Zegarek do monitorowania tempa

voice
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W przyszłości chciałbym wystąpić w jakiś amatorskich zawodach na 10km albo 5km. Dlatego też chciałbym zwiększyć prędkośc biegu a skoro moje postrzeganie jest subiektywne muszę pomyśleć nad jakimś sprzętem. Z tego co wyliczyłem zawodowcy biegają ze średnią prędkością ponad 20km/h. Myślę więc, że jeśli osiągne poziom 15km/h stałym tempem to będę mógł spokojnie wystartować w jakiś amatorskich zawodach. Póki co osiągnąłem 25 minut stałego biegu i od 30 minut myślę nad zwiększaniem prędkości.
PKO
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba - masz jakieś doświadczenia z tym foodpadem?
Bo mnie interesuje jego dokładność przy dłuższych wybieganiach gdzie wraz ze zmęczeniem długość kroku może się zmienić - rozumiem ze to coś więcej niż krokomierz.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

voice pisze:W przyszłości chciałbym wystąpić w jakiś amatorskich zawodach na 10km albo 5km. Dlatego też chciałbym zwiększyć prędkośc biegu a skoro moje postrzeganie jest subiektywne muszę pomyśleć nad jakimś sprzętem. Z tego co wyliczyłem zawodowcy biegają ze średnią prędkością ponad 20km/h. Myślę więc, że jeśli osiągne poziom 15km/h stałym tempem to będę mógł spokojnie wystartować w jakiś amatorskich zawodach. Póki co osiągnąłem 25 minut stałego biegu i od 30 minut myślę nad zwiększaniem prędkości.
Bez przesady. Ludzie ktorzy biegaja w tempie 6'/km (czyli 10km/h( juz spokojnie startuja sobie w zawodach na 10km i jest ich calkiem sporo.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

voice pisze: jeśli osiągne poziom 15km/h stałym tempem to będę mógł spokojnie wystartować w jakiś amatorskich zawodach.
choroba, ledwo na piatkę tyle wyciągam.
nie za ambitnie do sprawy podchodzisz?
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. 25 minut biegasz z prędkością 15km/h czy w ogóle?
2. w amatorskich zawodach możesz wystartować niezależnie od prędkości, z którą biegasz.
3. w trenowaniu nie do końca chodzi o utrzymywanie stałej prędkości, szczególnie w sytuacjach o jakich piszesz.

axell - podobno dobrze skalibrowany footpod jest równie dokładny co GPS; nie wiem jakie przekłamania mogą wystąpić w związku z nierówną nawierzchnią, koniecznościa zmiany rytmu, długości kroku itd.; do tego dochodzi jeszcze kwestia zmiany butów, miejsca mocowania footpoda, kolejne kalibracje - za dużo zmiennych, dlatego biegam z GPSem.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
voice
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:1. 25 minut biegasz z prędkością 15km/h czy w ogóle?
Biegam 25 minut z jaką prędkością pojęcia bladego nie mam. Chciałbym osiągnąć 15 km/h przez pół godziny stałym tempem. Może rzeczywiście ambitnie ale lubię stawiać sobie ambitne cele...

A tak wogóle to co to jest footpod?
Awatar użytkownika
Saszun
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja potrzebowałem podobnego sprzętu i długo się zastanawiałem.
Jednym z rozwiązań jest użycie telefonu z GPS niestety jest on nie poręczny a na dodatek dokładność większości aplikacji jest beznadziejna gdyż pokazują chwilową prędkość bez zastosowania jakiegoś algorytmu uśredniania więc są to totalne brednie.
Innym rozwiązaniem jest pulsometr z GPS lecz oba te rozwiązania bazują na sygnale GPS z którym niestety może być różnie.
Po testach z telefonem i przeczytaniu wielu opinii na tym forum zdecydowałem się Pulsometr z czujnikiem na buta (są też tańsze rozwiązania z czujnikiem wbudowanym w pasek tętna ale te ponoć są zdecydowanie mniej dokładne.
Wybrałem model Kalenji 500 SW (są różne wersje: z pomiarem pulsu, z czujnikiem na but, z transmisją do komputera).
tu recenzja viewtopic.php?f=37&t=23772
Model ten ma funkcję wyścigu itp. Wydaje mi się że zegarek ten spełni wszystkie Twoje oczekiwania.
Obrazek
Kamel24
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:55
Życiówka w maratonie: 3:38:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam, mam takie krótkie pytanie: czy jest takie urządzenie, które sygnalizuje dźwiękowo zmianę tempa biegania lub chodzenia? np. zakładam, że przebiegnę 10km w 1h i czy jest takie urządzenie, które sygnalizuje że tempo biegania jest zbyt małe lub zbyt wysokie?
Dla Biegaczy 20% zniżki na szkolenia bhp w Warszawie. Lubię Kamel24 na fb: https://www.facebook.com/Kamel24
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, bardziej zaawansowane modele z gpsem sygnalizują wyjście poza zadaną strefę tempa.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bardziej zaawansowane z gpsem??
wystarczy prosty FR60 bez gpsu
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tysz prowdo :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Matxs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47min 42 s
Życiówka w maratonie: 5h21min

Nieprzeczytany post

axell pisze:Qba - masz jakieś doświadczenia z tym foodpadem?
Bo mnie interesuje jego dokładność przy dłuższych wybieganiach gdzie wraz ze zmęczeniem długość kroku może się zmienić - rozumiem ze to coś więcej niż krokomierz.
Trochę w przeszłości - a obecnie do tego powracam - używałem czujnika na but Polar S1 z kompatybilmym pulsometrem Polar - tu masz do wyboru RS 200, podobny RS 300 i najbardziej zaawansowany RS 400. Kalibrację najlepiej wykonaĆ na bieżni wokół stadionu- tam mamy wymierzone dokładnie okrążenie równe 400 metrów. Im więcej kółek pobiegniemy, tym lepsza kalibracja. Kalibracja to ustalenie współczynnika, który oblicza się dzieląc dystans przebiegnięty przez taki jaki pokazał zegarek i to mnożymy przez stary wspóŁczynnik (od nowości to wartość równa 1 )
Po kalibracji jak biegłem stałym tempem kalibrującym pokazywał idealnie co kółko 400 metrów. Jak znacznie przyspieszyłem, to z tego co pamiętam były odchyły do 20 metrów na okrążeniu, co daje błąd do 5 procent. Czyli na 1km pomyli się i wskaże 1km i 50 metrów lub zabraknie 50 metrów do kilometra. Co ciekawe jak szedłem piechotą spacerkiem i w tym samym czasie włączyłem Nokii SportTrak to idealnie łeb w łeb pokazywał mi telefon i Polar dystans co 10 metrów... . Nie przerażaj się błędem 5 procent przy znacznie szybszym bieganiu - przecież i tak większa częŚć treningu odbywaĆ się będzie w tempie naturalnym (kalibrującym) co uprawdopodobnia bardzo dokŁadny pomiar.
Czujnik reaguje inaczej na podłoże. Bieg chodnikiem a lasem wymusza na stopie inną pracę i to też ma wpływ, czy duży? Nie mierzyłem, ale na czuja chyba też nie przekroczy 3-5 procent... .
Czujnik ten@jednak nie jest głupi - skakałem w miejscu i nie dał się nabrać, cały czas zero pokazywał. Tak więc jest on dość inteligentnie ułożony....

Co do biegu na tempo.... Raz ustawiłem przedział 5-5.30 min/km i co chwile mi pipkał, że za wolno lub za szybko biegnę.... Zrezygnowałem po tym z takiej opcjii - byĆ może faktycznie nierówno biegałem.... .
Mój blog
Komentarze do w/w

Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jezeli założymy, że GPS i footpod mają podobną dokładność, to moim zdaniem GPS ma tę przewae, że można po trening podłożyć mapę pod ściezkę i sprawdzić czy się zgadza :)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Matxs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47min 42 s
Życiówka w maratonie: 5h21min

Nieprzeczytany post

Z footpodem podobnie, tylko przed wejściem na np runmap.net należy przypomnieć sobie którędy się biegło :)

mój pojedynek g1 vs s1, czyli GPS kontra footpod

dokładnośĆ odległości 1-1

aspekt oczekiwania na możliwość dokonania pomiaru przed treningiem 1-2

prędkość chwilowa 1-3 ( tu bazuję na komentarzach i swoim doświadczeniem z s1, które było na 3+...., jeszcze sprawdze tu g1)

pomiar po zmianie butów, powierzchni, tempa przy braku kalibracji s1 2-3

możliwość biegania boso po plaży, rower, kajak 3-3

obserwacja na mapie ścieżki biegu.... Dalej 3-3, bo g1 nie zachowuje w pamięci punktów trasy.... No ale większość gps tak, więc 4-3...

By było 4-4 to s1 wygrywa w barrdzo małej prądozjadalności 4 krotnie mniejszej do g1...
Mój blog
Komentarze do w/w

Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

u mnie to by wyglądąło inaczej bo mi GPS łapie w 5 sekund a predkośc chwilową pokazuje dokładnie :D :D :D

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ