Alergicy +

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trawy będą chyba długo dokuczać (do września?), może już przeklęta brzoza lepsza, bo ciężko daje ale krótko...
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
PKO
filipp
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

a ja bylem u lekarza, zapisal mi singulair, ktory pobieram co wieczor, do tego przed kazdym biegiem 1x inhalacja srodkiem o nazwie serevent i ani sladu spazmu w oskrzelach itp. moge znowu biec na pelen gwizdek!
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Komunikat Apsika:

W szczytowym okresie pylenia s± trawy. Alergeny py³ku traw s± w naszym klimacie najczêstsz± przyczyn± py³kowicy czyli okresowego alergicznego zapalenia b³ony ¶luzowej nosa i spojówek. W nadchodz±cym tygodniu koncentracja py³ku traw bêdzie bardzo wysoka. Unosz±cy siê w pobli¿u topól bia³y puch to fragmenty gniazd nasiennych topoli. Nie maj± one w³a¶ciwo¶ci uczulaj±cych a jedynie mog± mechanicznie dra¿niæ spojówki i nos.

Stê¿enia py³ku:
Trawy (Poaceae) - bardzo wysokie (5)
¯yto (Secale cereale) - wysokie (4)
Babka (Plantago) - niskie (2)
Pokrzywa (Urtica) - ¶rednie (3)
Szczaw (Rumex) - ¶rednie (3)
Alternaria - ¶rednie (3)
Cladosporium - wysokie (4)
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy kogoś też cholernie szczypią dziś oczy? Czuję oczy jakbym nie spał od kilku dni...
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ty to masz siedem ¶wiatów z t± alergi±. Serdecznie wspó³czujê.
U mnie sie trochê uspokoi³o. Biorê aerius dwa razy dziennie i w razie potrzeby krople do nosa, ¿eby odblokowaæ zatoki. Poza tym jest ju¿ OK.
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciekawi mnie czy ktoś ma podobne objawy. Całoroczny wyciek z zatok do gardła. Szczególnie rano trzeba mocno chrzakac i odksztuszać.Lekarz powiedział ze to normalne i dał inhalacje i morskie krople do nosa.Nie powiem trochę to przeszkadza w bieganiu.Czesto mam podraznione i ochrypniete gardło. Tez jestem alergikiem,ale 2 lata temu po szczepionce najgorsze objawy ustąpiły. Została tylko ta spływająca wydzielina.
Mirek K
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miałem taką wydzieline od dziecka, bardzo obfitą. Potem, to znaczy po 15 latach intensywnego sportu właściwie to zniknęło, ale jak biegnę to nie wyglądam na człowieka cywilizowanego, bo kto pluje na lewo i prawo? A Ty Joy chciałaś mnie dzikusa do Lasku Bielańskiego wpuścić, gdzie - jak mi wiadomo - biega intelektualna i sportowa elita W-wy... o większy powód do wstydu byłoby trudno. Musiałbym chyba z jakimś nocnikiem...   :hahaha:
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wykrêcaj siê, ArthurzeP Obrazek
SBBP czeka na Ciebie.
Awatar użytkownika
Tommy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja się dziś załamałem :(
Też jestem alergikiem, odczulam się od dwóch lat...ogólnie na każdą trawę miałem 5 krzyżyków na testach :( Biore zyrtec i flixonase..a czasem biore zyrtec+claritine kiedy strasznie źle sie czuje...ale sama alergia (jej objawy) nie jest taka straszna..przyzwyczaiłem sie juz do ciągłego kichania, kataru i łzawienia latem...
Ale dziś byłem u lekarza rodzinnego, bo chicałem zapisać się z kolegą do miejskiego klubu biegacza a tam potrzebne są aktualne badania lekarskie. A pani doktor która wie o mojej długoletniej i dosyć zaawansowanej alergii powiedziała że ona mi tego zaświadczenia ze moge biegac nie moze dac. Kazala mi isc do lekarza sportowego ale powiedziala ze mając taką alergie to ona szczerze wątpi ze dostane zgode :(
A bez tego zaświadczenia nie mozna wziąć udziału w zadnym biegu organiozwanym przez moje miasto :(((
Jak mi ten lekarz sportowy powie ze nie moge biegac to sie juz kompletnie załamie.
I jeszcze rozumiem zeby mi sie faktycznie cos dzialo jak biegam, ale jak na ironie duuuuzo lepiej sie czuje jak pobiegam niz np. kiedy siedze pod blokliem czy w domu.
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Tommy on 6:05 pm on June 4, 2003
A pani doktor która wie o mojej d³ugoletniej i dosyæ zaawansowanej alergii powiedzia³a ¿e ona mi tego za¶wiadczenia ze moge biegac nie moze dac.
Ja przepraszam, ale ta pani to jaka¶ niedouczona jest chyba. I ma wyj±tkowo du¿o z³ej woli. Ju¿ mia³am napisaæ mocniejsze s³owo, ale powstrzyma³am siê.

Jedyn± przyczyn±, dla której alergik nie powinien biegaæ jest to, ¿e biegaj±c po lasach, polach, parkach, czyli wszêdzie tam, gdzie jest skupisko ro¶linno¶ci, nara¿a siê on na wch³oniêcie wiêkszej ilo¶ci alergenów, ni¿ gdyby siedzia³ w domu z pozamykanymi oknami. I ka¿de z nas alergików robi to na w³asne ryzyko: wychodzi w sezonie pylenia z domu i biega.
Wiêkszej niedorzeczno¶ci na temat alergii dawno nie s³ysza³am!

Tommy, id¼ do tego lekarza sportowego po za¶wiadczenie i w ogóle nie mów mu, ¿e masz alergiê. Jego to nie powinno w ogóle obchodziæ. Alergia nie jest czym¶, co uniemo¿liwia Ci bieganie!

Poza tym wydaje mi siê, ¿e za¶wiadczenie o zdolno¶ci do biegania, które trzeba przedstawiæ organizatorom biegu, to jest tylko taki zapis w regulaminie. Na ka¿dych zawodach mo¿na podpisaæ kwit, ¿e bierze siê udzia³ w biegu na w³asn± odpowiedzialno¶æ.

Tommy, g³owa do góry.  
tournier
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Chodzi o kwas acetylosalicylowy (czyli aspirynę albo polopirynę jak kto woli). Czy prawdą jest, że można go stosować pomocniczo przy łykaniu proszków antyalergicznych? Ktos mi doradził takie połączenie i wydaje się, że to działa w moim przypadku. Problem w tym czy to czasem nie jest autosugestia... No i czy macie jakies doswiadczenia z taką mieszanką? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i uwagi!
Awatar użytkownika
caryca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

co do mieszanik na alergei to nei wiem, ale musisz uwazac zeby jakiejs dawki nie przekroczyc tego kwasu, bo pojawiaja sie krwotoki z nosa. niestety dawki teraz nie pamietam
Awatar użytkownika
Tommy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Joycat: wielkie dzięki za pocieszenie ! Na prawde mnie to podbudowało bo szczerze to juz miałem sobie dać spokój....
Nie ide do tego sportowego :P Mam go gdzieś....byłem dzisiaj w tym klubie biegacza i pan trener powiedział że może mnie przyjąć na razie bez żadnych zaświadczen :)
No więc dziś był pierwszy dzien - 2km truchtem i kazał mi iść do domu :))
No wiec ja zamiast pojsc do domu to poszedłem sobie jeszcze 8 zrobic :)))

POZDRAWIAM
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak co tydzieñ komunikat Apsika:

Trawy s± w okresie intensywnego pylenia. W najbli¿szych dniach koncentracja py³ku traw bêdzie bardzo wysoka. Wzro¶nie koncentracja py³ku szczawiu osi±gaj±c lokalnie warto¶ci ¶rednie. Stê¿enie zarodników grzybów mikroskopijnych z rodzaju Cladosporium bêdzie bardzo wysokie.

Stê¿enia py³ku:
¯yto (Secale cereale) - niskie (2)
Pokrzywa (Urtica) - ¶rednie (3)
Komosa (Chenopodium) - bardzo niskie (1)
Alternaria - ¶rednie (3)
Cladosporium - bardzo wysokie (5)
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Apsik:

W szczytowym okresie pylenia s± trawy. W najbli¿szych dniach koncentracja py³ku traw bêdzie bardzo wysoka.  Wzrasta stê¿enie py³ku pokrzywy i lokalnie mo¿e osi±gaæ warto¶ci wysokie. Stê¿enie py³ku szczawiu bêdzie ¶rednie. Koncentracja zarodników grzybów mikroskopijnych z rodzaju Cladosporium bêdzie wysokie, a zarodników rodzaju Alternaria ¶rednia.

Stê¿enia py³ku:
¯yto (Secale cereale) - bardzo niskie (1)
Pokrzywa (Urtica) - wysokie (4)
Komosa (Chenopodium) - niskie (2)
Alternaria - ¶rednie (3)
Cladosporium - wysokie (4)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ