Komentarz do artykułu 83 najszybszych i tylko jeden biały. Fenomen Afryki Zachodniej
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł 83 najszybszych i tylko jeden biały. Fenomen Afryki Zachodniej
-
- Zaprawiony W Bojach
ale o co chodzi?
-
- Zaprawiony W Bojach
ta kwestia była już dyskutowana. ja nie znam rosyjskiego i spolszczenie pisowni powoduje, ze nie jestem w stanie wygooglać osoby, ponieważ w międzynarodowym necie panuje pisownia anglojęzyczna. nie spolszczona, nawet nie oryginalne bukwy ale inglisz. stąd wolę by nazwiska były pisane tak by można było tych ludzi potem odszukać.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
to ja w takim razie wymiękam;
jednak tekst w gazecie - to nie katalog biblioteczny; tu obowiązują (powinny) inne zasady,
a Borzow był swego czasu wielką gwiazdą i pisownia jego nazwiska wydaje się ugruntowana
(imienia niekoniecznie);
przy okazji polecam:
http://lukaszrokicki.pl/2011/09/08/tran ... c-powinna/
a co do meritum: jeśli wierzyć Wiki, to Menea - oprócz ciężkiej pracy - miał wspomagać się hormonem wzrostu;
o 10s. otarł się też Marian Woronin;
jednak tekst w gazecie - to nie katalog biblioteczny; tu obowiązują (powinny) inne zasady,
a Borzow był swego czasu wielką gwiazdą i pisownia jego nazwiska wydaje się ugruntowana
(imienia niekoniecznie);
przy okazji polecam:
http://lukaszrokicki.pl/2011/09/08/tran ... c-powinna/
a co do meritum: jeśli wierzyć Wiki, to Menea - oprócz ciężkiej pracy - miał wspomagać się hormonem wzrostu;
o 10s. otarł się też Marian Woronin;
pzdr
gl
gl
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
Nie jestem fachowcem, ale musiałem kiedyś dokonać transliteracji bibliografii w języku rosyjskim na język polski i z tego co pamiętam to w transliteracji literę в oddajemy przez v, np. вoда — voda.
Natomiast dużo trudniejszą sprawą jest transkrypcja i w tym przypadku rzeczywiście literę в oddajemy przez w, np. вoда — woda.
Tak czy inaczej myślę, że nie ma się czego czepiać.
Natomiast dużo trudniejszą sprawą jest transkrypcja i w tym przypadku rzeczywiście literę в oddajemy przez w, np. вoда — woda.
Tak czy inaczej myślę, że nie ma się czego czepiać.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
ql --> chyba Vladimir Siemionovitsch Vysotski hehe. Mnie też to razi, tym bardziej że są odpowiednie formy w języku polskim. Ale fakt że taki ich w rankingach piszą i łatwiej znaleźć. O ile się ktoś interesuje.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
klosiu pisze: Ale fakt że taki ich w rankingach piszą i łatwiej znaleźć. O ile się ktoś interesuje.
kończąc czepialstwo, to konsekwentnie powinno być raczej "Valeriy" a nie "Valery":
http://www.iaaf.org/athletes/biographie ... index.html
choć nie zawsze:
http://www.britannica.com/EBchecked/top ... ery-Borzov
"A master of all aspects of running, with a strong, smooth style, Borzov was the greatest Soviet sprinter.
As a graduate student at the Kiev Institute of Physical Culture, Borzov studied films of great sprinters to determine optimal sprinting techniques such as the best push-off angle and the most effective body incline at the breakaway"
a swoją drogą to smutne, że dziś już praktycznie nikt ze starego kontynentu nie ma szans - a przecie kiedyś polska stafeta łapała się na pudło;
pzdr
gl
gl
-
- Rozgrzewający Się
Bolt chowa się w cieniu swoich przodków. Przepis na super-sprintera w tym przypadku to czarny kolor skóry, korzenie Afryki Zachodniej i naturalny talent do biegania. Można więc przyjąć, że taki Bolt czy Gay w sposób naturalny zaczyna z poziomu 10,30 sek. na 100 metrów podczas gdy inni(np. Darek Kuć) muszą zaczynać od 11,30. Wystarczy go przy tym lekko postymulować wysiłkiem i już robi progres. Ludzkie rasy istnieją niestety i Bolt wśród nich się chowa. A cztery wyjątki jak wynika z artykułu to zawodnicy zasługujący na szczególną uwagę.. 95% to statystyka miażdżąca