GRUDZIĄDZ BIEGA
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35min
- Życiówka w maratonie: 2h45min
Cześć wszystkim
.Dzisiaj też ładna pogoda więc trzeba iść pobiegać :uuusmiech: pomimo że wczorajsze sprinty dały mi się odczuć
no a później spacer i książka
Rozmawia dwóch kumpli:
- Popatrz Staszek, wiosna przyszła, ptaki świergolą, dzień w końcu dłuższy, wszystko kwitnie i spod ziemi wychodzi! - mówi jeden.
- Przestań! Miesiąc temu teściową pochowałem...

Rozmawia dwóch kumpli:
- Popatrz Staszek, wiosna przyszła, ptaki świergolą, dzień w końcu dłuższy, wszystko kwitnie i spod ziemi wychodzi! - mówi jeden.
- Przestań! Miesiąc temu teściową pochowałem...
497 aktywności = 6831,29 km,w 602:53:10 g
s
maraton:2h59',półmaraton:1h21', 10km 37'
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Z cyklu trening biegacza-Bieganie: obtarcia sutków
http://aktywni.pl/aktualnosci/bieganie-obtarcia-sutkow/
http://aktywni.pl/aktualnosci/bieganie-obtarcia-sutkow/
s
- Da_Vido
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Znalazłem fajny konkurs z przydatnymi nagrodami.
http://aktywni.pl/konkursy/pokaz/gdzie- ... ie-asfalt/

-
- Wyga
maratończyk pisze:Dziękuję wszystkim za dzisiejszy trening.Jak zawsze spora grupka sie zebrała i po 2 km truchcie i porządnym rozciąganiu prześliśmy do meritum.Zrobilismy dzisiaj trening interwałowy czyli 10x100m z przerwami na trucht.Myslę ze dało to w kość ale właśnie o to chodzi w tego rodzaju treningu.Po jakims czasie przyniesie to niezłe efekty w zawodach w których bedziemy startować.Myślę że środy możemy przeznaczyć na ten rodzaj treningu jako że droga jest oświetlona i łatwo oznakować każdy metr.
Witam. Mam pytanie natury technicznej: -jak długo powinna trwac "przerwa na trucht" z powyższego przykładu??
pozdr.
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
My robilismy przerwę przez kolejne 100 metrów ,które mielismy oznakowane jedni truchtem inni pieszo ale przy interwałach 100 metrowych to powinno być około 10 sekund przerwy.birdy pisze:maratończyk pisze:Dziękuję wszystkim za dzisiejszy trening.Jak zawsze spora grupka sie zebrała i po 2 km truchcie i porządnym rozciąganiu prześliśmy do meritum.Zrobilismy dzisiaj trening interwałowy czyli 10x100m z przerwami na trucht.Myslę ze dało to w kość ale właśnie o to chodzi w tego rodzaju treningu.Po jakims czasie przyniesie to niezłe efekty w zawodach w których bedziemy startować.Myślę że środy możemy przeznaczyć na ten rodzaj treningu jako że droga jest oświetlona i łatwo oznakować każdy metr.
Witam. Mam pytanie natury technicznej: -jak długo powinna trwac "przerwa na trucht" z powyższego przykładu??
pozdr.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Nagrody faktycznie fajne ale raczej staram się unikać gry w takich konkursach gdyż po dokładnym przeczytaniu regulaminu wychodzą dopiero kwiatuszki.W tym konkursie znalazłem taki wpisDa_Vido pisze:Znalazłem fajny konkurs z przydatnymi nagrodami.![]()
"2. Użytkownik wysyłając formularz rejestracyjny oświadcza, że:
a) podane w nim dane są kompletne i zgodne ze stanem faktycznym,
b) uiści opłatę za Usługę w terminie i na warunkach przewidzianych w Regulaminie, o ile opłata taka jest przewidziana,"
Sam regulamin drobnym druczkiem na kilka stron i nie jestem pewny o jaką opłatę chodzi więc pasuję.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Dla tych ,którzy zastanawiają się dlaczego z rana daję kawał.Po prostu urodziłem się w styczniu.Sprawdź kim jesteś ty.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Właśnie ukazała się informacja o zawodach w których Akademia Biegania wystąpi w przyszłym roku.Naprawdę warto bo takie zawody i to jeszcze tak blisko zdarzają się niezmiernie rzadko.
Mistrzostwa Amatorów w Biegach Przełajowych to impreza, która na terenie naszego kraju, zostanie rozegrana 24 marca 2013 roku w Bydgoszczy.
Motywem przewodnim „Mistrzostw Amatorów" jest promocja aktywnego spędzania czasu oraz zachęcenie społeczeństwa do uczestnictwa w masowych imprezach sportowych, a w szczególności biegowych.
Otwarty bieg amatorów kobiet i mężczyzn rozegrany zostanie bezpośrednio po zakończeniu zmagań zawodników z czołówki list światowych, na dystansie 8km.
Mamy nadzieję, że na doskonale przygotowanej trasie w Leśnym Parku Kultury i Wypoczynku, spotkają się mistrzowie z amatorami, którzy będą mieli niebywałą okazję do dopingowania najlepszych biegaczy świata.
O regulaminie i szczegółach mistrzostw poinformujemy wkrótce na stronie internetowej www.wxc2013.bydgoszcz.pl oraz www.bydgoszcznastart.pl
Mistrzostwa Amatorów w Biegach Przełajowych to impreza, która na terenie naszego kraju, zostanie rozegrana 24 marca 2013 roku w Bydgoszczy.
Motywem przewodnim „Mistrzostw Amatorów" jest promocja aktywnego spędzania czasu oraz zachęcenie społeczeństwa do uczestnictwa w masowych imprezach sportowych, a w szczególności biegowych.
Otwarty bieg amatorów kobiet i mężczyzn rozegrany zostanie bezpośrednio po zakończeniu zmagań zawodników z czołówki list światowych, na dystansie 8km.
Mamy nadzieję, że na doskonale przygotowanej trasie w Leśnym Parku Kultury i Wypoczynku, spotkają się mistrzowie z amatorami, którzy będą mieli niebywałą okazję do dopingowania najlepszych biegaczy świata.
O regulaminie i szczegółach mistrzostw poinformujemy wkrótce na stronie internetowej www.wxc2013.bydgoszcz.pl oraz www.bydgoszcznastart.pl
s
- dejw
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:03
- Kontakt:
Wracając do maratonu w Warszawie znalazłem fajny filmik pokazujący różne scenki przed,w trakcie i po biegu.
Jedno co mi nie pasuje to muzyka,jakaś dramatyczna ale może komuś przypadnie do gustu
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... bIkNg&NR=1
Jedno co mi nie pasuje to muzyka,jakaś dramatyczna ale może komuś przypadnie do gustu

http://www.youtube.com/watch?feature=en ... bIkNg&NR=1
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Fajny filmik i mi osobiście muzyka taka sie podoba.Czuć w filmiku dzięki tej muzyce trud jaki maratończycy mają do wykonania.Ale są też filmiki robione na wesoło.Także dla każdego coś miłego.
s
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Dziś coś mnie naszło, żeby stworzyć listę swoich dotychczasowych startów
Większość zawodów miałem dość dobrze opisanych w dzienniczkach treningowych, bądź mogłem znaleźć wyniki na stronie "maratonypolskie.pl". Mam jednak problem z odszukaniem wyników Memoriału Bronisława Malinowskiego z 2008 i 2009 roku. Ktoś wie może gdzie mógłbym je znaleźć, ewentualnie jak do nich dotrzeć
?

Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
- Icenty
- Stary Wyga
Podsumowując nasz plan wyjazdu do Starogardu na jwdzenie kociewskie niestety poprzedzone 10km biegiem.
Skład załogi:
1)Marian
2)Dawid
3)Zbyszek
4)Kolega Zbyszka
5)Marcin
6)Kolega Marcina
7)Adrian
8)................................(sorki nie mogę sobie przypomnieć kto jeszcze w środę się zdeklarował)
9)Sebastian
Lista rezerwowa:
Małgosia i Maciek, którzy może będą mogli dołączyć.
transport lądowy:
Mamy dwa auta mój i Marcina, plus rezerwowo Zbyszka na wypadek jakby nasza grupa urosła.
Zbiórka przed Biedronką na Strzemięcinie o 7:45.
Skład załogi:
1)Marian
2)Dawid
3)Zbyszek
4)Kolega Zbyszka
5)Marcin
6)Kolega Marcina
7)Adrian
8)................................(sorki nie mogę sobie przypomnieć kto jeszcze w środę się zdeklarował)
9)Sebastian
Lista rezerwowa:
Małgosia i Maciek, którzy może będą mogli dołączyć.
transport lądowy:
Mamy dwa auta mój i Marcina, plus rezerwowo Zbyszka na wypadek jakby nasza grupa urosła.
Zbiórka przed Biedronką na Strzemięcinie o 7:45.
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Cześć wszystkim w ten jesienny poranek.Ale dzisiaj sobie pospałem ( zamierzony sen 8 godzinny dla wypoczęcia organizmu po ciężkim tygodniu biegowym) dlatego wpisy z lekkim poślizgiem.
Dlaczego nauczycielka jest najlepszą kochanką na świecie?
- Ponieważ na początku stawia pałę, a potem pieprzy przez 45 minut.
Dlaczego nauczycielka jest najlepszą kochanką na świecie?
- Ponieważ na początku stawia pałę, a potem pieprzy przez 45 minut.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Skurcze mięśni mogą powstać w wyniku: złego krążenia krwi, braku witamin i składników mineralnych, nadmiaru kwasu mlekowego po wysiłku, uszkodzenia nerwu powstałego w skutek powtarzania tego samego ruchu czy także w skutek niewygodnej pozycji siedzącej lub leżącej.
Najczęstsze jednak przyczyny skurczu mięśni występujące u osób aktywnych to skurcze spowodowane nieprawidłowo zbilansowaną dietą oraz intensywnym wysiłkiem fizycznym. Podczas ćwiczeń wraz z potem tracimy wiele składników mineralnych, takich jak sód, potas, fosfor czy magnez, dlatego warto uzupełnić swoją dietę spożywając więcej owoców i warzyw. Najbardziej polecane są banany, orzechy włoskie, pestki dyni, ziarno sezamu, pomidory, brokuły i wszelkie warzywa zielone. Należy także pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, dostosowanym do intensywności wysiłku.Skurcze mięśni podczas biegania lub tuz po nim to na pewno nic przyjemnego - na szczęście w większości przypadków można im łatwo zapobiec.
Ogólnie rzecz biorąc, skurcze mięśni (a właściwie kurcze - skurcz to po prostu sposób, w jaki pracuje mięsień!) występują w dwóch odmianach:
- skurcze stałe (toniczne) - mimowolne spięcie mięśnia poprzecznie prążkowanego,
- skurcze kloniczne (drgawki) - seria szybkich spięć mięśni poprzecznie,
Krucze mogą być objawem poważnej choroby takiej jak zapalenie opon mózgowych, udar cieplny, tężec. Zazwyczaj jednak są to stosunkowo niegroźne symptomy ostrzegające biegacza, że coś robi nie tak.
Skurcze mięśni podczas biegu lub bezpośrednio po nim są zazwyczaj skutkiem odwodnienia, zmęczenia, zakłócenia równowagi elektrolitowej lub nieodpowiedniej diety. Jeśli cierpisz z powodu skurczy, powinieneś:
1) Pić dużo wody - nie tylko po treningu, ale także przed nim oraz - jeśli biegasz dłużej niż 1,5 godziny - w trakcie. Pamiętaj, że w czasie wysiłku wypacasz z organizmu wilgoć, a więc w dni kiedy biegasz musisz pić więcej!
2) Rozciągaj się - poświęć pięć minut przed i pięć minut po biegu na rozciągnięcie mięśni. Przykłady ćwiczeń rozciągających dla biegaczy znajdziesz tutaj.
3) Ostrożnie zwiększaj dystans i intensywność treningów - zmęczone ciało jest podatne nie tylko na skurcze, ale również na poważniejsze kontuzje. Ogólna zasada mówi, że kilometraż nie powinien wzrastać o więcej niż 10% tygodniowo - trzeba jednak pamiętać, że każdy jest inny i czasem 10% więcej może okazać się zbytnim obciążeniem, szczególnie jeśli twój organizm jest osłabiony z innych powodów.
4) Daj sobie odpocząć - codzienne intensywne treningi bardzo szybko doprowadzą cię do przetrenowania. Staraj się rozdzielać dni, w których wykonujesz bardziej męczące ćwiczenia dniami odpoczynku lub ćwiczeń lżejszych.
5) Wzmocnij mięsnie brzucha i pleców - stabilizacja postawy ma duży wpływ na ekonomię biegania. Mięśnie brzucha możesz ćwiczyć w sposób tradycyjny lub korzystając z metody Pilates.
6) Upewnij się, czy jesz wystarczająco dużo żelaza - norma spożycia żelaza to 15-18mg dla kobiet i 10mg dla mężczyzn dziennie. Produkty bogate w żelazo (np. czerwone mięso, drób, soczewica) należy łączyć z warzywami zawierającymi witaminę C (np. brokuły, kapusta), która umożliwia jego przyswajanie.
Jeśli stosujesz się do tych porad, a wciąż masz problemy ze skurczami, skonsultuj się z lekarzem.[/size]
Najczęstsze jednak przyczyny skurczu mięśni występujące u osób aktywnych to skurcze spowodowane nieprawidłowo zbilansowaną dietą oraz intensywnym wysiłkiem fizycznym. Podczas ćwiczeń wraz z potem tracimy wiele składników mineralnych, takich jak sód, potas, fosfor czy magnez, dlatego warto uzupełnić swoją dietę spożywając więcej owoców i warzyw. Najbardziej polecane są banany, orzechy włoskie, pestki dyni, ziarno sezamu, pomidory, brokuły i wszelkie warzywa zielone. Należy także pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, dostosowanym do intensywności wysiłku.Skurcze mięśni podczas biegania lub tuz po nim to na pewno nic przyjemnego - na szczęście w większości przypadków można im łatwo zapobiec.
Ogólnie rzecz biorąc, skurcze mięśni (a właściwie kurcze - skurcz to po prostu sposób, w jaki pracuje mięsień!) występują w dwóch odmianach:
- skurcze stałe (toniczne) - mimowolne spięcie mięśnia poprzecznie prążkowanego,
- skurcze kloniczne (drgawki) - seria szybkich spięć mięśni poprzecznie,
Krucze mogą być objawem poważnej choroby takiej jak zapalenie opon mózgowych, udar cieplny, tężec. Zazwyczaj jednak są to stosunkowo niegroźne symptomy ostrzegające biegacza, że coś robi nie tak.
Skurcze mięśni podczas biegu lub bezpośrednio po nim są zazwyczaj skutkiem odwodnienia, zmęczenia, zakłócenia równowagi elektrolitowej lub nieodpowiedniej diety. Jeśli cierpisz z powodu skurczy, powinieneś:
1) Pić dużo wody - nie tylko po treningu, ale także przed nim oraz - jeśli biegasz dłużej niż 1,5 godziny - w trakcie. Pamiętaj, że w czasie wysiłku wypacasz z organizmu wilgoć, a więc w dni kiedy biegasz musisz pić więcej!
2) Rozciągaj się - poświęć pięć minut przed i pięć minut po biegu na rozciągnięcie mięśni. Przykłady ćwiczeń rozciągających dla biegaczy znajdziesz tutaj.
3) Ostrożnie zwiększaj dystans i intensywność treningów - zmęczone ciało jest podatne nie tylko na skurcze, ale również na poważniejsze kontuzje. Ogólna zasada mówi, że kilometraż nie powinien wzrastać o więcej niż 10% tygodniowo - trzeba jednak pamiętać, że każdy jest inny i czasem 10% więcej może okazać się zbytnim obciążeniem, szczególnie jeśli twój organizm jest osłabiony z innych powodów.
4) Daj sobie odpocząć - codzienne intensywne treningi bardzo szybko doprowadzą cię do przetrenowania. Staraj się rozdzielać dni, w których wykonujesz bardziej męczące ćwiczenia dniami odpoczynku lub ćwiczeń lżejszych.
5) Wzmocnij mięsnie brzucha i pleców - stabilizacja postawy ma duży wpływ na ekonomię biegania. Mięśnie brzucha możesz ćwiczyć w sposób tradycyjny lub korzystając z metody Pilates.
6) Upewnij się, czy jesz wystarczająco dużo żelaza - norma spożycia żelaza to 15-18mg dla kobiet i 10mg dla mężczyzn dziennie. Produkty bogate w żelazo (np. czerwone mięso, drób, soczewica) należy łączyć z warzywami zawierającymi witaminę C (np. brokuły, kapusta), która umożliwia jego przyswajanie.
Jeśli stosujesz się do tych porad, a wciąż masz problemy ze skurczami, skonsultuj się z lekarzem.[/size]
s