40. BMW Berlin Marathon

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
gumpinoga59
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 35,35
Życiówka w maratonie: 2,59,22
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bylem kilka razy w Berlinie...powiem krotko-tam sie wraca ! :)
10 km - 35,35
15 km -56,23
półmaraton - 1,20,19
maraton- 2,59,22
avatar- widocznosc mikroskopijna, medal z NYC maraton
PKO
mrv
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

gumpinoga59 pisze:bylem kilka razy w Berlinie...powiem krotko-tam sie wraca ! :)

Pomoge w zapisaniu sie na Berlin Marathon 2013 - na Twoje własne imie i nazwisko - skutecznie (poniżej 100EUR) - kontakt na priv.
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mrv pisze:Pomoge w zapisaniu sie na Berlin Marathon 2013 - na Twoje własne imie i nazwisko - skutecznie (poniżej 100EUR) - kontakt na priv.
Zdaje się, że wiem co za furtkę miałeś na myśli, ale chyba już ją zamknęli.

Na razie będzie jeszcze szansa żeby zarejestrować się normalnie i taniej:

On November 16th we will inform via Newsletter, Website, Facebook/Twitter how many spots in each of the three categories will be open again for registration.
On November 17th at 6 p.m. those remaining spots are open again for registration.

Ważny jest fragment "in each of the three categories", czyli będzie możliwość zarejestrowania się za 60 euro i za 90 euro. A ile, to się okaże.
mrv
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

PawelS pisze:
mrv pisze:Pomoge w zapisaniu sie na Berlin Marathon 2013 - na Twoje własne imie i nazwisko - skutecznie (poniżej 100EUR) - kontakt na priv.
Zdaje się, że wiem co za furtkę miałeś na myśli, ale chyba już ją zamknęli.

Na razie będzie jeszcze szansa żeby zarejestrować się normalnie i taniej:

On November 16th we will inform via Newsletter, Website, Facebook/Twitter how many spots in each of the three categories will be open again for registration.
On November 17th at 6 p.m. those remaining spots are open again for registration.

Ważny jest fragment "in each of the three categories", czyli będzie możliwość zarejestrowania się za 60 euro i za 90 euro. A ile, to się okaże.
No niestety racja - furtka już zamknięta ale przez blisko 5 dni sie dało. Skorzystałem.

Panie Pawle - szacun za ostatni występ w doublach. W tym roku udało mi się pana wyprzedzić nieznacznie w klasyfikacji. Po prostu na rolkach byłem nieco szybszy :) Biegowo jestem w przedszkolu ale proszę poprawiać rolki - ja się skupię na biegu to będą leciały trociny w przyszłym roku :) Chyba będzie pobity rekord frekwencji naszego narodu w doublach w 2013. Zapisałem 2 znajomych a o 2 innych mi wiadomo że będą startować i są zapisani co włączając mnie i pana daje 6 sztuk Polaków :) Mój cel na 2013 rolki 1:22, bieg 4:00.
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No, gratuluję! 1:22 to niestety całkiem poza moim zasięgiem. W dublach startuję nieprzerwanie od 2004 roku, ale najlepszy mój wynik to 1:32 w ubiegłym roku. Jak się bardzo sprężę, to może mi się uda zejść poniżej 1:30, ale na więcej to bym nie liczył. W tym roku walczyłem ze sprzętem, bo mi się kółko zaczęło odkręcać. Dobrze, że się w porę połapałem i miałem czym dokręcić, ale parę minut było w plecy, a na rolkach to raczej nie do odrobienia. Na przyszły rok się lepiej przygotuję, również sprzętowo, bo jeżdżę na niezłym, ale już dość archaicznym (but Powerslide S1, szyna Armaggedon 4x100+1x90). Czasem mnie pytają dlaczego jeżdżę na takiej dziwnej szynie :hahaha: Ale rolki traktuję jako dyscyplinę dodatkową i startuję tylko w Berlinie po krótkim przygotowaniu, więc trudno oczekiwać cudów. Jednak ze względu na jubileusz może zawalczę znów o życiówkę.
Natomiast bieg w Berlinie od 2009 roku traktuję jako dłuższy trening przed maratonem we Frankfurcie, czyli na rolkach ile fabryka dała, a w biegu mocno, ale nie na maksa. W tym roku Berlin 3:49, Frankfurt 3:30, niestety nie udało się złamać jak w 2009 (3:24) i 2010 (3:29). Tak więc życzę złamania 4:00 w biegu i do zobaczenia na starcie :taktak: Fajnie, że jest coraz więcej "doppelstarterów"!
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:Niby tak, ale w 3 godziny wszystkie pakiety? Tutaj musi być coś nie tak. Ja myślę, że jeszcze sporo osób dostanie swoją szansę. Wiem, że popularność biegania rośnie z roku na rok, ale z 6 tygodni zjechać do 3 godzin? Nie wydaje mi się :)
Jubileuszowy maraton... poza tym każdy z kim się nie rozmawiało, miał w planie ten maraton. Spodziewalem się ... expressowego tempa, i obawiałem się, że serwery zawiodą. :hahaha:

Nocleg już zarezerwowany, ale tylko dlatego tak wczesnie że jedziemy sporą grupą i chcemy być w tym samym hotelu, a później... to różnie może być ..
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak Wy, ale dostałem już email z kodem do dokończenia rejestracji. Przy paru rzeczach mam małe wątpliwości.
Może jesteście w stanie mi na nie odpowiedzieć.
Czy te 6 euro kaucji za chip jest po biegu zwracane?
Jak to jest z tymi koszulkami, czy można je kupić tylko teraz przy rejestracji czy na miejscu również jest to możliwe?
I jak jest z tym wideo z biegu, też tylko teraz?
Czemu przy grawerze można wybrać ilość :) ?
brechacz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co jest w pakiecie startowym może ktoś wie?
Czy u nas w Polsce da się kupić, wypożyczyć tego czampion chipa taniej?
Awatar użytkownika
mordziak
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:39:37
Życiówka w maratonie: 03:24:15

Nieprzeczytany post

martinelli pisze: Czy te 6 euro kaucji za chip jest po biegu zwracane?
Nie, nie jest zwracane. To oplata za wypozyczenie chipa.
Jezeli go nie zwrocisz, to dodatkowo pobiora z Twojego konta 25 euro. Wtedy chip przechodzi na Twoja wlasnosc i bedziesz mogl uzyc go za darmo w nastepnych latach (po uprzedniej aktywacji).
Obrazek
10k: 39:37; 21k: 1:29:18; 42k: 3:24:15.
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

martinelli pisze:Jak to jest z tymi koszulkami, czy można je kupić tylko teraz przy rejestracji czy na miejscu również jest to możliwe?
I jak jest z tym wideo z biegu, też tylko teraz?
Czemu przy grawerze można wybrać ilość :) ?
Koszulkę można kupić i na miejscu, ale bawełniana kosztuje 5 euro drożej, techniczna zwykle bez różnicy.
Za video lepiej dać te 2,99 euro. Ja w tym roku jakoś to przeoczyłem, bo wydawało mi się, że wcześniej było za darmo, a opłata jest tylko za HD. Po maratonie najpierw kosztowało 9,99, a teraz 19,99 z możliwością ściągnięcia. We Frankfurcie zapłaciłem przy rejestracji i następnego dnia wszystko miałem dostępne.
Za grawerowanie można zapłacić również na miejscu, ale nie pamiętam czy jest różnica w cenie, chyba nie.
brechacz pisze:Co jest w pakiecie startowym może ktoś wie?
Czy u nas w Polsce da się kupić, wypożyczyć tego czampion chipa taniej?
W pakiecie jest niewiele, w tym roku np. paczka makaronu i jakieś duperele. Czasem np. szampon. Kluczyków do BMW niestety nie ma :chlip:
Co do chipa, to nie wiem czy będzie taniej, ale kiedyś już leciałem z chipem przywiezionym z Polski i było ok. Potem kupiłem i mam problem z głowy na wszystkich maratonach obsługiwanych przez mika timing, a jest ich sporo.
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

PawelS wielkie dzięki za wyjaśnienie!

dobrze myślę, że wybór liczby przy grawerze to taki ich błąd?
w Berlinie każdy ma imię na numerze startowym?
mrv
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

martinelli pisze:PawelS wielkie dzięki za wyjaśnienie!

dobrze myślę, że wybór liczby przy grawerze to taki ich błąd?
w Berlinie każdy ma imię na numerze startowym?
Każdy ma - można se po imieniu :) Najbardziej lubie poganiać innych po imieniu jak już jestem "po kryzysie" :)

Czipy w Polsce są tak nieznacznie tańsze że można spokojnie sobie zamówić u Niemcow przy kupnie startu lub osobno. Zwróci się po 5 startach.
mrv
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

PawelS pisze: Na przyszły rok się lepiej przygotuję, również sprzętowo, bo jeżdżę na niezłym, ale już dość archaicznym (but Powerslide S1, szyna Armaggedon 4x100+1x90). Czasem mnie pytają dlaczego jeżdżę na takiej dziwnej szynie :hahaha: Ale rolki traktuję jako dyscyplinę dodatkową i startuję tylko w Berlinie po krótkim przygotowaniu, więc trudno oczekiwać cudów. Jednak ze względu na jubileusz może zawalczę znów o życiówkę.
Ta szyna chyba bardziej przeszkadza niż pomaga. Może Roger Schneider by sie w niej czuł ok :)
Radzę rozważyć 4x105, 4x100 lub 3x110+100. 4x110 odradzam. Do zobaczenia w Berlinie :)
Awatar użytkownika
martinelli
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jesteście pewni , że na miejscu te koszulki również będę mógł kupić?
nie do końca jestem przekonany do kupna bez chociażby zdjęcia i wolę obejrzeć na żywo, ale chciałbym być spokojny że na pewno będę miał taką możliwosć :)
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Koszulki oficjalne dla danej edycji maratonu zawsze można kupić na stoisku Adidasa z oficjalnymi gadżetami maratonu (poza koszulkami lajkry, dresy, czapeczki, torby itp, wszystko z logo maratonu). Jest to osobne stoisko w strefie, gdzie się odbiera numer. Zwykle całą kolekcję można też kupić w strefie mety, po maratonie (przy Bramie Brandenburskiej), ale może czasem brakować pewnych rozmiarów. Obejrzeć koszulkę dla danego rocznika można na stronie maratonu w zakładce sklepu, ale zwykle dopiero przed samym maratonem. Koszulka bawełniana to nie jest zwykły podkoszulek za parę złotych tylko bawełniana koszulka z kolekcji Adidasa z linii performance essentials, climalite cotton i jest naprawdę porządna. Co rok projekt graficzny się oczywiście zmienia i dlatego pewnie jest to do końca niespodzianką. Tak więc wcześniej możesz tylko zobaczyć koszulkę z tego roku:
http://shop.scc-events.com/herren/t-shi ... -2012.html
mrv pisze:Ta szyna chyba bardziej przeszkadza niż pomaga. Może Roger Schneider by sie w niej czuł ok :)
Radzę rozważyć 4x105, 4x100 lub 3x110+100. 4x110 odradzam. Do zobaczenia w Berlinie :)
No nie do końca. To znaczy do żadnych sprintów się nie nadaje, bo trzeba niezłej pary żeby ją rozpędzić, ale za to potem sama jedzie. :bum: Mam drugie rolki treningowe z szyną 4x100, ale szczerze mówiąc nie czuję dużej różnicy. Problem w tym, że but S1 ma mocowanie 165 mm i ciężko znaleźć szynę 4x100, ewentualnie 3x100+1x90, ale nie wiem czy ma to sens. A nie planuję wymieniać całego zestawu jeśli staruję raz w roku i to bardziej dla zabawy. Prawdopodobnie poprzestanę na nowych kółkach i łożyskach (w tej chwili mam Matter Marathon, ale w jednym już hub zaczyna trzeszczeć, więc najwyższa pora na zmianę, łożyska półceramiczne, ale też swoje już przeszły).

A przy okazji, ta możliwość zapłacenia za więcej niż jedno grawerowanie to może być właśnie dla "doppelstarterów".
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ