Co czytacie, gdy nie biegacie :)

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Iwan pisze:
mihumor pisze: Ciekaw jestem "Łowców głów" Nesbø. Czytał ktoś może? Bo film bardzo mi się podobał.
Ja czytałem - myślę, ze Ci się spodoba, jest zdecydowanie jednowątkowa, nie ma żadnych retrospekcji wybijających z rytmu, tempo od początku leci jak szalone, no może jest trochę bajeczek o systemach GPS - jak posprawdzasz to nie dasz się nabrać bo to pewnie lipa i autor wymyśla i oszukuje co w tego typu literaturze jest nie do przyjęcia - no i u Andersena o GPS nie było więc nie wiem. Ale o gustach się nie dyskutuje. A co do możliwości fizycznych różnych dziadków to poprzeglądaj sobie klasyfikacje maratonów i półmaratonów w kategorii M60 - zdziwisz się co tacy goście jeszcze potrafią dokonać.
Bohater nie ucieka z okrążonego Berlina tylko ratuje się z bombardowanego Hamburga - to inne miasta i inny czas - nie za dużo tej "miażdżącej krytyki" - z okrążonego Berlina to Sztyrlitz się uratował ( i Hans Kloss chyba też) :hahaha:
Co do Akunina to słuchałem "Gambitu tureckiego", sprawnie napisane ale takie trochę za gładkie jak dla mnie. Ale o gustach.... :hahaha:
Ostatnio zmieniony 22 paź 2012, 20:41 przez mihumor, łącznie zmieniany 1 raz.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
New Balance but biegowy
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ogólnie fajnie jest poczytać trochę dobrych kryminałów czy SF, niestety tyle jest ważnych książek do przeczytania, że na te błahe jest coraz mniej czasu :echech:
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

meszka pisze:Ogólnie fajnie jest poczytać trochę dobrych kryminałów czy SF, niestety tyle jest ważnych książek do przeczytania, że na te błahe jest coraz mniej czasu :echech:
Dlatego te drugie słucham podczas wybiegań i longów. Chociaż czasem też się "splamię" czymś lżejszym w formie pisanej. Mam ogromny szacunek dla pisarzy potrafiących tworzyć literaturę rozrywkową najwyższej próby bo dobry "B-klasowiec" to musi być mistrz.
Meszka - Krajewski wrocławski jest dużo fajniejszy od lwowskiego - warto się "splamić" sięgając po to zwłaszcza, że to szybkie rzeczy są.

otoczak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nesbo to moje odkrycie ostatnich miesięcy. "Czerwone gardło" może trochę nie ma klimatu ale już dwa jego następne tytuły "Trzeci klucz" i "Pentagram" to już rewelacja. Warto zacząć od "czerwonego gardła" bo jeden z wątków ciągnie się przez te trzy ksiązki.
Ja też tego słuchałem i uważam, że lektor nie był tragiczny.
Fajnie sie sklada, że poruszyliście ten temat, bo szukam ostatnio dobrych _czarnych_ kryminałów w starym stylu. Bo coś ostatnio nie mogę nic ciekawego znaleźć. Będę chyba musiał wrócić do Chandlera :). Oto moja prywatna lista:
1) Raymond Chandler
2) Dashiell Hammett
3) Jo Nesbo
4) Marek Krajewski (książki z Popielskim, seria z Breslau moim zdaniem nie taka ciekawa)
5) Nesser Hakan
6) Henning Mankell (trochę nudzą ciągłe narzekania Wallandera na to "co się stało z tym krajem" :))
7) Stieg Larsson
8) Borys Akunin
9) Johan Theorin

Ostatnio próbuję z Ludlumem ale za dużo akcji, a za mało whiskey, dymu papierosowego, kobiet fatalnych i czarnego humoru. Dorzuci ktoś jeszcze jakiegoś autora który by to miał?
Awatar użytkownika
det_gittes
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:14

Nieprzeczytany post

Ian Rankin chyba jest niezły, mam jakieś jego książki, ale jeszcze nie czytałem, James Ellroy (ja czytałem tylko LA Confidential i jest b. dobre) - nic mi teraz nie przychodzi więcej do głowy (bo wiele wymieniłeś), choć nie wykluczam, że jeszcze przyjdzie. Ale jeśli nie ograniczasz się tylko do czarnych kryminałów, to polecam kryminały psychologiczne Patricii Highsmith - może nie dla każdego, lecz dla mnie rewelacja. Na pocieszenie dodam raz jeszcze, że gdy już przeczyta się wszystko z tego gatunku, to pozostaje kino amerykańskie i jego klasyczny okres noir - ile tam jest prawdziwych, czarnych pereł :taktak:
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Severski - "Nielegalni" - nie kryminał jeno szpiegowskie ale z tej samej półki, dobrze się słucha na mp3, czyta to chyba Gosztyła. Reklamują, że to napisał agent naszego wywiadu ale to wątpliwe, za dobrze napisane, to mięsista, wielowątkowa , duża powieść z cała masa bohaterów, dziejąca się w wielu miejscach, zawierająca całe niezłe opowiadania w kwestii retrospekcji itp.

meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mihumor pisze:
meszka pisze:Ogólnie fajnie jest poczytać trochę dobrych kryminałów czy SF, niestety tyle jest ważnych książek do przeczytania, że na te błahe jest coraz mniej czasu :echech:
Dlatego te drugie słucham podczas wybiegań i longów. Chociaż czasem też się "splamię" czymś lżejszym w formie pisanej. Mam ogromny szacunek dla pisarzy potrafiących tworzyć literaturę rozrywkową najwyższej próby bo dobry "B-klasowiec" to musi być mistrz.
Meszka - Krajewski wrocławski jest dużo fajniejszy od lwowskiego - warto się "splamić" sięgając po to zwłaszcza, że to szybkie rzeczy są.
Prawda to co piszesz, bo rzeczywiście te kryminałki to się wciąga w mig, nie to co inne Prousty czy Ulissesy :oczko:
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
otoczak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

det_gittes pisze:Ian Rankin chyba jest niezły, mam jakieś jego książki, ale jeszcze nie czytałem, James Ellroy (ja czytałem tylko LA Confidential i jest b. dobre) - nic mi teraz nie przychodzi więcej do głowy (bo wiele wymieniłeś), choć nie wykluczam, że jeszcze przyjdzie. Ale jeśli nie ograniczasz się tylko do czarnych kryminałów, to polecam kryminały psychologiczne Patricii Highsmith - może nie dla każdego, lecz dla mnie rewelacja. Na pocieszenie dodam raz jeszcze, że gdy już przeczyta się wszystko z tego gatunku, to pozostaje kino amerykańskie i jego klasyczny okres noir - ile tam jest prawdziwych, czarnych pereł :taktak:
Dzieki. Ellroy to będzie to. Ogladalem Tajemnice Los Angeles i Czarną Dalię. Dobre filmy. Nie pomyślałem zeby sprawdzic na podstawie czyjej powiesci powstaly.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://testyoutdoorowe.wordpress.com/20 ... eraz-andy/

"O dwóch takich... Teraz Andy"
Recenzja w zamieszczonym linku. Ciekawa i inspirująca lektura.

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
mariod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

EUROPA Normana Daviesa,jestem mile zaskoczony ciekawymi a nie powszechnymi historiami i zdarzeniamy w naszych dziejach.
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

"Kulisy kulinarnej akademii" - Marka Brzezińskiego.
(po ostatnim maratonie przytyłem ze 3 kg, a' propos)
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Całkiem niedawno "Cesarz" i "Imperium" Ryszarda Kapuścińskiego a teraz "Urodzeni biegacze".
mario36
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wally Lamb ,,Zto wiem na pewno'' historia dwóch bliźniaków...............
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40,16

Nieprzeczytany post

mariod pisze:EUROPA Normana Daviesa,jestem mile zaskoczony ciekawymi a nie powszechnymi historiami i zdarzeniamy w naszych dziejach.
Jak się czyta? Powoli się przymierzam...
Awatar użytkownika
prorok
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Autobiografia Salmana Rushdiego piórem Josepha Antona ;-)
ODPOWIEDZ