Buty dla amatora

banan19
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przejrzyj to forum, było już bardzo wiele takich pytań jak stawiasz.
PKO
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U większości to nie buty są problemem a waga.
ven.
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

thomekh, dziękuję za odpowiedź. W międzyczasie wybrałam się już do Decathlonu i po przymiarce wszystkiego w moim zakresie cenowym, zdecydowałam się na Ekiden 75. Po zrobieniu na razie 22 km, jestem zadowolona.
Ekiden 200 wydały mi się po prostu niewygodne: twarde, niestabilne i przyciasne.

Przy okazji: Ekiden 200 są dla osób z nadwagą? Z powodu większej amortyzacji? Na stronie napisane jest "nieodpowiednie dla biegaczek o wadze +70 kg". Więc jak to właściwie jest?
Mogę również prosić o słówko na temat właściwości Ekiden 75. Ja wiem, że na razie dobrze mi się biega po asfalcie/ ścieżkach polnych. Do tego są przeznaczone?
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wskazanie "nieodpowiednie dla +70kg" sugeruje, że na twardym na pewno szybciej się uklepią przy większej masie biegającego..Nie znaczy to, że nie możesz biegać na takiej nawierzchni, ale że amortyzacja nie jest na to przygotowana..Po prostu zrobisz w nich mniejszy kilometraż, niż osoba <70kg. Ja wydałem więcej na markowe buty, miałem ponad 20kg ponad to, co było zalecane, szurałem po chodnikach i starczyło mi amortyzacji na 200km, gdzie dobry but powinien ponosić mnie 4x tyle..Biegając po leśnych ścieżkach i miękkich parkowych szlakach, przedłużysz żywotność butów
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
ven.
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

200 km? To naprawdę niewiele. W moim przypadku byłoby to jakieś... 20 treningów;) Nawet 100 zł szkoda.
Dziękuję P@aweł za wyjaśnienie.
Ja szukałam czegoś pośredniego: bez zbytniej amortyzacji (nie mam nadwagi, ani problemów ze stawami) albo również bez przegięcia w stronie minimali (początkująca jestem :oczko:). Dobrze trafiłam z tymi Ekiden 75? W tej chwili robię około 40 km tygodniowo i mam zamiar utrzymać to przez zimę. Na wiosnę liczę się z wymianą butów :oczko: Poza baaardzo krótkimi odcinkami, nie mam możliwości bieganie po innym podłożu, niż asfalt.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ven. na opisy butów nie patrz, bo to bełkot :oczko: Dobrze zrobiłaś, że kupiłaś 75 a nie 200. Noga będzie lepiej pracować przez co trochę się wzmocni. Na wiosnę będziesz mogła zejść na lżejsze (może krojenie Ci się spodoba :bum: ) Na razie jest ok.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie biegałem w Ekidenach, ale kupowałem żonie do "kijkowania", jak dobrze pamiętam, 75-ki (nie sprawdzę teraz, bo jestem na wyjeździe). Ludziska chwalą Eikideny jako niedrogi, przyzwoity but na początki przygody z bieganiem. Myślę, że dobrze wybrałaś, szkoda że nie masz w pobliżu miękkiego podłoża. Ja zeszłej zimy też przecierałem chodniki w pobliżu, tej chcę kontynuować dojazdy (średnio wygodne) do terenów parkowo-leśnych..
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
mikolajdrew
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja swoją przygodę z bieganiem zaczynałem od Asicsów (modelu nie pamiętam), ale biegało mi sie w nich bardzo dobrze :)
pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ