Komentarz do artykułu "Wyżej kolana" - czyli, czym są a czym nie są zawody

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hmm..Jak ktoś biega po zwycięstwo i biega byle jak, a zwycięstwa odnosi, to jak ma się do techniki i reszty?
Łatwiej, jeśli ktoś zaczyna biegać i ma pod okiem technika biegowego, wtedy możliwe, że nauczy się poprawnie technicznie biegać, z wykorzystaniem ekonomiki biegu itd :)
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
dominika_oks
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:07
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że trenerzy krzycząc - "Biodra wyżej, Ręce, ręce, ręce, Kolana wyżej" mylą zawody z treningiem. Moim zdaniem, kiedy zawodnik jest bardzo zmęczony takie komendy pomagają, nie myśli się wtedy o zmęczeniu, tylko żeby np. żeby podnosić wysoko kolano. Podczas takiego biegu zawodnik nie poprawi techniki, ale trenerowi na pewno nie o to chodzi. Przy większym zmęczeniu zapomina się o takich rzeczach i wydaje mi się, że gdy trener na ostatniej prostej krzyknie "mocno ręce" lub inną komendę to może to jedynie pomóc zawodnikowi mocniej finiszować.
Awatar użytkownika
szymon_szym
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:52:14

Nieprzeczytany post

Też mam takie odczucia jak Dominika. Na dużym zmęczeniu łatwo zapomnieć o trzymaniu całego ciała w kupie.
Awatar użytkownika
Sahij
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rozmawiałem kiedyś z trenerem gier zespołowych na temat rad udzielanych podczas przerw technicznych. Tam się albo motywuje, albo sugeruje zagrywkę wyrytą w pamięci zawodników, często po to, żeby wywołać w głowie "kotwicę" psychologiczną zwiększającą pewność siebie. To nie miejsce na rady odnośnie techniki czy wykonania.
Może faktycznie "kolana" to sposób na motywację?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

moim zdaniem to co nas motywuje i pozwala wykrzesać z siebie więcej - asocjacja/dysocjacja wewnętrzna/zewnętrzna - to kwestia indywidualna.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Bardzo fajny tekst. Faktycznie, krótkie starty są świetnym bodźcem treningowym, lepszym pewnie od takich treningowych tempówek czy interwałów, zresztą ja mam ogromny problem z wygenerowaniem na treningu takiego obciążenia jak na choćby najgorzej pobiegniętej piątce.
W sezonie rowerowym, gdy startuję co tydzień-dwa, starty to mój główny bodziec treningowy, poza maratonem mtb w weekend pozostałe treningi są głównie spokojne - trzeba wypocząć. I to działa, z reguły we wrześniu, w drugim szczycie formy mam lepsze wyniki niż w maju/czerwcu, w pierwszym szczycie, który wyrabiam zimowymi treningami.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zawody maja charakter zroznicowany.

Sa to starty kontrolne (sprawdziany), treningi taktyki i tempa (wieksze wydzielanie adrenaliny) i starty docelowe (ile fabryka dala).

Osobiscie nienawidzilem treningow, wolalem wiec startowac do trzech razy w tygodniu. To wlasnie wtedy doszedlem do wniosku ze mozna bez problemu lamac 2:20 w maratonie na kilometrazu zblizonym do 100km/tydzien.

W nagrode za czeste starty dawalem sobie male dawki kilometrow, biegane bardzo rekreacyjnie.
Bardzo dobrze na tym wychodzilem.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jeżeli "kolana wyżej" motywują, to ok. Ale trenerzy robią to żeby motywować czy dlatego, ze wydaje im się, że ich rada na temat techniki jest w tym momencie potrzebna?
Awatar użytkownika
Sahij
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Jeżeli "kolana wyżej" motywują, to ok. Ale trenerzy robią to żeby motywować czy dlatego, ze wydaje im się, że ich rada na temat techniki jest w tym momencie potrzebna?
To jest właśnie sedno. Jeżeli przywołują wzorzec ruchowy o największej efektywności to jesteśmy w domu. Tylko ilu trenerów faktycznie tak robi, a ilu po prostu nie może wytrzymać bez słów i to najlepsze co im przychodzi do głowy, bez większego sensu :)
dominika_oks
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:07

Nieprzeczytany post

Gdy trenerzy krzyczą np. "kolana wyżej" nie mają na celu motywować zawodnika. Ani również nie oczekują, że zawodnik nagle zmieni swój styl biegania. Po prostu gdy się jest zmęczonym często obniża się biodra, skraca krok i trener o tym przypomina, aby bieg był bardziej efektywny. Motywować trener może przed biegiem, a w trakcie udzielać wskazówek. Moim zdaniem jest to bardzo indywidualna kwestia i rady typu "kleisz grupe, dobrze wyglądasz" też są dobre. Ale nie sądzę, żeby krzycząc wskazówki odnośnie techniki mylili zawody z treningiem. Na mnie najbardziej działa, jak trener na końcówce krzyknie "mocno ręce, wyżej kolano" bo wtedy można się na tym skupić i biec szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

dominika_oks pisze:Gdy trenerzy krzyczą np. "kolana wyżej" nie mają na celu motywować zawodnika. Ani również nie oczekują, że zawodnik nagle zmieni swój styl biegania. Po prostu gdy się jest zmęczonym często obniża się biodra, skraca krok i trener o tym przypomina, aby bieg był bardziej efektywny. Motywować trener może przed biegiem, a w trakcie udzielać wskazówek. Moim zdaniem jest to bardzo indywidualna kwestia i rady typu "kleisz grupe, dobrze wyglądasz" też są dobre. Ale nie sądzę, żeby krzycząc wskazówki odnośnie techniki mylili zawody z treningiem. Na mnie najbardziej działa, jak trener na końcówce krzyknie "mocno ręce, wyżej kolano" bo wtedy można się na tym skupić i biec szybciej.
+1
Jestem 100% twojego zdania.
Juz na sama mysl, ze trener stoi na 200m poprawia sie styl biegowy co kolko. Niektorzy sportowcy nawet domagaja sie glosnych wskazowek na temat stylu jako motywacja, bo wiedza ze po 2/3 biegu caly organizm sie zapada. Czesto takie wskazowki "obudza" zawodnika...

Pozd.
Rolli
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

Chciałbym się odnieść do przytoczonej w tekscie możliwości traktowania zawodów jako sprawdzianu i odnośnikiem do kalkulatora wyników. Muszę przyznać, że ten kalkulator fajnie działa. Bez przekonania wklepałem swój wynik na półtoraka z 31 maja - 5:05 i porównałem to z wynikiem uzyskanym na dyszkę 4 dni później - 38:15. Tylko dwie sekundy różnicy! Genialnie sprawa. Szacunek dla autora.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

jass --> ba. Mi kalkulator wyliczył na podstawie piątek czas z półmaratonu z dokładnością 30 sekund! :) A nie biegłem półmaratonu pod ten określony czas, tylko na tętno, a czas miał być taki, "jak wyda".
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Sahij pisze:Jeżeli przywołują wzorzec ruchowy o największej efektywności to jesteśmy w domu. Tylko ilu trenerów faktycznie tak robi, a ilu po prostu nie może wytrzymać bez słów i to najlepsze co im przychodzi do głowy, bez większego sensu :)
Ale nie ma jednego, dobrego dla wszystkich wzorca. Masz się ruszać efektywnie. Jeśli byś spróbował na zawodach biegać takim stylem jak jakiś mocny Kenijczyk (obszerna praca uda, stopa pod pośladek) to długo byś nie pociągnął.
Możesz próbowac tak eksperymentować na treningu ale na zawodach sam czujesz do czego w danym momencie jesteś gotowy.

Dominika - po pierwsze ostatnie 200 metrów to już zasadniczo wiele nie zmieni. Po drugie, jeśli w trakcie biegu trener przypominając Ci o pracy rąk sprawia, że biegnie Ci się lepiej to zakładam że tak się dzieje tylko przez kilkanaście sekund, długo tak nie wytrzymasz, za chwile wracasz do tego samego, najbardziej efektywnego dla siebie ruchu, więc to raczej kwestia motywacji a nie techniki.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ