Komentarz do artykułu Wideo wywiad z Dawidem Sypniewskim, twórcą marki SKORA
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Nie pasuje bo sa ze skory, a skora chlonie wilgoc, a jesli bedzie tak zaimpregnowana ze nie bedzie chlonac to bedzie niemal jak dziurkowana folia. Zaleta skory jest to ze dopasowywuje sie do ksztaltu stopy, co przy dlugim biegu wcale takie potrzebne nie jest, przy sprincie owszem ale nie do zwyklego biegania. Co do amortyzacji, to czy jest potrzebna czy to tego glowy nad tym mysla i chca zarobic pieniadze i kazdy broni swojego, wiec tego tematu nie zglebiam, komu jest potrzebna niech biega z amortyzacja a komu nie niech biega bez.
Pozatym skora wymaga konserwacji i troski, zwykle buty jak przemoczysz stawiasz do wyschniecia i po klopocie, jak skorzane zamoczysz kilka razy, a skory nie bedziesz pielegnowal to moze popekac. To akurat mi w najmniejszym stopniu nie przeszkadza bo wiem jak dbac o skorzane buty.
Pozatym skora wymaga konserwacji i troski, zwykle buty jak przemoczysz stawiasz do wyschniecia i po klopocie, jak skorzane zamoczysz kilka razy, a skory nie bedziesz pielegnowal to moze popekac. To akurat mi w najmniejszym stopniu nie przeszkadza bo wiem jak dbac o skorzane buty.
-
- Wyga
Dzięki za odpowiedz i zgadzam się z Tobą. Mnie niestety nie stać na model skórzany, ale Base sobie sprawię jeśli mi podejdzie. Mam nadzieję, że w okolicach stycznia/lutego Skora będzie dostępna w większości sklepów w PL, bo przyda się jakiś model to szybkich treningów na asfalcie.
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Ja w swoich w niedziele startowalam na 20km, sprawdzily sie.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
yaro1986 pisze: Pozatym skora wymaga konserwacji i troski, zwykle buty jak przemoczysz stawiasz do wyschniecia i po klopocie, jak skorzane zamoczysz kilka razy, a skory nie bedziesz pielegnowal to moze popekac. To akurat mi w najmniejszym stopniu nie przeszkadza bo wiem jak dbac o skorzane buty.
Eee, biegałem w Ecco Biom (także po mokrym) i nic nie pielęgnowałem i wszystko było ok. Nadal je mam i są miękkie.
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
U mnie nie bylo zimowej aury, ale owszem nie bylo goraco. W upale rzeczywiscie moga nie wyrobic, ale ogolnie oddychalnosc jest naprawde niezla. Buty po zmoczeniu i wyschnieciu nie robia sie twarde, zapewnienia producdnta tu sie sprawdzaja. Ponoc to cecha skory koziej samej w sobie + sposob jej wyprawienia. But przylega dobrze z piecie i srodstopiu (jesli tak wyregulujemy sznurowki i pasek za pieta), natomiast w palcach jest dosc sporo miejsca - nie ma problemu z dlugimi wybieganiami. Czy jest to dynamiczny but na szybsze treningi - to inna kwestia.
-
- Zaprawiony W Bojach
nie wiem jak można by dopasować but w palcach...
poza tym cała idea biegania naturalnego zakłada swobodną pracę palców, żeby mogły się rozcapierzyć, "chwytać" podłoże. SKORA to realizuje b. dobrze.
moim zdaniem o czy to jest but na szybkie treningi decyduje to, jakiego obuwia używamy na codzień. jesli biegamy w butach tradycyjnych, to SKORy będą dla nas lekkie, twarde, kierujące na śródstopie, wniosek: szybkie.
ja biegam tylko w butach minimalistycznych i w odniesieniu to innych moich butów te są raczej miękkie, raczej cięższe, raczej amortyzowane. dla mnie idealne na maraton, ale juz na dychę i piątkę wziąłbym co innego.
poza tym cała idea biegania naturalnego zakłada swobodną pracę palców, żeby mogły się rozcapierzyć, "chwytać" podłoże. SKORA to realizuje b. dobrze.
moim zdaniem o czy to jest but na szybkie treningi decyduje to, jakiego obuwia używamy na codzień. jesli biegamy w butach tradycyjnych, to SKORy będą dla nas lekkie, twarde, kierujące na śródstopie, wniosek: szybkie.
ja biegam tylko w butach minimalistycznych i w odniesieniu to innych moich butów te są raczej miękkie, raczej cięższe, raczej amortyzowane. dla mnie idealne na maraton, ale juz na dychę i piątkę wziąłbym co innego.
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Chyba bardzo dobrze zdiagnozowałeś sytuację. Mnie też się SKORA wydają raczej miękkie, mało dynamiczne. Myślałam jednak, że może u cięższej osoby wypada to trochę inaczej, ale widać masz podobne odczucia (ja biegam bez wkładek, a Ty?).
-
- Zaprawiony W Bojach
ja biegam (biegałem) z wkładkami. dla mnie ten but od pierwszego założenia był jak przytulaśny bambosz, nie miałem potrzeby niczego zmieniać. po 300km treningu ułożyl się tak, że nie mam cienia wątpliwości, że pod względem komfortu użytkowania, poczucia wygody dla stopy jest to najprzyjemniejszy z moich butów.
-
- Wyga
"nie wiem jak można by dopasować but w palcach..." - no ja też nie, ale ja nie jestem producentem butów, oni są od tego.
Nie mówię aby palce u stopy nie miały swobody, ale przykładowo w Merrellach palce okrutnie mi latają na boki i w terenie przy częstej zmianie kierunku mnie zwalnia.
Już lepiej jest w MT10 bo ta taśma chociaż pewien obszar toe dopasowuje.
Nie mówię aby palce u stopy nie miały swobody, ale przykładowo w Merrellach palce okrutnie mi latają na boki i w terenie przy częstej zmianie kierunku mnie zwalnia.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
to jest ten główny minus o którym pisałaś wcześniej?strasb pisze: Mnie też się SKORA wydają raczej miękkie, mało dynamiczne.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Polecam spróbować coś z inov8 na kopycie wyścigowym, np. X-talon - one są właśnie dość dopasowane w palcach.banan19 pisze:"nie wiem jak można by dopasować but w palcach..." - no ja też nie, ale ja nie jestem producentem butów, oni są od tego.
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
X-talony są trailowe, wspomniałam o nich, bo napisałeś, że luźne dopasowanie w palcach Merrelli spowalnia Cię w terenie. Nie mierzyłam nic z butów z serii road, ale możesz poszukać, co jest również na "Performance Last".