Neandertalczycy byli jednymi z najsilniejszych istot ludzkich w prehistorii - ważyli około 100kg przy średnim wzroście 165cm. Kościec pewnie też mieli niewiele cięższy od współczesnego człowieka
Waga
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 43:40
- Życiówka w maratonie: brak
No nie całkiem, bo gruby kościec pociąga za sobą zupełnie inną budowę ciała i większą masę mięśniową, bo odpowiednio większe są też wszelkie punkty podparcia. Ludzie o lekkim kośćcu mają zwykle smukłą budowę i małą masę mięśniową, a o grubym - budowę krępą i odpowiednio więcej mięśni. Już mnie trochę zaczyna wkurzać to uproszczenie, że grube kości = maksymalnie dwa kilo więcej. Ja ważę ~80kg i przy 175cm w wzrostu mam 21% tkanki tłuszczowej, co oznacza że mógłbym maksymalnie schudnąć do 71kg przy rozsądnej ilości tłuszczu. Teoretycznie, bo nigdy nie ważyłem mniej niż 76kg. A znam ludzi którzy przy tym wzroście ważą bez trudu 65 i uważają że mogą jeszcze coś zrzucić
.
Neandertalczycy byli jednymi z najsilniejszych istot ludzkich w prehistorii - ważyli około 100kg przy średnim wzroście 165cm. Kościec pewnie też mieli niewiele cięższy od współczesnego człowieka
.
The faster you are, the slower life goes by.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Zgadza się. Dla osoby która ma cienkie kości nie jest tak łatwo o mięśnie. Dla nich są sporty wydolnościowe a nie siłowe , ale można z tym walczyć
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
mkon
- Wyga

- Życiówka na 10k: 32'25
- Życiówka w maratonie: 2h29
- Kontakt:
@DOM: I love you!
173cm 72 kg, 9h15' IRONMAN
173cm 72 kg, 9h15' IRONMAN
-
Rolli
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
No nie calkiem... mozesz mi zdradzic gdzie to przeczytales? Chcialbym poczytac.klosiu pisze:No nie całkiem, bo gruby kościec pociąga za sobą zupełnie inną budowę ciała i większą masę mięśniową,
Jezeli zrzucisz 10kg masy tluszczowej, nie bedziesz tez potrzebowal tez tyle miesni ktore to podtrzymuja u stabilizuja. Jednoczesnie zmniejszy sie obietosc ukladu krazenia.
Widzialem duzo grubych, ktorzy byli puzniej bardzo szczupli. I odwrotnie, duzo calkiem chudych, ktorzy tez 150kg osiagneli.
Spytaj apaczo. On zrobi z kazdego cherlaka wielkiego kozaka.
Pozd.
Rolli
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Oczywiście, że z cherlaka można zrobić kozaka, ale....
- trwa to dwa, trzy razy dłużej niż u osób genetycznie przystosowanych (mających masywny szkielet ,odpowiednie włókna mięśniowe oraz co najważniejsze ich organizmy mają nadprodukcje testosteronu)
- osoba ta musi być maksymalnie zdeterminowana i podjąć wszelkie działania zmierzające do osiągnięcia celu (dusza sportowca)
-znajomość tematyki treningu budującego strukturę mięśniową.
-kalorie, kalorie , kalorie! plus odżywki i inne suplementy
Bo każdy z nas jest stworzony przez Boga na swój obraz i podobieństwo, a jednak jest inny. I to jest piękne!
Sa trzy typy metaboliczne:
-Typ adrenalinowy: osoba krępa o atletycznej budowie ciała, szerokie bary, łapa jak bochen chleba. dla utrzymania zdrowia osoba ta powinna dużo sie ruszać by dotlenić organizm. Najlepiej im służy dieta wysokobiałkowa i trzy posiłki dziennie. jeśli tyje to tkanka osadza sie w obrębie pasa brzusznego, co zmienia profil lipidowy. W metaboliźmie przeważają przemiany wapnia
-Typ tarczycowy:tzw Żywe srebro! Osoby dynamiczne, energiczne, niecierpliwe, Uwielbiaja trenować do całkowitego wyczerpania, lecz szybko sie regenerują i znowu roznosi ich energia. Przemiany spalania zachodzą bardzo szybko , co owocuję szczupłą sylwetką. Zbyt duża dynamika życia często prowadzi do zaburzeń tarczycy. Jeśli już pojawi sie kiedyś nadwaga , to trudno sie jej pozbyć. W metaboliźmie dominują przemiany związków fosforu.
-Typ przysadkowy: tzw. chuchro , osoby szczupłe nie dbające o potrzeby organizmu. Stworzone raczej do planowania, rozważania i analizowania niż do sportu i wysiłku. Często popadające w depresję , uzależnienie od używek. Służy im dieta wegetariańska i spożywanie 5-6 małych posiłków dziennie. W metabolizmie dominują przemiany związków siarki.
- trwa to dwa, trzy razy dłużej niż u osób genetycznie przystosowanych (mających masywny szkielet ,odpowiednie włókna mięśniowe oraz co najważniejsze ich organizmy mają nadprodukcje testosteronu)
- osoba ta musi być maksymalnie zdeterminowana i podjąć wszelkie działania zmierzające do osiągnięcia celu (dusza sportowca)
Bo każdy z nas jest stworzony przez Boga na swój obraz i podobieństwo, a jednak jest inny. I to jest piękne!
-Typ adrenalinowy: osoba krępa o atletycznej budowie ciała, szerokie bary, łapa jak bochen chleba. dla utrzymania zdrowia osoba ta powinna dużo sie ruszać by dotlenić organizm. Najlepiej im służy dieta wysokobiałkowa i trzy posiłki dziennie. jeśli tyje to tkanka osadza sie w obrębie pasa brzusznego, co zmienia profil lipidowy. W metaboliźmie przeważają przemiany wapnia
-Typ tarczycowy:tzw Żywe srebro! Osoby dynamiczne, energiczne, niecierpliwe, Uwielbiaja trenować do całkowitego wyczerpania, lecz szybko sie regenerują i znowu roznosi ich energia. Przemiany spalania zachodzą bardzo szybko , co owocuję szczupłą sylwetką. Zbyt duża dynamika życia często prowadzi do zaburzeń tarczycy. Jeśli już pojawi sie kiedyś nadwaga , to trudno sie jej pozbyć. W metaboliźmie dominują przemiany związków fosforu.
-Typ przysadkowy: tzw. chuchro , osoby szczupłe nie dbające o potrzeby organizmu. Stworzone raczej do planowania, rozważania i analizowania niż do sportu i wysiłku. Często popadające w depresję , uzależnienie od używek. Służy im dieta wegetariańska i spożywanie 5-6 małych posiłków dziennie. W metabolizmie dominują przemiany związków siarki.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
Rolli
- Zaprawiony W Bojach

Wszystko jest znane. Mimo tego jest mozliwe osobom typu "adrenalinowego" byc szczuplym. Mnie tylko sie podobaja sie takie wytlumaczenia: "Man grube kosci". Takie osoby maja poprostu duzo ciezej, zeby zrzucic pare kilosow. Ale to jest mozliwe.apaczo pisze:Oczywiście, że z cherlaka można zrobić kozaka, ale....
Mam w pracy kolege, ktorego troche prowadze w treningu... Jego wypowiedzi zawsze mnie smiesza "ale ja nic nie jem" i sie chowa przedemna, zeby jakies ciasteczko wcisnac na szybko.
Jeszcze jedno: Ilosc celi tkanki tluszczowej rozwija sie tylko do 18-20 roku zycia. Potem mamy tylko wplyw na to czy one sa pelne czy puste. Dlatego takie to jest wazne, zeby rodzice lepiej na odzywianie dzieci zwracaly uwage.
Pozd.
Rolli
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Roli chyba siedzisz mi w głowie! Myślimy podobnie 
-
piotr_j
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 44:40
- Życiówka w maratonie: 03:44:07
No to musi być jeszcze jakiś typ bo ja do żadnego nie pasujęapaczo pisze:-Typ adrenalinowy: osoba krępa o atletycznej budowie ciała, szerokie bary, łapa jak bochen chleba. dla utrzymania zdrowia osoba ta powinna dużo sie ruszać by dotlenić organizm. Najlepiej im służy dieta wysokobiałkowa i trzy posiłki dziennie. jeśli tyje to tkanka osadza sie w obrębie pasa brzusznego, co zmienia profil lipidowy. W metaboliźmie przeważają przemiany wapnia-Typ tarczycowy:tzw Żywe srebro! Osoby dynamiczne, energiczne, niecierpliwe, Uwielbiaja trenować do całkowitego wyczerpania, lecz szybko sie regenerują i znowu roznosi ich energia. Przemiany spalania zachodzą bardzo szybko , co owocuję szczupłą sylwetką. Zbyt duża dynamika życia często prowadzi do zaburzeń tarczycy. Jeśli już pojawi sie kiedyś nadwaga , to trudno sie jej pozbyć. W metaboliźmie dominują przemiany związków fosforu.-Typ przysadkowy: tzw. chuchro , osoby szczupłe nie dbające o potrzeby organizmu. Stworzone raczej do planowania, rozważania i analizowania niż do sportu i wysiłku. Często popadające w depresję , uzależnienie od używek. Służy im dieta wegetariańska i spożywanie 5-6 małych posiłków dziennie. W metabolizmie dominują przemiany związków siarki.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Piotrze,dołącz do biegania 2 dni siłowni, oczywiście w dni w których nie biegasz
-
Rolli
- Zaprawiony W Bojach

I zmniejsz posilki.
-
Plague
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega
Ładnie pięknie, ale te typy zwykle są wymieszane. Ja np. jestem typowym ektomorfikiem z budowy ciała, ale większość osób ma cechy 2 różnych typów, więc jest to dość płynne. A jeśli chodzi o typy metaboliczne, to jest masa czynników, które powodują odchyłki od wzorca. Choćby ktoś kto walczy z kandydozą, czy będzie go łatwo zaszufladkować do danego typu? Najciężej to chyba samemu siebie oceniać, do tego trzeba sporo dystansu 
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
dlatego to wszystko takie piękne! I dzięki takim naturalnym modyfikacjom genetycznym rodzą sie ludzie którzy łamią wszelkie ludzie bariery.
-
bjj
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 35:46
Apaczo możesz napisać jakie wyniki masz w bieganiu ? Pytam bo mam podobną wagę 82kg, 175cm wzrostu i jestem ciekawy jakie wyniki mają osoby o podobnych warunkach i czy taka waga ma duże znaczenie w zawodach na 10km. Schudnąć nie chcę nawet o 1kg bo nie mam zbędnego tłuszczu i z obecną wagą czuję się bardzo dobrze. Kiedyś miałem mniej i czułem się chudzielcem
5km-16:48
10km - 35:46
10km - 35:46
-
Runner11
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
Ja myslalem nie nigdy nie przytyje. Przyszło roztrenowanie - trochę poćwiczyłem i w 2 tygodnie juz 3 kilo wpadlo czystej tkanki miesniowej :D
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach

- Kontakt:
Gdyby to było takie proste....bjj pisze:Apaczo możesz napisać jakie wyniki masz w bieganiu ? Pytam bo mam podobną wagę 82kg, 175cm wzrostu i jestem ciekawy jakie wyniki mają osoby o podobnych warunkach i czy taka waga ma duże znaczenie w zawodach na 10km. Schudnąć nie chcę nawet o 1kg bo nie mam zbędnego tłuszczu i z obecną wagą czuję się bardzo dobrze. Kiedyś miałem mniej i czułem się chudzielcem
waga to nie wszystko
Teraz biegam 5k w około 16:20 ; 10km 35:34 ale jeszcze do poprawki