Ciekawy artykuł nt. pronacji

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pete z runbloggera popełnił bardzo ciekawy post dot. pronacji.

dwie rzeczy po pierwszym przeczytaniu:

zdjęcie dokumentujące fakt, iż but kontrolujący pronację nie robi tego lepiej niż bieg boso - fenomenalne,
to, że stopa najbardziej pronuje w bucie neutralnym - a przecież to jest pierwszy krok w videoanalizach mających na celu dobranie "właściwego" buta

konstatacja, że całe zagadnienie kontroli pronacji pojawiło się jako efekt wprowadzenia grubej podeszwy z podniesiona piętą...

do refleksji.

http://www.runblogger.com/2012/10/neutr ... -goal.html
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: konstatacja, że całe zagadnienie kontroli pronacji pojawiło się jako efekt wprowadzenia grubej podeszwy z podniesiona piętą...
Nie mam teraz czasu czytać, ale jeśli tak napisał to raczej nie jest to prawda.
Kontrola pronacji wyszła z chodu, wkładki do butów były produkowane znacznie dawniej niż buty do biegania z podniesioną piętą.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pete pisze tak:

The footwear trend in the 1970’s was to add additional cushioning to shoes, particularly under the heel. The reason for this was that Achilles tendon problems were among the most commonly reported injuries in the early 70’s, and lifting the heel was thought to reduce strain on the Achilles. I have also heard that adding cushion was also done to accommodate a changing demographic of runners (new to the sport, perhaps not as fit) – read this book excerpt for more on running injuries/shoes in the 1970’s. However, adding cushion seemed to have some side effects. The late 1970’s saw a decrease in Achilles problems, but a dramatic increase in knee injuries. The latter were thought to be linked to reduced rearfoot control due to the cushioning added to shoes. Excessive rearfoot movement was linked to excessive internal tibial rotation (i.e., the shin twisting inward), which was in turn thought to contribute to the development of problems at the knee. This gave rise to the addition of pronation control elements in an effort to control the rearfoot and save the knee (knee injuries are still by far the most common running injury).

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

How Do You Find the Right Shoe?

Poniżej fragmenty odpowiedzi Runbloggera na tak postawione pytanie (podkreślenia moje):

"I prefer to think of shoes in much the same way I look at runners – each is an individual with its own properties."

"Don’t focus too much on categories, focus more on how individual shoes feel – comfort is good, and specifically comfort while running in a shoe, not while standing in it in a store."

"Comfort is not easy to define, but it's ‘probably the most important variable’ for sport-shoe selection."

Puenta:
"One day I hope science will have better answers for us on how best to fit shoes, but I don’t think we’re there yet, and until then it remains more an art and a personal journey."

Po prostu trzeba sobie znaleźć wygodne buty i nie trzeba do tego dorabiać niepotrzebnej ideologii.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Platini, ogólnie mógłbym się z Twoim wnioskiem zgodzić, pytanie co uznamy za niepotrzebną ideologię :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Platini, ogólnie mógłbym się z Twoim wnioskiem zgodzić,
Normalnie chyba się urżnę ze szczęścia :oczko:
Qba Krause pisze:pytanie co uznamy za niepotrzebną ideologię :)
Są pytania, na które czasem lepiej nie odpowiadać :usmiech:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

chluśniem bo uśniem :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wróciły czasy kiedy mówiło się:
"pijem aż oślepniem" :hejhej:
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Przepraszam, ale mam wrażenie, że prozelici naturalnego biegania coraz bardziej tracą kontakt z rzeczywistością, a nachalna propaganda zaczyna być już męcząca. I to nierzadko ci sami, którzy niedawno zaczynali każdą rozmowę z nowym biegaczem od słów, pokaż mi odcisk swoich stóp, a powiem Ci jakie buty masz dobrać.

Ale do rzeczy. Nadmierna pronacja nie jest wymysłem producentów butów, ale objawem pewnej patologi w układzie ruchu. Pisał o tym mi.in. Dr Zbigniew Czyrny:
Z czego to może wynikać? Często związane jest to ze zwiększoną pronacją pięty (tzw. Koślawością czyli pochyleniem stopy w stronę przyśrodkową), zwiększoną rotacją zewnętrzną goleni (kaczy chód), zmniejszoną rotacją wewnętrzną uda, nierównym obciążeniem obu kończyn, przodopochyleniem miednicy, czy jej rotacją.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=727

Wiadomo, mówimy to o konkretnym schorzeniu, ale jest dla mnie oczywiste, że różnego rodzaju drobniejsze niedoskonałości powodują, że wiele osób ma taką, czy inna niewłaściwą pronację. Nie jest też wymysłem producentów butów, a efektem zaleceń lekarzy, tworzenie specjalnych wkładek, czy też obuwia ortodepedycznego korygującego te wady.

Oczywiście pozostaje pytanie, czy pewna forma takiej korekcji, zaproponowana jako system kontroli pronacji sprawdza się u każdego i dla każdego jest zdrowa. Ale nie wariujmy, że to ci źli producenci butów wymyślili, czy też są winni powstania problemu nadpronacji.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pojawia się kilka problemów (w mojej głowie). chcialbym, byś odpowiedział na poniższe pytania:

- jak zdefiniować NADMIERNĄ pronację?
- w jaki sposób ją zidentyfikować w warunkach sklepowych,
- jakie są (jeśli są) możliwości jej kontroli/korygowania poza obuwiem,
- czy w warunkach lądowania na śródstopiu, czyli w kroku biegowym bez fazy przetaczania stopy występuje nadal odchylenie rzepki powodowane przez pronację, o którym mowa w cytowanym artykule?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:pojawia się kilka problemów (w mojej głowie). chcialbym, byś odpowiedział na poniższe pytania:

- jak zdefiniować NADMIERNĄ pronację?
- w jaki sposób ją zidentyfikować w warunkach sklepowych,
- jakie są (jeśli są) możliwości jej kontroli/korygowania poza obuwiem,
- czy w warunkach lądowania na śródstopiu, czyli w kroku biegowym bez fazy przetaczania stopy występuje nadal odchylenie rzepki powodowane przez pronację, o którym mowa w cytowanym artykule?
ad 1) - masz rację, jest to problematyczne
ad 2) masz rację, jest to problematyczne
ad 3) zapewne sam but korekcyjny to nie wszystko
ad 4) Nie wiem jak z rzepką, ale nadmierna pronacja zostaje. Tak , nawet na boso się zapadam się prawą nogą do środka.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

odnośnie 1 i 2 nie ma co gdybać :)
ad.3 - ja wierzę, że można większość problemów skorygować przez wzmocnienie organizmu, bez buta korygującego.
ad.4 - pytam ponieważ nawet w cytowanym artykule mowa o nadmiernej pronacji pięty.

w związku z powyższym czy można w ogóle mowić o nadmiernej pronacji śródstopia? dalej, elementy kontrolujące pronację są umieszczone w bucie, z tego co mi wiadomo, w rejonie pięty oraz pod łukiem stopy, pod kostką. w momencie, gdy biegam ze śródstopia czy jestem w stanie skorzystać z dobrodziejstw buta, skoro ledwo dotykam tą częścia stopy podłoża?

mam wrażenie, że nadmierna pronacja w sensie stricte medycznym, związana z faktycznymi, poważnymi patologiami aparatu ruchu i pronacja jaką identyfikuje się podczas badań w sklepach z obuwiem, bardzo się rozmijają...

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Uważam, że można mówić o nadmiernej pronacji nawet jeśli najpierw z ziemią styka się śródstopie. Szkoda zresztą, że ten temat w sumie dość istotny w dyskusji nie jest dokładnie sprawdzony empirycznie. Przecież dla portalu to żaden problem. Zresztą kiedyś chyba Adam wrzucił filmik, ze swojego biegu na bieżni elektr. i wyraźnie było widać, że spadanie na śródstopie nie eliminuje jego pronacji.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Największa pronacja jest w fazie "stance", gdy pięta już opuściła ziemię, więc kwestia ta - jeśli uznamy, że jest istotna - będzie dotyczyć w równym stopniu wszystkich, niezależnie od sposobu lądowania.
pako29
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@strasb - zgadzam się z Tobą całkowicie
A tymczasem ludy w Afryce biegają codziennnie maratony z wioski do wioski bez butów :)
"We wszystkim musi być umiar"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ