)
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
PKO
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:
marcinostrowiec pisze: 2. na ostrych mrozach po prostu sie nie biega bo to niezdrowe i nic sie nie da zrobic nie przesadzajmy okres zimy to okres odpoczynku i mniejszych treningów, trenuje w cieplejsze dni do -5 to organizm mój znosi
Zima to okres odpoczynku :niewiem: ? Szczerze mówiąc pierwsze słysze...
Ja trenuje do -20 stopni i nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek przy takiej temperaturze zachorował. Kilkanaście stopni mrozu nie przeszkadza mi w zrobieniu mocniejszego akcentu, kwestia przyzwyczajenia. Warunki panujące w Polsce nie są w końcu jakieś ekstremalne. Zima, jak sam wspomniałeś, najczęściej jest umiarkowana, więc nie ma problemu, żeby biegać przez cały rok.
Wybaczcie, może się czepiam, ale jest coś takiego jak interpunkcja, która bardzo ułatwia czytanie :oczko:

Wydaje mi się, że to raczej bieganie latem, w upałach, jest niezdrowe dla organizmu ze względu na możliwość przegrzania się, bądź odwodnienia.

no widzisz w zeszlą zime bieganie na mrozie -15 skończyło sie zapaleniem oskrzeli 2 tygodnie choroby potem powolny powót do formy, zle znosze zime każdy ma inaczej, tak upał jest niezdrowy ale dla kogos kto go zle znosi a o wodzie trzeba pamiętać każdy trening trzebe dopasowac do siebie
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ