Alergicy +

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mój alergolog zawsze wita mnie tak: "no i jak tam przygotowania do Marathon de Sable".
Obecnie astmatycy robią nieprawdopodobne rzeczy: spektakularne wyprawy himalajskie, ekstremalnie długie biegi i rajdy rowerowe, wybitne osiągnięcia pływackie itd.
Mój brat przed dwoma laty był poddawany ciekawym badaniom pneumatolog. jako hyper alergic. Ponad 200 dni w roku był ciężko chory (układ oddechowy). Obserwowano u niego jak regularne pływanie działa na rozwój choroby. Dziś jest licencjonowanym płetwonurkiem, po chorobie nie ma śladu.  Zapytam go przy okazji o pojemność płuc.

Joy, jestem pewien, że Twoje płuca zregenerują się w 100%. Bardzo Ci tego wszyscy życzymy. Jak odzyskasz pełną pojemność, Twoje rywalki nie dadzą Ci rady. :hej:
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
PKO
Awatar użytkownika
Julka78
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kilkakrotnie spotkałam się z teorią, że pokarm dla rybek oraz papugi - to czynniki niezwykle alergenne. Podobno to właśnie od nich często rozpoczyna się alergia.(u mnie akurat tak się zaczęło). Może więc warto zrezygnować z hodowania tych zwierząt? Czy to  w ogóle prawda? Zostało potwierdzone jakimiś szczegółowymi badaniami? Czy może to tylko takie gdybania?
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from ArthurP on 9:25 am on April 25, 2002
Joy, jestem pewien, ¿e Twoje p³uca zregeneruj± siê w 100%. Bardzo Ci tego wszyscy ¿yczymy. Jak odzyskasz pe³n± pojemno¶æ, Twoje rywalki nie dadz± Ci rady. :hej:
Dziêki. Pewnie, ¿e nie jest ze mn± a¿ tak ¼le jak to widaæ na wydruku po spirometrii ;) Niespecjalnie siê tym wszystkim przejmujê (irytuj± mnie tylko te eksperymenta farmaceutyczne na ¿ywym organizmie) i nie mam zamiaru przestaæ biegaæ tylko dlatego, ¿e w powietrzu roi siê od py³ków. Alergia to choroba cywilizacyjna, która czasami zaskakuje swoj± z³o¶liwo¶ci±, ale na szczê¶cie da siê z ni± ¿yæ. I biegaæ :)
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Warto zajrzeć na www.maratonypolskie.pl . Jest tam ciekawy art. Janka, na temat astmy i biegania, oraz ciąg dalszy naszej dyskusji tutaj rozpoczętej.
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ArthurP, jak tam Twoja alergia u schy³ku lata? Nadal mocno dokucza? Bo u mnie o tej porze roku jest ju¿ wszystko w porz±dku.
Awatar użytkownika
Piterek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja też jestem sezonowym alergikiem (maj,czerwiec - pyłki), ale jeszcze nie wiem, jak mi się będzie biegać w czasie alergii, bo biegam dopiero od trzech tygodni. Ale ja nie o tym: chodzi mi o to, że podobno nieleczona alergia prowadzi do astmy. Tylko jak ją leczyć? Wszyscy moi znajomi, którzy się odczulili, spokój mieli tylko przez 2-4 lata, a potem było jeszcze gorzej. Mój kumpel z pracy powiedział ostatnio, że pozwie konowałów do sądu, bo alergie miał tylko na pyłki, a po odczulaniu po 3 latach mu wróciła i teraz ma nawet pokarmówkę (jabłka, pomidory itp.). Co wy na to? Czy czeka nas nieodwołalnie astma i powolna śmierć przez uduszenie?
"The Road goes ever on and on
Down from the door where it began..."
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Piterek on 9:06 am on Aug. 29, 2002
podobno nieleczona alergia prowadzi do astmy. Tylko jak j± leczyæ?

To prawda, sama dorobi³am siê astmy w ten sposób. Leczysz j± u alergologa, teraz jest mnóstwo lekarstw, które mog± pomóc (ale niekoniecznie).
Czy czeka nas nieodwo³alnie astma i powolna ¶mieræ przez uduszenie?
Nie dramatyzujmy. Mnóstwo ludzi ¿yje z astm±. Nie do¶æ, ¿e ¿yj±, to jeszcze robi± ró¿ne dziwne rzeczy, na które nie porwaliby siê ludzie "zdrowi": biegaj± maratony, wspinaj± siê na najwy¿sze góry ¶wiata i tak dalej. Jest na Maratonach Polskich ciekawy artyku³ i dyskusja na ten temat, zajrzyj na link podany przez ArthuraP.
Awatar użytkownika
Piterek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Poczytałem, co  tam (Maratony Polskie) napisali. Z tą śmiercią, to może przesadziłem - z artykułu wynika, że można z tym spoko żyć, ale cały czas nie wiem, jak z tym walczyć. Lekarze mówią co innego, a życie co innego i niestety z obserwacji wynika, że alergia jest chorobą postępującą, czy się ją leczy, czy nie.

P.S. Może jeśli Adamm będzie robił tabele z życiówkami forumowiczów, to powinno się zaznaczać przy osobie: ma astmę, czy nie? Widzę, że dużo ludzi ją ma, tylko nic nie mówi.
"The Road goes ever on and on
Down from the door where it began..."
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Joy, nie wiesz jak się cieszę, że jest Ci lepie! Chociaż Ty masz ulgę...
Może szczęśliwie zadziałała ostatnia zmiana miejsca zamieszkania, może również "skład współdomowników" (zwierzaki)?
Piszesz, że jesteś obarczona astmą, ale mam nadzieję, że to- jeżeli w ogóle - początkowy etap choroby i przez bieganie (rozwój ukł. oddechowego) nie dojdzie do zaawansowanej astmy.
Warto też poczytać o astmie pod adresem który podał Janek w swoim art. tj.
www.astma.edu.pl
Czy wiecie, że można nie mieć na nic alergii, a mimo to być chorym na astmę? :zero:
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dok³adnie tak! Dotychczas mieszka³am z dwoma kotami. Ale to nie tylko koty. To równie¿ pora roku, mimo ¿e lato by³o wyj±tkowo suche i mêcz±ce dla alergików.

Ale pyta³am o Ciebie, jak siê czujesz. Z Twojej odpowiedzi wynika, ¿e nie najlepiej.. :ojnie:
Awatar użytkownika
grubcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

troche nie na temat...
joycat - a co z kotami? chyba sie ich nie pozbylas?
:niewiem:
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zrobi³am sobie z nich dywanik pod ³ó¿ko.

:hejhej:

A tak na powa¿nie: przeprowadzi³am siê do w³asnego mieszkania. Kocice zosta³y z rodzicami.
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

-warto wiedzieć

również przez nie alergików, wiecie dlaczego? Bo po lekach rozszerzających oskrzela są lepsze życiówki ;)
(oczywiście to jest nie fair!)

(Edited by ArthurP at 9:07 pm on Sep. 3, 2002)
Awatar użytkownika
kszan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Odkąd zacząłem biegać coroczny katar sienny (czerwiec-wrzesień) ograniczył się do 2 tygodni czerwca i to w bardzo słabej postaci (nie brałem żadnych leków).
Wszędzie piszą że wysiłek indukuje alergie - a tu proszę..
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak tam samopoczucie, alergicy?

Odgrzewam temat, bo chcê zaanonsowaæ nowe lekarstwo na alergiê wiosenn±. Lekarstwo nazywa siê AERIUS i zablokowa³o mi ca³kowicie uporczywy, doprowadzaj±cy do rozpaczy katar, który mia³am przez oko³o 3 tygodnie od po³owy marca.
Okaza³o siê, ¿e Zyrtec w ogóle nie dzia³a, mimo ¿e dotychczas zawsze mi usuwa³ objawy kataru siennego. Tym razem jednak nie, nawet w po³±czeniu z ca³± gam± kropli do nosa, które musia³am przetestowaæ.

W koñcu pani doktor wpad³a na pomys³, ¿e mo¿e Aerius zadzia³a i ... zadzia³a³!!
Nie mam kataru i czujê siê ¶wietnie! :)

Jedna wada: jest dosyæ drogi. Opakowanie 30 tabletek kosztuje 58 pln. Ale chyba warto.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ