Przygotowania do biegania
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Chcę zacząć niedługo biegać ( po raz pierwszy), na razie czekam na wypłatę, żeby zakupić buty.
Jak na razie co drugi dzień chodzę takie dosyć intensywne spacery po ok 5 km. Czuję się dobrze nie bolą mnie nogi, ani nic, ale mam pytanie, czy te spacery w jakikolwiek (poza poprawą samopoczucia) sposób pomogą mi przygotować się do późniejszego biegania.
Pozdrawiam
Jacek
Chcę zacząć niedługo biegać ( po raz pierwszy), na razie czekam na wypłatę, żeby zakupić buty.
Jak na razie co drugi dzień chodzę takie dosyć intensywne spacery po ok 5 km. Czuję się dobrze nie bolą mnie nogi, ani nic, ale mam pytanie, czy te spacery w jakikolwiek (poza poprawą samopoczucia) sposób pomogą mi przygotować się do późniejszego biegania.
Pozdrawiam
Jacek
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:22
jeżeli jak mówisz są dojść intensywne i trochę się na nich męczysz to pomogą na pewno, ale myślę i że bez butów pierwszy kilometr spróbuj sobie przetruchtać żebyś zobaczył czy Ci podchodzi bieganie żebyś butów nie kupił na marne 
pozdrawiam

pozdrawiam
-
- Wyga
A wiek, wzrost, ciężar ciała? To bardzo istotne czynniki prognostyczne. Ot tak sobie nie można w Twoim przypadku nic konkretnego doradzić.
Pozdro, RobsonP
Pozdro, RobsonP
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Ale do czego? Skoro chce zacząć, intensywne spacery mogą mu w tym pomóc, zwłaszcza, że w planie jest ich sporo na początku. Wzrost, wiek i waga, w tym momencie nie mają tu nic do rzeczy.RobsonP pisze:A wiek, wzrost, ciężar ciała? To bardzo istotne czynniki prognostyczne. Ot tak sobie nie można w Twoim przypadku nic konkretnego doradzić.
Pozdro, RobsonP
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
bjj pisze:Mógłby podać chociaż czy całe życie "leżał na kanapie" czy był aktywny fizycznie. Chyba nie powiesz ,że to nie ma nic do rzeczy
Autor zapytał tylko o to czy pomogą mu spacery i w przypadku tego pytania nie ma nic do rzeczy czy spędza czas aktywnie czy leży na kanapie. Spacery zawsze są wskazane i raczej nigdy nie szkodzą

- herson
- Zaprawiony W Bojach
Wytłumacz mi proszę, co to ma do zadanego pytania?bjj pisze:Mógłby podać chociaż czy całe życie "leżał na kanapie" czy był aktywny fizycznie. Chyba nie powiesz ,że to nie ma nic do rzeczy
Trzymamy kciuki i czekamy na relację z postępów.
Najwazniejsze, ze zacząłeś. To juz pierwszy krok do sukcesu. Teraz abys byl konsekwentny w swoich dążeniach i faktycznie zaczął biegac. To bedzie juz bardzo duzy krok do przodu. Gratulacje i zycze przede wszystkim wytrwalosci w dalszych treningach.
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
A dla wiadomości kolegi mam 24 lata, 174 cm wzrostu i ważę koło 76-77 kg. Nie leżę całe dnie na kanapie, ale też nie jestem jakiś super sportowiec 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:46
Już tłumaczę. Jeżeli całe życie nie miał kontaktu ze sportem to żadne spacerki nie przygotują go do biegania. Takiej osobie potrzebny jest na początku dobry trening ogólnorozwojowy a spacery zostawiłbym emerytom.Takie jest moje zdanie i oczywiście każdy może robić co mu się podobaherson pisze:Wytłumacz mi proszę, co to ma do zadanego pytania?bjj pisze:Mógłby podać chociaż czy całe życie "leżał na kanapie" czy był aktywny fizycznie. Chyba nie powiesz ,że to nie ma nic do rzeczy
5km-16:48
10km - 35:46
10km - 35:46
- mariod
- Zaprawiony W Bojach
Tu nikt nie jest super sportowcemJajcq pisze:Dzięki za wszystkie odpowiedziA dla wiadomości kolegi mam 24 lata, 174 cm wzrostu i ważę koło 76-77 kg. Nie leżę całe dnie na kanapie, ale też nie jestem jakiś super sportowiec
Pozdrawiam

-
- Rozgrzewający Się
Miałem sporo kontaktu ze sportem , z tym że nie mogłem znaleźć sobie czegoś co by mnie w pełni satysfakcjonowało.bjj pisze:Już tłumaczę. Jeżeli całe życie nie miał kontaktu ze sportem to żadne spacerki nie przygotują go do biegania. Takiej osobie potrzebny jest na początku dobry trening ogólnorozwojowy a spacery zostawiłbym emerytom.Takie jest moje zdanie i oczywiście każdy może robić co mu się podobaherson pisze:Wytłumacz mi proszę, co to ma do zadanego pytania?bjj pisze:Mógłby podać chociaż czy całe życie "leżał na kanapie" czy był aktywny fizycznie. Chyba nie powiesz ,że to nie ma nic do rzeczy
Jeżdżę na rowerze, jeździłem na snowboardzie itp, ale to ciągle nie było to. Dlatego myślę, że właśnie w bieganiu znajdę tę satysfakcję, o którą mi chodzi.
P.S. Już po pierwszym dniu treningu:) Nie wiem czy wybrałem dobrze, zacząłem od planu 6 tyg.
Pozdrawiam