też to czytałem, moja na razie jest idealna, ale staram się uważaćNorthulus pisze:Dzięki wielkie.
Czytałem także, że w 610'tce szybko się szybka rysuje, czy doświadczyliście czegoś takiego?
Garmin FR 610 HR vs. Garmin 410 HR
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Zaprawiony W Bojach
trochę wioskaNorthulus pisze:Rozumiem,
A co sądzicie o zakupie folii ochronnej na szybkę?

raczej nieNorthulus pisze: Uważacie, że wpłynie to niekorzystnie na działanie ekranu dotykowego?
-
- Zaprawiony W Bojach
Mam dokładnie to samo w f305.deepblue pisze: U mnie wygląda to tak. Włączenie zegarka, założenie butów, wyjście z domu, dojście na skraj lasu około 300m, króciutka rozgrzewka w miejscu około 2-5min...dalej nie ma sygnału. Truchtanie w miejscu totalnie podkurzonym przez kolejne 3-5min i w końcu łapie.
Jednak to wszystko zależy od terenu, pogody itd.
Rozwiązaniem jest włączyć zegarek, położyć na parapecie i wyjść na trening jak złapie sygnał.
Jak wychodzę i włączam, to czasami łapie po 5-10 minutach, jak wpakuję się w las i jestem w ruchu.
Dobre rozwiązanie, to przed wyjściem postawić go włączonego na oknie/balkonie, poleży 2 minuty i złapie.
Potem jak wychodzę z domu łapie sygnał w 10 sekund.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 34:56
- Życiówka w maratonie: 2:36:44
- Kontakt:
Witajcie,
Używam 610 od marca 2012 - w Nieporęcie "nad" Warszawą gdzie biegam i na zawodach sygnał łapie w ciągu 1min gdy warunki są trudniejsze (zachmurzenie, drzewka itp.) - najlepiej stać w miejscu tę 1min wtedy wszystko odbywa się sprawnie. Szybka się nie porysowała a używam 5-6dni w tygodniu. Wszystko działa dobrze łącznie z przesyłaniem danych do komputera. Noszę w każdych warunkach atmosferycznych i obudowa nadal jak nowa bez oznak rdzewienia. Korzystałem z ciekawej funkcji Virtual Partner i ta opcja potrafi zmobilizować :D. Akumulator ładuje się bardzo szybko, polecam ustawienie zapisu danych co 1sek.
Na ten moment nie widzę minusów ... poprzednio korzystałem z Polara oraz przed 610 z 405CX.
Używam 610 od marca 2012 - w Nieporęcie "nad" Warszawą gdzie biegam i na zawodach sygnał łapie w ciągu 1min gdy warunki są trudniejsze (zachmurzenie, drzewka itp.) - najlepiej stać w miejscu tę 1min wtedy wszystko odbywa się sprawnie. Szybka się nie porysowała a używam 5-6dni w tygodniu. Wszystko działa dobrze łącznie z przesyłaniem danych do komputera. Noszę w każdych warunkach atmosferycznych i obudowa nadal jak nowa bez oznak rdzewienia. Korzystałem z ciekawej funkcji Virtual Partner i ta opcja potrafi zmobilizować :D. Akumulator ładuje się bardzo szybko, polecam ustawienie zapisu danych co 1sek.
Na ten moment nie widzę minusów ... poprzednio korzystałem z Polara oraz przed 610 z 405CX.
Miłego dnia / Have a nice day
Adam Starzyński
http://prorunning.pl
5km - 16'43 - Warszawa 2013
10km - 34'56 - Warszawa 2012
Półmaraton - 1h14'44 - Ostrołęka 2013
Maraton - 2h36'44 - Łódź 2013
Adam Starzyński
http://prorunning.pl
5km - 16'43 - Warszawa 2013
10km - 34'56 - Warszawa 2012
Półmaraton - 1h14'44 - Ostrołęka 2013
Maraton - 2h36'44 - Łódź 2013
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak w praktyce wplywa ta opcja na dystans czy tempo? Używalem na początku, potem zrezygnowałem.ProRunning pisze: Akumulator ładuje się bardzo szybko, polecam ustawienie zapisu danych co 1sek.
Moje minusy:ProRunning pisze: Na ten moment nie widzę minusów ... poprzednio korzystałem z Polara oraz przed 610 z 405CX.
- zbyt krótko trzyma bateria
- współpraca z Mac
poza tym wszystko super

- pejot
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:44
- Życiówka w maratonie: 3:32:39
- Kontakt:
Co ma wspólnego łapanie (lub nie) sygnału GPS z makiem?deepblue pisze:Wszystko wygląda na problemy softwarowe, niestety pomoc techniczna mówi, że na oczy nie widzieli Mac i kompletnie na nic odpowiedziećNorthulus pisze:Opiszę proszę dokładnie problemy. Chodzi o zasięg - zrywanie sygnału, brak łączności, czy raczej problem software'owy?deepblue pisze:Aha, dodam, że mam sporo problemów z przesyłaniem danych do/z GarminConnect i Training Center na 610tce. Być może wynikają z tego, że używam Mac OS, a nie Windows.
Używam 305 na maku i nie mam żadnych problemów.
Zdarzyło mi się natomiast kilka razy, że Garmin gubił zasięg w lesie, ale okazało się, że po prostu nie doładowałem odpowiednio zegarka, co ma wpływa na siłę odbioru.
Jedyne co może szwankować to komunikacja przy zgrywaniu treningów. Kolega, który ma 310 (na Windows) w pewnym momencie miał z tym problem. Zegarek odmówił zupełnie współpracy. Ktoś z Garmina polecił mu następującą procedurę "resetującą":
1. Power off Forerunner
2. Hold Lap/Reset and Power
3. Release Power when Garmin logo appears
4. Press and hold Mode and Enter
5. Wait 3 seconds
6. Release Lap/Reset
7. Wait 5 seconds
8. Release Mode and Enter
Może komuś się to przyda.
-
- Zaprawiony W Bojach
absolutnie nicpejot pisze: Co ma wspólnego łapanie (lub nie) sygnału GPS z makiem?
Używam 305 na maku i nie mam żadnych problemów.

problemy z Mac dotyczyły jedynie przesyłania danych z komputera
- KarolinaP
- Rozgrzewający Się
A te nowe serie 610 to które?deepblue pisze:Ja niedawno wybrałem 610, z zebranych opinii wynikało, że 410 nie jest specjalnie wygodny w obsłudze.
Co do rdzewienia to chyba problem nie dotyczy nowych serii 610, powiem dokładnie za kolejne kilka miesięcy, z moim na razie nic się nie dzieje (był 3 razy na ostrym deszczu).

Panie Adamie a może jednaj znajdzie Pan chwilkę na skrobnięcia jakiejś recenzji F610?:)
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ok, znajdę.KarolinaP pisze:Panie Adamie a może jednaj znajdzie Pan chwilkę na skrobnięcia jakiejś recenzji F610?:)

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:30
- Życiówka w maratonie: 2:27:16
610 ma bardzo dobry ekran, szybka się nie rysuje. Ja używam go do biegania i jako zegarek na codzień od grudnia zeszłego roku. Uważam, że jak na te rozmiary bateria również jest bardzo dobra. W zeszły weekend wytrzymał mi 8godzin, wyłączył się po rozładowaniu baterii, ale trasę zapisał
Z łapaniem fixa na satelity bywa różnie. Często wychodzę z tego samego miejsca biegać, i nieraz jest gotowy po 3sek a czasami potrzebuje nawet minuty... Z tego co zaobserwowałem to warunki atmosferyczne nie mają większego znaczenia
Dodatkowy plus to alerty wibracyjne.
Jak już pisałem na tym forum mam 'stary' model, w którym rdzewieje koperta i wypadają teleskopy od paska. Sezon się skończył, więc na dniach odsyłam go i odbieram nówkę sztukę
Co do problemów z połączeniem z komputerem to dosyć długo miałem też z tym problem, ale w końcu wyszła dla Windowsa poprawka dla klienta ANT i po zainstalowaniu jej zegarek synchronizuje się z kompem w kilka sekund po tym jak znajdą się w swoim zasięgu.
Jeśli chodzi o testy to polecam fantastyczną stronę: http://www.dcrainmaker.com/2011/04/garm ... eview.html
Gość przetestował chyba wszystkie istniejące sprzęty

Z łapaniem fixa na satelity bywa różnie. Często wychodzę z tego samego miejsca biegać, i nieraz jest gotowy po 3sek a czasami potrzebuje nawet minuty... Z tego co zaobserwowałem to warunki atmosferyczne nie mają większego znaczenia

Dodatkowy plus to alerty wibracyjne.
Jak już pisałem na tym forum mam 'stary' model, w którym rdzewieje koperta i wypadają teleskopy od paska. Sezon się skończył, więc na dniach odsyłam go i odbieram nówkę sztukę

Co do problemów z połączeniem z komputerem to dosyć długo miałem też z tym problem, ale w końcu wyszła dla Windowsa poprawka dla klienta ANT i po zainstalowaniu jej zegarek synchronizuje się z kompem w kilka sekund po tym jak znajdą się w swoim zasięgu.
Jeśli chodzi o testy to polecam fantastyczną stronę: http://www.dcrainmaker.com/2011/04/garm ... eview.html
Gość przetestował chyba wszystkie istniejące sprzęty

#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
- szymcu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:51
Ja miałem problem z rdzewieniem (serwis szybko wymienił). Co do nowych wersji to różnią się tym, że kopertę od spodu ma naklejkę na środku a nie napis.Kolaj pisze:Od niedawna jest dostępna nowa, biało niebieska wersja 610-ki i ona ma plastikowy spód, więc chyba tego modelu rdzewienie nie dotyczy.
Odnośnie tego czy używać foli na szkiełko to nie do końca zgodzę się z tym, że jest to "wieś" jak ktoś dba o rzeczy (w tym przypadku zegarek) to "nakleja" folie i po kłopocie. Ja osobiście mam na moim naklejoną folię i robię "wieś"

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Nowe, biało-niebieskie, czyli tzw. Special Edition 610-ki mają z całą pewnością plastikowy spód. Macałem osobiście. Oczywiście te małe złączki do ładowania są metalowe, więc być może tam jakaś korozja jest możliwa. Reszta - plastik.szymcu pisze:]Co do nowych wersji to różnią się tym, że kopertę od spodu ma naklejkę na środku a nie napis.
-
- Rozgrzewający Się
Witam,
jedna i druga wersja posiada plastikowy dekiel. Spód 610 w wersji czarnej jest pokryty (może galwanicznie albo poprzez napylenie) warstwą przypominającą zmatowiony metal. Dekiel nie rdzewieje. Raczej ściera się albo zachodzi jakaś reakcja z potem. Kolor plastiku pod napyloną warstwą faktycznie przypomina rdzę. Przypadłość pierwszych modeli. Serwis podchodzi do tego OK i wymienia.
jedna i druga wersja posiada plastikowy dekiel. Spód 610 w wersji czarnej jest pokryty (może galwanicznie albo poprzez napylenie) warstwą przypominającą zmatowiony metal. Dekiel nie rdzewieje. Raczej ściera się albo zachodzi jakaś reakcja z potem. Kolor plastiku pod napyloną warstwą faktycznie przypomina rdzę. Przypadłość pierwszych modeli. Serwis podchodzi do tego OK i wymienia.