świszczący oddech

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
smee cube

Nieprzeczytany post

Mialem co jakis czas z tym problemy - myslalem ze to minie, ale zdarza sie dalej. Po jakims czasie (ale nie podczas kazdego biegu) moj oddech robi sie plytszy swiszczacy - coraz trudniej oddychac.
Oddycham ustami, dosyc gleboko (nieraz swiadomie poglebiam i wydluzam oddech). Czy to jakas alergia?, przeziebienie?, brak kondycji?, zbyt mala jeszcze pojemnosc pluc?
Przeciez wlasnie po to zaczalem biegac, zeby nie miec takich problemow...
Mam isc do lekarza ?  
New Balance but biegowy
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Id¼ do lekarza.
Objawy, jakie opisujesz, s± niepokoj±ce. Nigdy nie mia³e¶ astmy?
smee cube

Nieprzeczytany post

Nic mi o tym nie wiadomo. Mam natomiast nadwage (ktora w szybkim tepie trace). Problemow ze splyconym oddechem na co dzien nie mam (moge oddychac gleboko - az do chwili kiedy zaczynam odczuwac bol w przeponie). Opisane objawy pojawiaja sie tylko w czasie biegu, kiedy dlugo, szybko i gleboko oddycham ustami.  
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No nie wiem, nie jestem lekarzem.
Mo¿e to jest po prostu zadyszka, mo¿e biegasz za szybko. Poobserwuj w jakich warunkach ten ¶wiszcz±cy oddech siê pojawia, w jakiej temperaturze otoczenia, przy jakim tempie biegu. To wszystko mo¿e mieæ znaczenie. Je¿eli nic siê nie zmieni w miarê jak bêdziesz poprawia³ swoj± kondycjê, to bêdê doradza³a wizytê u lekarza.

Powodzenia!
feito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

moze rzeczywiscie pozmieniaj tępo biegu i poobserwuj co sie dzieje. Jesli nawet juz pojdziesz do lekarza to zawsze to lepiej jak masz dla niego jak najwiecej informacji.
Kiedy to sie zaczyna - temp. otoczenia ( to juz pisala Joy) tempo, czy sie pogłębia itd.
Ale przede wszystkim nie stresuj sie za bardzo.
nerwy nigdy nie pomagaja... :)
trzeźwe podejscie! :hej:

(Edited by caryca at 10:23 am on Sep. 18, 2003)
..a czasem też  b r z y d k i      :)
Asystent
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Miałem podobny problem, a właściwie mam bo cały czas się leczę. U mnie takie same objawy pojawiły się po tym, jak po treningu wziąłem prysznic pod zimną wodą. Duszności i świszczący oddech, który zresztą ma swoją medyczną nazwę-strizor albo coś w tym stylu (tak jakoś mówił mój lekarz) pojawiały się coraz częściej a póżniej nawet w dzień. Okazało się, że mam zapalenie oskrzeli. Przewlekłe niestety. Wcześniej widziełam wypowiedź, że to może byc astma. To prawda. Niewyleczone choroby oskrzeli prowadzą do astmy. Świszczenie jest spowodowane zaciśnięciem się mięśni gładkich oskrzeli. Wywołują to różne czynniki np. wysiłek i zimnie powietrze dlatego często pojawia się to podczas a raczej po biegu. Idź jak najszybciej do lekarza!!!
Asystent
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dok³adnie tak.
Mojej astmy wysi³kowej nabawi³am siê w wyniku zlekcewa¿enia zapalenia oskrzeli na tle alergicznym. A ¿e w dodatku pali³am jeszcze wtedy papieroski, w moich oskrzelach dokona³a siê istna masakra.
To by³a g³upota. Z powa¿nymi konsekwencjami.

Tak wiêc warto i¶æ z tym do lekarza specjalisty.
Awatar użytkownika
darek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam takie objawy ale WYŁĄCZNIE zimą, po biegu na mrozie. Czy też muszę iść do lekarza?
ODPOWIEDZ