Spalanie kalorii podczas biegu.

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
choyli
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, jako ze jest to moj piwerszy post najpierw witam wszystkich biegaczy. :)

Staralem sie znaleźć cos co dalo by mi odpowiedz na nurtujace mnie sprawy, ale nie udalo mi sie trafic na wyczerpujaca odpowiedz, Biegam przez okolo 35/40minut w tym czasie robie 6- 7 kilomterow. Ile w przyblizeniu spali kilokalorii moj organizm?
Wyczytalem ze podczas takiego biegu spala sie xxx kcal, ale nie do konca w to wierze. Ponoc pierwsze pol godziny wysilku jest "za darmo" i organizm nie spala tkanki tluszczowej odlozonej na skutek zlej diety.

Czy jest sens takiego biegania, w rozumieniu szerokopojmowanego odchudzania?
PKO
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ile spalisz kalorii zależy w dużej mierze od wagi - problem jest jedynie taki, żeby po biegu zgubionych kalorii nie nadrobić - bo organizm zwiększonym głodem domaga się większej porcji aby nie uszczuplać rezerw.
A co do pierwszej pół godziny za darmo - to nie jest prawda - były badania że dwie 1/2 godzinne sesje przy redukcji dają tyle samo co jedna godzinna.
choyli
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki za odpowiedz. Straconych kalorii nie nadrabiam, bo biegam kolo 22-23, a pozniej juz nic nie jem. Jedynie piwkodla milszego wieczoru. :)
Moja waga to 81-82 kilo przy 184 cm wzrostu.
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ok 500-600
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

choyli pisze: Straconych kalorii nie nadrabiam (...) Jedynie piwkodla milszego wieczoru. :)
A piwo przepraszam to co to jest wg Ciebie jak nie duża ilość pustych, nikomu niepotrzebnych i bezsensownych kalorii? Sam sobie zaprzeczasz
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To już zamiast tego piwka wciągnij jakiś serek wiejski z dżemem. Będzie na pewno z większą korzyścią dla organizmu. Przecież biegając te swoje 6-7 kilometrów spalisz zapewne niecałe 450-500 kcal, a jednym piwem wlejesz w siebie 200. Nie szkoda?
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Inna sprawa kiedy mówisz o paleniu tkanki tłuszczowej a spalaniu kalorii. To nie jest to samo. Nic nie jest za friko dlatego biegowe kalorie spalasz od pierwszej sekundy kiedy zaczynasz bieg. Z tłuszczykiem to już inna para kaloszy. Na razie nie patrz na to. Biegaj i samo wszystko po czasie się ułoży a ty bogaty w doświadczenia będziesz wiedział co bardziej opłaca się stosować a co mniej.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:
choyli pisze: Straconych kalorii nie nadrabiam (...) Jedynie piwkodla milszego wieczoru. :)
A piwo przepraszam to co to jest wg Ciebie jak nie duża ilość pustych, nikomu niepotrzebnych i bezsensownych kalorii? Sam sobie zaprzeczasz
Piwo to dobry izotonik wiec jesli jest stosowany w takim celu czyli zadnych dodatkowych wegli po treningu to jest to z korzyscia dla organizmu.
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Ale piwo bezalkoholowe :)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fantom pisze: Piwo to dobry izotonik wiec jesli jest stosowany w takim celu czyli zadnych dodatkowych wegli po treningu to jest to z korzyscia dla organizmu.
Piwo to można sobie pić jak ma się odpowiednią wagę i trenujesz dla samego trenowania a nie dla zrzucania kilogramów.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Piechu pisze: Piwo to można sobie pić jak ma się odpowiednią wagę i trenujesz dla samego trenowania a nie dla zrzucania kilogramów.
Mit, taki sam jak ten ze najlepiej spalac tluszcz biegajac bardzo wolno.
choyli
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hehe. Bez przesady jedno piwko na wieczor, to nie jest zbrodnia przeciw wlasnemu organizmowi. U mnie nie idzie za tym zadne jedzenie typu paluszki czipsy itd. A wiec nie widze zadnego problemu w wypiciu jednego piwka na wieczor. :) Tym bardziej ze ostani posilek jem kolo 19, a zadko klade sie przed 1 w nocy.
Dzieki za odpowiedzi w kwestii ilosci spalonych kalori podczas biegu, oraz za inne zwiazane z tematam.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

choyli pisze:ostani posilek jem kolo 19, a zadko klade sie przed 1 w nocy
A to akurat spory błąd :)
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak długo ludzie jeszcze będą wierzyć w to niejedzenie po 18-19? ;/
choyli
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Skoro to moj temat, to chyba nie bedzie wielkiego problemu jak troche pooftopujemy. :)

Dlaczego uwazasz ze to spory blad? Wiekszosc diet (poza wynalazkami bialkowymi, tluszczowymi itd) mowi zeby ostatni posilek nastepowal 4 godziny przed snem. Ja jem kolo 19 pozniej biegam no i kolo 23 browarek. :)
Jak narazie dieta przynosi mi swietne efekty.

Pozdrawiam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ