Zakup butów po 2 nieudanych próbach

Awatar użytkownika
hxcv1679
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam moja sytuacja jest dość specyficzna, biegam od kwietnia na ten moment 60 km tygodniowo czasami więcej, zaczynałem od butów market owych za 30 zł zaznaczę, że gdy zaczynałem ważyłem 115 kg przy wzroście 191 teraz 86. Buty z marketu sprawdzały się bez zarzutu jednak, gdy się zużyły a ja troszeczkę rozbiegałem postanowiłem zainwestować w coś "lepszego” i tu pojawił się problem: na pierwszy strzał poszły asics blackhawk 4 po 15 minutach biegu tak paliło mnie śródstopie, że wracałem na bosaka z butami w rękach do domu, sytuacja powtarzała się za każdym razem wymuszały one bieganie z pięty, gdy ja biegam ze śródstopia. Na następny strzał poszły Reebok PREMIER ROAD PLUS KFS VI sytuacja się powtórzyła, chociaż dostałem zapewnienie od sprzedawcy, że wszystko będzie ok pierwsze 10 km i kicha załamany kupiłem buty w Deichmannie za 60 zł, w których biegam do dziś poprzednie pary sprzedałem. Teraz buty zużywają mi się i potrzebuje czegoś troszeczkę lepszego i tutaj pytanie do Was, co zakupić by problem się nie powtarzała. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Biegam po asfalcie i lesie 50/50
PKO
Runner161
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:11

Nieprzeczytany post

Osobiście pierwsze słyszę o problemie gdzie noga "pali" podczas biegu. Może but był źle dopasowany w stosunku do rodzaju stopy. Radził bym poszukać buta z typu uniwersalnych.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kup ekideny z decathlonu i stuninguj je - przepis w dziale testy.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
hxcv1679
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

http://allegro.pl/buty-do-biegania-new- ... 97625.html coś takiego chodzi mi po głowie
Awatar użytkownika
hxcv1679
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Runner161 pisze:Osobiście pierwsze słyszę o problemie gdzie noga "pali" podczas biegu. Może but był źle dopasowany w stosunku do rodzaju stopy. Radził bym poszukać buta z typu uniwersalnych.
W sensie ból taki jakby ktoś mnie w tym miejscu podpalał zapalniczką / poza tym w dwóch parach butów to raczej nie przypadek
Runner161
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:11

Nieprzeczytany post

A może jest to spowodowane tym ze buty były zbyt wąskie i stopa Ci się zle układała i z tąd ten ból. Coś podobnego odczuwam czasem gdy zaczne biec w swoich terenówkach po asfalcie i but sie wżyna w stopę. Jeśli nie jesteś pewien rodzaju swojej stopy to dobrze sprawdz i kup buta odpowiedniego dla twojej stopy, więcej doradzić nie mogę gdyż też nie jestem jakimś zaawansowanym biegaczem.
Awatar użytkownika
outsider991
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 34:17

Nieprzeczytany post

miałem ten sam problem w butach asics patriot 4. "palenie" stopy było nie do wytrzymania. przerzuciłem się na buty firmy adidas jest wszystko ok. pewnie gdzieś jest ucisk buta na stope i dlatego się tak dzieje.
Obrazek
Awatar użytkownika
LAY
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mi też się wydaje że to może być spowodowane np szeroką stopą w stosunku do buta. Sam mam takie stopy i generalnie uważam,że nike jest "skrojony" dla mnie :) i w sumie biegam tylko w ich butach, choć pewnie i innych marek znalazłyby się odpowiednie modele.
Awatar użytkownika
hxcv1679
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Spoko ale dlaczego z Reebok PREMIER ROAD PLUS KFS VI było to samo to w miejscu tej pianki
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:kup ekideny z decathlonu i stuninguj je - przepis w dziale testy.
@hxcv1679: Posłuchaj Qby - jeśli raz spróbujesz takich ciżemek nie będziesz chciał już biegać w niczym innym. Tutaj możesz zobaczyć przerobiony obecny model Kalenji Ekiden 50.

Jeśli nawet nie chcesz posuwać się tak daleko, to skoro dobrze biega Ci się w prostych butach, dlaczego chcesz je zmienić na coś bardzo rozbudowanego? Większość butów biegowych to tzw. "ortopedy", które przeznaczone są dla osób biegających "na piętach" i które właśnie taki ruch wymuszają. Biegając "na śródstopiu" nie potrzebujesz rozbudowanej amortyzacji ani kontroli pronacji, wystarczą proste buty. Jeśli koniecznie chcesz mieć coś ze znanym znaczkiem, to poszukaj wśród butów Puma Faas albo Nike Free. Są też inne fajne buty "minimalistyczno-naturalne" firm bardziej znanych tylko wśród biegaczy (np. New Balance, Innov, Saucony) ale niestety ich ceny do niskich raczej nie należą...
Awatar użytkownika
hxcv1679
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

hxcv1679 pisze:Witam moja sytuacja jest dość specyficzna, biegam od kwietnia na ten moment 60 km tygodniowo czasami więcej, zaczynałem od butów market owych za 30 zł zaznaczę, że gdy zaczynałem ważyłem 115 kg przy wzroście 191 teraz 86. Buty z marketu sprawdzały się bez zarzutu jednak, gdy się zużyły a ja troszeczkę rozbiegałem postanowiłem zainwestować w coś "lepszego” i tu pojawił się problem: na pierwszy strzał poszły asics blackhawk 4 po 15 minutach biegu tak paliło mnie śródstopie, że wracałem na bosaka z butami w rękach do domu, sytuacja powtarzała się za każdym razem wymuszały one bieganie z pięty, gdy ja biegam ze śródstopia. Na następny strzał poszły Reebok PREMIER ROAD PLUS KFS VI sytuacja się powtórzyła, chociaż dostałem zapewnienie od sprzedawcy, że wszystko będzie ok pierwsze 10 km i kicha załamany kupiłem buty w Deichmannie za 60 zł, w których biegam do dziś poprzednie pary sprzedałem. Teraz buty zużywają mi się i potrzebuje czegoś troszeczkę lepszego i tutaj pytanie do Was, co zakupić by problem się nie powtarzała. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Biegam po asfalcie i lesie 50/50
Dziękuje za bardzo rzeczową odpowiedź. Wszystko już rozumiem biegam w taki a nie inny sposób stąd pieczenie : D. Niedługo mam pierwsze zawody moje stare buciki są już strasznie zniszczone czy taki zakup będzie wymuszał bieganie z piety http://allegro.pl/buty-do-biegania-new- ... 97619.html ?? Bo w podobnych obecnie biegam ( w sensie kształtu budowy choć za bardzo się nie znam :/ ) bez żadnych systemów i nic się nie dzieje
Awatar użytkownika
hxcv1679
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

kupiłem Kalenji Ekiden 50
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

teraz tylko tuning i cacy.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Kuka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:55:00

Nieprzeczytany post

hxcv1679 pisze:Witam moja sytuacja jest dość specyficzna... Buty z marketu sprawdzały się bez zarzutu jednak, gdy się zużyły a ja troszeczkę rozbiegałem postanowiłem zainwestować w coś "lepszego” i tu pojawił się problem: na pierwszy strzał poszły asics blackhawk 4 po 15 minutach biegu tak paliło mnie śródstopie
Hm, chyba nie jest taka specyficzna. Mam to samo. W najtańszyzch ekidenach przebiegłem ponad 500 km. Dodam, że to było moje pierwsze 500 km. Waga ze 100 spadła mi w międzyczasie do 94, przy 180 cm. Postanowiłem kupić coś lepszego. Wybrałem Asics Blackhawk, chyba 5, choć nie jest to napisane na bucie. Jest jakiś napis AHAR+. Ocena w sklepie: amortyzacja OK, dobrze ułożona stopa, sto razy lepsze od Ekidenów, nieo a ziemia. Po 15 min biegu zaczęło piec na podeszwie, dobiegłem do domu, ale od razu uderzyłem na to forum szukać ratunku. Da się jakoś to naprawić jakąś wkładką, innym wiązaniem sznurówek, nie wiem? Wydałem 150 zł (promo z 250), nie bardzo chcę kupować kolejne laczki.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a co niby lepszego jest w tych asicsach wzgledem ekkiden 50? pytam z ciekawości:) Ja zauważyłem że wiele butów podpiera stopę w miejscu podbicia - co jest idiotyzmem wg mnie -może w tych masz to samo?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ