klosiu - bieganie okazjonalne

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Środa, 5 wrzesień, Minimusy.

Z rana rozbieganie na dotlenienie.
Wczoraj było mocno, tak że dziś rekreacyjnie, spokojnie tempo w okolicach 5:30. Tylko ostatnie półtora kilometra trochę szybciej na odmulenie, po około 4:45.
Sporo grzybiarzy w lesie, ale... wszyscy zbierali w jednym kawałku lasu o długości 2km, a 3km dalej podgrzybki stały na środku drogi :D.
Rześka pogoda, przyjemnie się biegło, choć z początku mięśnie trochę ciężkie po wczoraj.

11.54km, średnie tempo 5:31, w sumie 1:03:47.

To był pierwszy trening tego dnia, clou było wieczorem... prawie dwie godziny ostrego treningu na szosówce w tym 11x 600m podjazd z 60m przewyższeniem jechany na maksa. Z rozgrzewką i rozjazdem wyszło ponad 800m przewyższenia na 45km... Nie wiem jak jutro wstanę :bum:
The faster you are, the slower life goes by.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piątek, 7 wrzesień, zenki.

Poranna przebieżka w ramach wdrażania trzech treningów i co najmniej 30km tygodniowo, co jest moim celem na wrzesień. Łatwo nie będzie, bo jeszcze w tym miesiącu co tydzień są starty. Dziś tylko trucht po 5:30 i wolniej, bo jutro mam start na Liczyrzepie w Karpaczu, 196km i 3650m przewyższenia, szosa. Prawie jak Vuelta, hehe. Ciekaw jestem czy dam radę obrócić w siedem godzin, przypuszczam że moja forma jednak nie jest na tyle wyśrubowana. Ale kto wie, dopiero na zawodach naprawdę poznajemy swoje możliwości ;).

A właśnie, dla przypomnienia - robi się chłodniej, muszę zacząć biegać z opaską do pulsaka, żeby skorelować tempo z tętnem. Całe lato nie biegałem z pulsakiem, nie znoszę tego paska jak się pocę, i nie mam pojęcia, jak teraz wygląda moje tętno na 4:00 na przykład :).

8.61km, średnio 5:35/km, czas 48:08.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wtorek, 11 września, zenki.

Rozbieganko przed południem, mało czasu, więc tylko jedno kółko nad Rusałką. Nad jeziorem BNP z 5:30 do 4:30, ostatnie 150m po 3:35 - przy tej prędkości zenki wpadają już w minimalny poślizg na gruntowej nawierzchni.
Gorąco, dawno się tak nie pociłem. Pewnie ostatni tak gorący dzień w tym roku, od jutra ponoć ochłodzenie.

12.28km, średnio 5:05/km, w sumie 1:02:23.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czwartek, 13 wrzesień, zenki.

Chciałem sobie jakiś lekki akcencik zrobić przed maratonem mtb w sobotę, postanowiłem pobiec trasę poznańskiego Parkrun, wspomnienia z biegu powinny wystarczająco podkręcić intensywność.
Od niedzieli low carb, więc zjechałem z wagą o glikogen, około półtora kilo, może od tego biegło mi się dziś lekko, od razu na wejściu tempo poniżej 5:00. Przy średnim tempie 4:49 dobiegłem na start i ze startu lotnego przebiegłem pętlę tempem narastajacym. Poszczególne kilometry po 4:45, 4:40, 4:36, 4:31 i 4:28, czyli całkiem ładnie wyszło :). Trochę wilgotno i już liście na ścieżkach, trzeba było momentami uważać, żeby nie gwizdnąć się w zenkach.
Z powrotem znów po 4:49, bardzo przyjemnie mi się dziś biegło, bez większego zmęczenia.
Szybki trening, najszybsze 5km w 22:57, dycha - w 46:46. Rzadko miewam takie tempo bez presji zawodów ;).

W sumie 13.28km, czas 1:02:54, średnie tempo 4:44/km.

Trzeci trening będzie musiał być w niedzielę, po 100km na rowerze w terenie w sobotę nie będzie łatwo, hehe.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czwartek, 20 września, Minimusy.

Taak, trening w niedzielę ;). Po sobotnim 100km maratonie ledwo żyłem (nawiasem mówiąc, świetnie poszło, szedłem na rekord, ale złapałem laczka i straciłem 10 minut. Gdyby nie to mogłoby być szerokie pudło, a tak 9 miejsce w kategorii :/), a w niedzielę zrobiliśmy sobie teamowy "rozjazd", który przekształcił się jak zwykle w dziką gonitwę po lasach, ponad 80km. Byłem bardziej zmęczony niż po maratonie ;).
Poniedziałek i wtorek wolne, bo jakieś przeziębienie mnie złapało, wczoraj wyszedłem z fazy bolącego gardła do fazy smarkatej i zrobiłem rozruch na rowerze - nie jest źle! Zakiełkował pomysł na dłuższe wybieganie ;).
Rano zimno - pierwsze 3km w lesie, bylo chłodno i mokro, pełno rosy, około 4km wybiegłem na asfalt, był już przyjemnie rozgrzany i tak biegłem do 10km, z powrotem już większość terenowo. Końcowe krossy przez spore górki które mam koło domu już trochę czułem w udach, ale generalnie całość weszła lekko i bardzo przyjemnie. Około 8-9km asfaltu.

20.19km, czas 1:46:43, średnie tempo 5:17/km, avhr 147, hrmax 166.

Trochę zaskoczyło mnie wysokie tętno, od miesięcy nie zakładałem pulsaka do biegania, ale myślałem że będzie niższe.

Jest 100km nabiegane w tym miesiącu, bardzo mnie to cieszy. A teraz idę czuć łydy ;).
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poniedziałek 24 września, Minimusy.

Operacja tartan ;). Biegnąc nad Rusałkę, gdzie chciałem porobić interwały zauważyłem obiecująco pustą bieżnię, tylko ktoś ćwiczył kopnięcia na trawie i jedna dziewczyna truchtała. Więc 5x400 zrobiłem sobie jak bogaty na tartanie ;). Bieżnia nr 5 ma niby 430m, Garmin mierzył ~450, więc tempa zaniżone, ale i tak 3:09 na pierwszym kółku mnie zaskoczyło. Niechby nawet oznaczało to 3:30, dla mnie i tak bomba :). Interwały typu "kółko szybko-kółko wolno" :). Tempo nierówne, pierwsze 3:09/km, ostatnie 3:35/km, nie mam wyczucia w tym względzie. Na koniec jeszcze spokojne kółko dookoła Rusałki dla relaksu, niepotrzebne, bo nogi piekły i ciężko się biegło.

W sumie 15,68km, czas 1:21:47, średnie tempo 5:13. Avhr 145, hrmax 173.
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2012, 14:20 przez klosiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Środa, 26 września, zenki.

Spokojnie po Cytadeli przed południem, w trakcie 5 przebieżek 100-200m. Bardzo ciepły dzień, ale to jak na razie chyba ostatni taki.

11.72km, średnie tempo 5:11, czas 1:00:48.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sobota, 29 września, zenony.

ParkRun Poznań w ramach przepalenia przed jutrzejszym MTB. Dziś na dużym luzie i dużo próbowania różnych nowych rzeczy, po pierwsze start bez śniadania i na niskim glikogenie (od tygodnia low carb, wczoraj lekkie ładowanie, około 600kcal z węgli), po drugie próba taktyki "zacznij wolniej, skończ szybciej", po trzecie pulsak w celu sprawdzenia różnic.
Trzy kilometry dobiegu truchcikiem po 6:00, okazało się że zapomniałem zabrać kodu, ale i tak wystartowałem i może nawet mnie sklasyfikują ;). Po starcie przede wszystkim pilnowałem, żeby nie było za szybko, tym bardziej że na pierwszych 2.5km są prawie wszystkie podbiegi, później już jest tylko jeden i krótki. Trochę przesadziłem z tym pilnowaniem, bo jak się okazało, po pierwszym km w 4:05 następne miałem za wolne, 4:19, 4:13, 4:20 i 4:10. Wychodzi zupełny brak wyczucia szybszego tempa. Poza tym trasa jest technicznie dość trudna, masa zakrętów i sporo podbiegów. Na ile mogę wierzyć Garminowi, to na prostych bez problemu trzymałem założone tempo 4:00-4:05, na zakrętach było już gorzej. Na finiszu zagiąłem się na 3:30, tak że rozłożenie sił było ok, tylko zbyt zachowawczo pobiegłem początek.
Wyprzedziłem jednak sporo ludzi, którzy pobiegli tak jak ja ostatnio, czyli na maksa od początku.
12 miejsce, 21:02, 4:13/km.
Całkiem dobrze jak na słaby poziom glikogenu i brak śniadania. Różnica tylko 9s na minus w stosunku do poprzedniego wyniku, a mogło to też wynikać ze zbyt zachowawczego początku.
Z powrotem niecałe dwa kilometry truchcikiem.

W sumie 9.92km, 50:54, średnie tempo 5:08. Średnie tętno z całości 148, maksymalne 176.
Tętno z wyścigu 166 avhr, 176 hrmax.

W sumie w tym miesiącu nabiegane 138km, rekord wszechczasów :).
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piątek, 5 październik, Minimusy.

Cholera, gdzie się podział wrzesień??? Nawet się nie obejrzałem jak minął, mam wrażenie że cały przeciekł między palcami.
Do rzeczy. Na ostatniej piątce na ParkRunie nadwerężyłem coś w lewej stopie przy paluchu. W sumie nie bolało, ot tak jak siniak przy pewnych ustawieniach stopy. W każdym razie kilka dni bałem się biegać, ogarnięty ciężką paniką, bałem się jakiegoś zapalenia rozcięgna, bo w stopie jeszcze nigdy nic mnie nie bolało :).
Dziś ostrożnie i truchcikiem, bez zrywów i sprawdzająco. Po ośmiu kilometrach coś przy paluchu delikatnie się odezwało, ale przestało i w tej chwili nic nie boli. Może będzie dobrze. Przed południem jeszcze ładna pogoda, zabrałem bluzę i żałowałem, było zdecydowanie za ciepło.

W sumie 10.69km, tempo 5:28/km, czas 58:25.

Ostatni wyścig MTB w sezonie za mną. Teraz krótkie roztrenowanie, czyli jeżdżenie, ale wycieczkowe, i później rozkręcam bieganie :). Tylko ta stopa, oby się nie odezwała...
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sobota, 6 październik, Minimusy.

Chciałem wyskoczyć na ParkRun, ale że boję się jak na razie biegać na maksa ze względu na stopę, zgłosiłem się na wolontariusza. Więcej z tym roboty niż z samym przebiegnięciem :). Znakowanie trasy, rejestracja wyników i zwijanie oznaczeń, w sumie zeszło z 3.5h, łącznie z przetruchtaną dla dobrego rachunku dyszką. O dziwo mimo deszczu wystartowało 65 osób, może z 10 mniej niż zwykle. Jeśli chodzi o sam bieg, to całość spokojnie, bo mokro i co jakiś czas były prysznice z nieba. Dobrze że się wybrałem, bo patrząc na pogodę dziś sam z siebie nigdy bym nie wystawił nosa z domu :)

10.52km, tempo 5:31, 58:01.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poniedziałek, 8 październik, Minimusy.

Trochę dłużej. Pobiegłem nad Rusałkę, i tak się jakoś zapędziłem różnymi singielkami i ścieżkami dla koni, że dobiegłem aż do Lutyckiej. I zamiast grzecznie zawrócić, pobiegłem dalej :). Dopiero na wysokości Biskupińskiej po 9 km się opamiętałem, bo uwielbiam biegać nowymi ścieżkami w lesie, i zawróciłem, a wracając postanowiłem zrobić tempówkę w prędkości bliskiej zakładanej maratońskiej. Weszła bardzo ładnie, 5km w średnim tempie 4:35, ostatnie 200m finisz poniżej 4:00. Puls 156/169, więc są rezerwy, bo myślę, że okolice 3h wytrzymam z tętnem 160. Ale największe rezerwy tkwią u mnie w zbiciu wagi, mam nadzieję że to się uda ;).
W ogóle zaskoczyło mnie tempo które byłem w stanie rozwinąć, bo od tygodnia jem poniżej 100g węgli dziennie. Okazuje się jednak, że rzeczywiście da się biegać dosyć szybko, mając do dyspozycji prawie wyłącznie tłuszcze. To krok milowy w mojej motywacji w wytrwaniu w low carb, hehe.
Po tempówce już spokojnie, niecałe 4km po 5:22 do domu.

W sumie 17.84km, średnie tempo 5:08/km, czas 1:31:40. Avhr 148, hrmax 169.

Track.

Minimusy zaczynają mieć dziury w siateczce. Oba w tym samym miejscu, od wewnętrznej strony na wysokości śródstopia, czyli w miejscu najbardziej narażonym na krzaczory. W tym roku przebiegłem 913 km, mam je od października zeszłego roku, więc mogą mieć 600-800km nabiegane. Ale w sumie katowałem je w większości po krzaczorach, poza tym dziury są na razie niewielkie i nie przeszkadzają, zreszta jest jeszcze druga warstwa cholewki pod spodem. Ale mogą już nie przeżyć tej zimy. Zobaczymy.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czwartek, 11 październik, Minimusy.

Wkurzony jestem. Po poprzednim biegu trochę mocniej bolał mnie staw palucha, ale mimo to w czwartek poszedłem pobiegać. A że biegło mi się dość fajnie dookoła Rusałki, to pobiegałem dość długo, mimo że po 7-8km staw znów się zaczął odzywać. A wieczorem już całkiem konkretnie zacząłem go czuć i dziś, następnego dnia cały czas czuję. Bieg Przemysła w sobotę odłożony na czas nieokreślony :wrr: .
Robię przerwę aż przestanie boleć, bo od Parkruna 29 IX cały czas czuję tą stopę i wygląda na to że po każdym biegu jest gorzej. O tyle dobrze że na rowerze można z tym paluchem bez problemu jeździć. Szkoda mi, bo ostatnio z wielką przyjemnością biegałem. Jesień jest idealna pod tym względem, w lesie teraz jest pięknie.

14,68km, średnie tempo 5:01, 1:13'41. Avhr 148, hrmax 160.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czwartek, 25 października, Minimusy.

Z przyjemnością odgrzebuję bloga po przerwie, ale muszę stwierdzić, że to "zwiększanie objętości" nie wyszło tak jakbym chciał :hahaha: .
Cztery dodatkowe biegi z bolącą stopą ładnie mnie załatwiły, nie było to rozcięgno, ale coś bardziej z boku, wpatrując się w rysunki anatomiczne wymyśliłem że to mięsień odwodziciel palucha, bo bolało przy zginaniu palucha, a po biegu pod łukiem stopy na samym brzegu. W każdym razie z 10 dni bolało praktycznie równo, parę dni temu zacząłem masować to miejsce piłeczką tenisową i stał się cud - ból znacznie zelżał, do tego stopnia że zacząłem myśleć o biegu dziś. Tyle tytułem wstępu ;).

Przez czas kontuzji ominęła mnie najładniejsza część jesieni, ale nadal całkiem ładnie w lesie. Biegałem bardzo ostrożnie, gotów w każdej chwili wrócić do auta, ale na szczęście dolegliwości były niewielkie, od czasu do czasu pobolewało, ale słabo i niealarmująco. Skupiałem się głównie na nieprzyśpieszaniu i monitorowaniu stanu stopy. Udało się przebiec ponad 10km, nie chciałem przesadzać, więc nie biegłem więcej. Las pachnie obłędnie o tej porze roku :). Teraz też nic nie boli, więc jestem szczęśliwy :).

W sumie 10,74km, średnio po 5:29/km, czas 58:53.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poniedziałek, 29 października, Minimusy.

"Pamiętam tylko, że była wtedy wiosna..." :)
Wpisy trzeba robić na bieżąco, bo pamięć już nie ta. Była bardzo fajna pogoda, jakieś 2 stopnie, szron w cieniu i słonecznie. Idealnie, całe lato za tym tęskniłem.
Bieganie po kilku dniach ekstremalnego low carb. Biegło się dość lekko, tylko nie mogłem szybciej :). Pojedyńcze kilometry poniżej 5:00 to wszystko na co mnie było stać. Przy tym ekstremalnie wysokie tętno jak na takie tempo. Kiedyś czytałem, że spalanie tłuszczu wymaga 7% więcej tlenu niż spalanie węgli do produkcji takiej samej ilości energii. Z ciekawości porównałem sobie ostatni trening przy podobnym tempie - tętno 148 - 6.5% mniej. Przypadek? ;)
Ale stopa znów pobolewała i to mnie martwi. Niby nie mocno, ale ciągle niepokoi.

Endo mówi, że nabiegałem 12,69 km, 1:05:19, średnio 5:09/km. Avhr 157, hrmax 166.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piątek, 2 listopad, Merrell Trail Glove.

Doszły nowe buty, od razu dwie pary, bo przecenili posezonowo o ponad połowę na allegro i żal było nie kupić. Merrelle, Trail Glove w jadowicie zielonym kolorze i piękne żółto szare Road Glove. Bez kitu, najładniejsze buty jakie miałem, chyba wezmę i powieszę je na ścianie ;P.
Od razu wskoczyłem w trailówki i pobiegłem wypróbować. Twardsze niż Minimusy, wydają się bardziej dynamiczne, mają też mniej amortyzacji, co wcale nie jest wadą.
Tak sobie biegałem aż zaczęło się ściemniać i zwierzaki zaczęły wyłazić z gawr ;).
Tu sarna, tam stado ptaków przy kałuży, ale najbardziej horrorowaty był przelot przez mocno podszyty kilometrowy kawałek podmokłego lasu, ulubiony przez dziki. Było już prawie ciemno, po lewej i po prawej słyszałem tupoty i hurgoty świniaków, starałem się jak najbardziej hałasować, bo to są dzikusy, a nie przyjazne dziki znad Rusałki i wolałbym nie spotkać się z nimi na jednej ścieżce. Tylko jeden przeleciał przez drogę 50m ode mnie, reszta grzecznie uciekła na boki :). Ostatnie 3km w prawie całkowitej ciemności, nadeptując na oślep na kamienie doceniłem trochę bardziej izolującą od podłoża podeszwę Merrelli. Stopa nawet mało bolała.
W lesie jest teraz o niebo przyjemniej niż we wrześniu - w końcu nie ma pajęczyn! :hej:

15,32 km, 1:23:32, średnio 5:27/km, czyli podręcznikowe danielsowskie easy ;).
ODPOWIEDZ