WIEM PO CO ZACZELAM BIEGAC :D

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Rudzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witajcie
Dzis postanowilam podopingowac uczestnikow IV MARATONU PODLASKIEGO w Bialymstoku. Zaczelo sie niewinnie bo chcialam pobiegac po stadionie zeby zmierzyc dystans jaki udaje mi sie przebiegac po kolejnym tyg treningow. A tu niespodzianka stadion zajety bo za godzinke odbedzie sie bieg seniora na 1 km i bieg dzieci na takim samym dystansie, a pozniej start maratonu i mistrzostwa polski osob niepelnosprawnych w maratonie. Hmmm zdziwilam sie bo na miescie nie spotkalam ani jednego plakatu reklamujacego ta impreze. Postanowilam wyciagnac kolezanke i pojsc na mete mniej wiecej po 2godz z okladem od rozpoczecia maratonu i pokibicowac. Jak sie okazalo bardzo szybko bylysmy JEDYNYMI kibicami nie zwiazanymi ze startujacymi (tzn ani rodzina ani przyjaciele). Bede uczciwa wzruszylam sie patrzac na 60 parolatkow konczacych maraton, dziekujacym nam za doping na mecie .... i wtedy to do mnie dotarlo zaczelam biegac w sumie nagle i bez powodow fizycznych (nadwagi brak, kondycja raczej ok) ale juz wiem gdzie jest cel ....chce przebiec maraton w czasie regulaminowych 5 godz. Po prostu chce zrobic cos co bedzie zalezalo tylko ode mnie, w czym nikt mi nie bedzie w stanie pomoc, gdzie nie bedzie miejsca na przypadek czy fuks ....ciezka praca mnie czeka wiem ale jesli mi sie uda wiem ze bedzie to jedno z najwiekszych osiagniec w moim zyciu. Wszystkim ktorym brakuje motywacji z calego serca polecam pojscie i pokibicowanie tym wielkim ludziom ...skoro oni potrafia to my wszyscy tez. Dodam jeszcze ze przy okazji maratonu odbyl sie jubileusz Tadeusza  Dziekońskiego poniewaz byl to jego 200 maraton :D pozdrawiam
gg 46090
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też kiedyś po kibicowaniu (maraton w Berlinie w 1998) zaczęłam biegać i tak mi zostało. I bieganie i kibicowanie (głównie rodzinie).
Awatar użytkownika
raner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rudzik spokojnie te 5 h dla młodego sprawnego człowieka to jest do osiągnięcia.
Cięzka praca zaparcie motywacja trochę wyrzeczeń i powinno sie udac.
Z drugiej jednak strony maraton to nie bułka z masłem
do tego trzeba sie porządnie przygotować
zycze powodzenia !
oceniaj swój sukces na podstawie tego z czego musiałeś zrezygnować żeby go osiągnąć[/b]  gg310854
Awatar użytkownika
piro20
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jestem przekonany, że Ci się uda! Ten dystans nie jest aż tak bardzo straszny, ale nie można go lekceważyć i trzeba się do niego solidnie przygotować! A kibicowanie innym jest bardzo mocnym czynnikiem motywacyjnym, dla mnie dodatkowo motywujące jest wejście na forum i czytanie o wyczynach wszystkich forumowiczów, aczkolwiek i bez tego mam bardzo dużo checi do biegania.
P.S.
Czy Twój nick pochodzi od jednego z "bohaterów" książki "Tajemniczy ogród"?:-)
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Jimas
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zdarzylo mi sie kiedys zrobic cos glupieg - tzn przebiec maraton bez przygotowania - no i udalo sie - zmiescilem sie w 5 h i w zasadzie to dzisiaj nie zaluje tego - tym bardziej ze to byl jedyny maraton w mojej karierze jak dotad.

Jimas
Awatar użytkownika
Rudzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

no musze powiedziec ze szarpniecie sie na maraton bez przygotowania to bylo odwazne szalenstwo :) Nie wiem jak to jest ale zanim nie zaczelam biegac wydawalo mi sie ze kondycja mam dobra (robilam srednio 70 dlug basenu 25m w 45 min, jazda na rowerze codziennie ) a tu nagle okazalo sie ze przebiegniecie 400 m doprowadza mnie do stanu przedzawalowego. Na szczescie to juz przeszlosc i malymi kroczkami dochodze do dobrej formy i w tej dyscyplinie. Jednak wysilek fizyczny to swietny napedzacz do zycia :)
gg 46090
Awatar użytkownika
Martynab
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja postanowiłam sobie pobiegac zeby troche schudnąc ,ale przedewszystkim aby pokazac wszystkim ze "ja potrafie". Wszystkim tzn: zawsze bylo ze to moje rodzenstwo jest bardzo wysportowane tzn: moja młodsza siestra duzo jezdzi na rowerze , młodzszy brat trenuje siatke .Ale szczerze powiedziawszy biegam juz od 4 miesiecy ale dalej nikt mnie nie zauważa,chociaz robie to srednio 4-5 razy w tygodniu!!!a oni tylko od czasu do czasu .Oni chyba sobie mysla ze ja odrazu zaczełam biegac tak jakbym sie w biegu urodziła(moim zdaniem jezdzenie na rowerze czy granie w siatke przez godzine jest łatwe do osiagniecia nawet jak sie nie robi tego codziennie) .Ale jestem uparta i tak łatwo sie nie poddam .Dlatego postanowiłam ze od stycznia zaczne sie przygotowywac do maratonu.Moze wtedy wszyscy zauważa ze jestem w czyms dobra (niech zyje skromnosc) bo ja za kazdym razem jak przebiegne kilometr wiecej niz zazwyczaj to jestem z siebie bardzo zadowolona .Dlatego chce wystartowac  w maratonie zeby sobie i innym udowodnic ze sie do czegos nadaje i w czyms moge byc lepsza od mojego rodzenstwa .

Dlatego Rudzik mam nadzieje ze w przyszłym roku spotkamy sie juz nie na gg albo na forum ale  na
maratonie.

Życze powodzenia wszystkim którzy pierwszy raz chcą wystartowac w maratonie !!!
Awatar użytkownika
raner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MartynaB dopiero od stycznia do maratonu?
Proponuje zacząć z planem na początku listopada i solidnie potrenować zeby na wiosnę np w kwietniu juz bez problemów  np we Wrocławiu pobiec Maraton.
Styczeń wydaje mi sie troszke za późno tym bardziej ze tak w środku zimy zacząć przygotowania to moze być cięzko.  

(Edited by raner at 10:00 pm on Sep. 9, 2003)
oceniaj swój sukces na podstawie tego z czego musiałeś zrezygnować żeby go osiągnąć[/b]  gg310854
Awatar użytkownika
crisder
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Przebiec maraton i zostawić wszystko w tyle......... . to tak jakby narodzić sie na nowo! zacząć wszystko od początku.......
Biegnąc pozostawiać wszystko w tyle!
Awatar użytkownika
Martynab
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o maraton we Wrocławiu to było by troche ciężko z dojazdem . Ale pomysł aby zaczac trenowac   zaczne wprowadzac w zycie od najblizszego poniedziałku.Zaczne chyba od tego żeby wejsc na jakąś stronke i poszukać jakiegos maratonu troche blizej mnie.A po drugie :czy ktos z was mógłby mi poradzic jak sie przygotowywac do maratonu? Tzn :jak trenowac skutecznie i zeby przede wszystkim dozyc do maratonu(moze jakies strony na necie ,byle by nie książki bo na początku roku szkolnego troche cienko z kasą)

Z góry dzieki za wszystkie odpowiedzi
Awatar użytkownika
toms
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Na temat przygotowań do maratonu to zob. na początek http://www.maratonwarszawski.com/index.php (tam pod tematem TRENING znajdziesz to, co Cię interesuje czyli programy treningowe na różne poziomy).
A na temat maratonów w Polsce zobacz http://www.maratonypolskie.pl/
Wytrwałości!!
Tomasz
ODPOWIEDZ