Jestem ciągle głodny !
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
A ja zacząłem się najadać jak wyeliminowałem ze swojej diety większość cukrów. Nawet jak zastąpiłem cukier słodzikiem to chodziłem głodny mimo, że chwilę wcześniej coś zjadłem. Od czasu jak nie używam cukru i słodzika do niczego jest o wiele lepiej (naturalnie mówię o dodawaniu cukru do herbaty, kaszy manny, budyniów itd). BTW - rano polecam owsiankę - jest rewelacyjna i daje uczucie sytości na dłuuugi czas.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To na boczku czy na masełku? :D U mnie zawsze albo jedno albo drugie. Na masełku najlepsza jajecznica to z samych jajek, a jak już robię na boczku to po co jeszcze masełko :p
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Myślę że to organizm domaga się więcej kalorii jeśli aktywnie żyjesz ( biegasz)
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jak się chce schudnąć to trzeba jednak pilnować te kalorie. Można jeść objętościowo więcej, a mnie kalorycznie.
Żyjąc zgodnie z zasadą - Biegam to mogę jeść wszystko, za bardzo się nie zgubi ciała
Żyjąc zgodnie z zasadą - Biegam to mogę jeść wszystko, za bardzo się nie zgubi ciała

- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tak, tylko że w 100g owsianki jest ponad 60g węgli, a w 100g pomidora 3gpiotr_j pisze:pomidor i cebula to też węglekisio pisze:Owsianka to też węgle
Jajecznica z 3-4 jajek na boczku :D Do tego sałatka z pomidora i cebuli np. :D

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
No chyba nie zupelnie. W 100g cukierkow masz 100g wegli prostych, w 100g chleba masz 50g wegli zarowno prostych jak i zlozonych.klosiu pisze:Nie chodzi o słodycze, chodzi o węglowodany. Nie ma znaczenia, czy zjesz 100g cukierków, czy 100g chleba - ilość cukru jest ta sama, skok insuliny też podobny.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Racja. Chleb zawiera nieco wody, to przez to.
Co ciekawe mąka pszenna ma wyższy IG od cukru, więc powoduje większy wyrzut insuliny.
Co ciekawe mąka pszenna ma wyższy IG od cukru, więc powoduje większy wyrzut insuliny.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Porównywanie produktów typu cukierki vs chleb czy pomidorów do wegli prostych mija sie z celem. Pieczywo ma takze dodatkowe wartosci odzywcze typu witaminy i minerały z grupy B, a takze cynk itp. Oczywiscie to takze wchodzi rachube o jakosc ( mowa o pełnoziarnistym pieczywie) podobnie jest z płatakami owsianymi lub kukurydzianymi czy warzyw.
Kaloria kalorii nie równa to samo tyczy sie węglowodanów
Kaloria kalorii nie równa to samo tyczy sie węglowodanów
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
No, tu bym się nie zgodził. Produkty mączne może i coś tam mają z wartości odżywczych, ale to tak minimalne ilości, że równie dobrze za wartościowy posiłek możesz uznać browarek. Chleb i makarony to typowe zapychacze - dostarczają praktycznie pustych kalorii w porównaniu z owocami i warzywami. Trochę lepsze są produkty razowe, ale szczerze mówiąc chleb razowy dobrej jakości jadłem kilka lat temu. Te wszystkie "ciemne" chleby barwione karmelem sprzedawane w sklepach obok razowego pieczywa nawet nie stały.
Pieczywo jest lepsze od cukierków pod jednym względem - z trawienia skrobi powstaje wyłącznie glukoza, bez fruktozy, z której w połowie składa się cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, a która w dużych ilościach nie jest zbyt korzystna.
Pieczywo jest lepsze od cukierków pod jednym względem - z trawienia skrobi powstaje wyłącznie glukoza, bez fruktozy, z której w połowie składa się cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, a która w dużych ilościach nie jest zbyt korzystna.
The faster you are, the slower life goes by.