Walka z przetrenowaniem- jak to zrobić ART.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pomyślałem , że może was zaciekawić mój nowy artykuł pod tytułem:
-Rola czynników zewnętrznych w procesie regeneracji i likwidacji zespołu przetrenowania
Życzę miłej lektury.
(Jest to tylko fragment mojego artykuł. Pełną wersję można przeczytać na forum sportacademy.pl) http://sportacademy.pl/smf/index.php?topic=251.0

Niejeden z nas miał przynajmniej raz w życiu kłopot z tzw. niemocą sportową , przewlekłym brakiem prądu czy jak kto woli przetrenowaniem. Niestety, człowiek ambitny którzy tyra na treningu jak mały samochodzik, szybciej padnie na pysk niż nie wykona z góry założonego planu treningowego. Baa… on zrobi wszystko żeby ten plan przeskoczyć , zrobić to jeszcze lepiej. Pół biedy jeśli za nieziemsko ciężkim treningiem idzie porządna regeneracja, odpowiednie zbilansowana dieta, suplementy i oczywiście długi sen. Niestety często się zdarza , że z różnych przyczyn nie mamy na to czasu i w tedy dochodzi to tzw. Zespołu przetrenowania.

Zespół przetrenowania jest to stan, w którym doszło do zachwiania równowagi między stosowanymi bodźcami treningowymi, obciążeniami startowymi a procesami odbudowy. Dochodzi do wyraźnej niezdolności do wykonywania mocniejszych akcentów treningowych, a kilkudniowy wypoczynek nie przynosi poprawy stanu formy.

Z badań naukowych możemy się dowiedzieć , że średni spadek formy spowodowany przetrenowaniem wynosi 12%-18%!
Ogólnie w literaturze fachowej jest opisanych 80 objawów które występują u osób z zespołem przetrenowania. 40 fizjologicznych, 12 psychologicznych, 14 immulogicznych, 18 biochemicznych.

Do podstawowych objawów przetrenowania zaliczmy:
-przewlekłe zmniejszenie wydolności fizyczne
-obniżenie siły mięśni
-obniżenie koordynacji ruchu
-zaburzenia psychiczne (lęk przed zawodami, zmienność nastroju, niska samoocena, zaburzenia snu, utrata łaknienia, nagła utrata wagi)
-bóle stawów i ścięgien tzw. sztywność powysiłkowa
-zwiększona podatność na infekcje
-obniżenie maksymalnego stężenia mleczanów
-wzrost tętna spoczynkowego i powolny powysiłkowy powrót do wartości spoczynkowych.
-wzrost ciśnienia tętniczego
-utrata popędu płciowego

c.d na sportacademy.pl.......................
http://sportacademy.pl/smf/index.php?topic=251.0
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ