klosiu jak zwykle mądrze gada
Wydzielanie insuliny pobudza:
-nagłe podwyższenie glukozy we krwi
-inne substraty metaboliczne np. niektóre aminokwasy tj.arginina i lizyna. oraz krótkołańcuchowe kwasy tł. ciała ketonowe
-czynniki hormonalne: glukagon, GLP-1
HAMUJE WYDZIELANIE INSULINY:
-somatostatyna wydzielana w trzustce
-amylina
-galanina
-leptyna
-aminy ketecholowe
-układ współczulny
-na zasadzie sprzężenia zwrotnego insulina i nC-peptyd
bardzo ważne jest działanie receptorów znajdujących sie na powierzchni komórek mięśniowych, tłuszczowych i wątrobowych
insulina jest wydzielana do żyły wrotnej, a 80% jej jest zużywana przez wątrobę.
po posiłku wydzielanie insuliny przebiega w 2 fazach:
-w ciągu 5 minut insulina jest uwalniana
-jeśli stężenie cukru jest nadal wysokie następuje dodatkowo synteza nowych cząsteczek hormonu, który w ciągu 2-3 godzin osiaga max stężenie
Posiłek przed półmaratonem
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
A gdzie apaczo napisał o samym białku? I dlaczego zaraz beztlenowej?
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
oj Santiago, Santiago...
Czytaj ze zrozumieniem
a jeśli chodzi o samo białko to dla biegacza najważniejsze są te małe cegiełki nim zawarte -aminokwasy, które mogą też być użyte bezpośrednio jako paliwo dla mięśni, zwłaszcza gdy wyczerpie się glikogen mięśniowy. mówiąc wprost , organizm sportowca potrzebuje raczej aminokwasów (zwłaszcza BCAA) niż białek.
Jeden aminokwas rozgałęziony-leucyna, przekształca się w inny - alaninę, która jest w wątrobie przetwarzaną w glukozę, a ona uwolniona z powrotem do krwi która krąży po mięśniach i przetwarzana w energię. w taki sposób możemy wytworzyć do 15% energii .
Czytaj ze zrozumieniem
a jeśli chodzi o samo białko to dla biegacza najważniejsze są te małe cegiełki nim zawarte -aminokwasy, które mogą też być użyte bezpośrednio jako paliwo dla mięśni, zwłaszcza gdy wyczerpie się glikogen mięśniowy. mówiąc wprost , organizm sportowca potrzebuje raczej aminokwasów (zwłaszcza BCAA) niż białek.
Jeden aminokwas rozgałęziony-leucyna, przekształca się w inny - alaninę, która jest w wątrobie przetwarzaną w glukozę, a ona uwolniona z powrotem do krwi która krąży po mięśniach i przetwarzana w energię. w taki sposób możemy wytworzyć do 15% energii .
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
pierś z kurczaka z ryżem i surówka palce lizać
i nie raz sie biegło po takim obiedzie
i nie raz sie biegło po takim obiedzie