Zastanawiam się nad wyborem planu treningowego na wiosenny maraton i sięgnąłem do książki Danielsa. Mam z nią tylko taki problem, że nie wszystko przy doborze planu jest tu intuicyjne. Może ktoś pomoże:)
1. Dzięki świeżemu wynikowi na 10K mam konkretny VDOT (np. =50), co zgodnie z tabelą przewidywania wyników (tab.3.1) odpowiada konkretnemu wynikowi w maratonie (dla VDOT=50 dokładnie 3:10). I teraz pytanie: Skąd wiadomo, że tabela przewiduje wynik akurat po realizacji planu A, a nie innego planu? Dla mnie to nie jest oczywiste.
2. Plan nie narzuca ilości kilometrów do zrobienia. A wydaje mi się oczywiste, że ilość przebieganych w tygodniu kilometrów ma zasadniczy wpływ na możliwość uzyskania wyniku końcowego.
3. Plan opisuje tylko sesje specjalistyczne, pozostawiając resztę dla biegów spokojnych. Jak dobrać ich długość i ilość?
4. Czy ilość dni treningowych jest również dowolna, np. można ten plan realizować przy 4 dniach?
5. Czy poza sesjami specjalistycznymi robi się biegi długie (BD pojawiają się jako niektóre sesje specjalistyczne, pytanie czy to dodatkowa druga sesja w danym tygodniu)?
6. Jakie w tym planie stosować reguły dotyczące odległości czasowej pomiędzy sesjami specjalistycznymi?
Uff