CEP Compression Running socks

Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Jam nie Eddie, ale coś tam mogę dorzucić od siebie. Bardzo możliwe, że kupiłeś za ciasne te opaski (zły rozmiar), albo za mocna ta kompresja na początek.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To definitywnie nie jest normalny objaw. Warto przyjrzeć się tutaj swoim nogom i żyłom. Wszelkie objawy jak opisałeś sugerują, że coś się może dziać u Ciebie.
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Rozmiar dobrałem odpowiedni bo T3 czyli na łydkę 38-42cm, a rozmiar mojej łydki to 41cm.
Z krążeniem nie miałem nigdy problemów. Regularnie oddaje krew i wydaje mi się, że tam robią przy okazji padania pod tym kątem. Dodatkowo jakieś 2 lata temu miałem robione EKG i wszystko było w porządku.

A jeżeli lekarz to wiecie może do jakiego się zgłosić? Pobiegam jeszcze w czwartek i zobaczę jak to będzie.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oddawanie krwi akurat chyba ma nie wiele tutaj do rzeczy ale mogę się mylić :) Z lekarzy to warto odwiedzić przyszłościowo speca od żył. Aczkolwiek jak sam sugerujesz po testuj i daj znać jak to wygląda u Ciebie bo zaciekawiłeś mnie mocno. Pisz na maila gdybyś potrzebował więcej info.
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak zrobię. Dzięki :)
SonnyCrockett
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

cześć!

Przymierzam się do zakupu skarpet kompresyjnych. Zastanawiam się czy brać CEP czy Compressport.
W każdym razie chciałbym wiedzieć jaka jest trwałość tego typu skarpet. Ile prań są one w stanie przeżyć z zachowaniem oczywiście swoich właściwości kompresyjnych.
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Prań zero. Z tego co wyczytałem w instrukcji do pralki nie powinno się wrzucać opasek kompresyjnych.

Zastanawia mnie raczej to w jaki sposób je prać. tzn. wiem, że ręcznie ale w mydle, zwykłym płynie do prania czy jakoś inaczej?
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najlepiej prać ręcznie z użyciem delikatnych detergentów (na rynku jest np świetny płyn do odzieży sportowej Bill sport Active) nie powinno się używać proszków do odzieży mającej bezpośredni kontakt ze skórka bo są gryzące. Warto pamiętać na pewno by nie suszyć tej odzieży na grzejnikach bezpośrednio czy w ostrym słońcu.
zeciarz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jaka rzeczywiście jest różnica (prócz ceny) pomiędzy compressport r2 a silicone? Na stronach internetowych znajduję tylko jakiś marketingowy bełkot i wzmiankę o 220 silikonowych kropeczkach(?) w tych drugich opaskach. Czy one lepiej uciskają, czy są bardziej wytrzymałe?
Poza tym czy ktoś biega w czarnych opaskach w upalne dni? Czy one dodatkowo nie grzeją nóg?
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Różnica jest owszem w tych silikonowych w kolcach, które nieco lepiej pochłaniają wstrząsy przy ścięgnie achillesa - stąd ten model polecany jest szczególnie osobom z problemami ze ścięgnem. Cała reszta jest dokładnie ta sama jeśli chodzi o kompresję, zastosowanie i funkcję. Różnica jest tylko w dodatkach tutaj. Więc jeśli zaczynasz przygodę z kompresją polecałbym podstawowy model R2 (w siedmiu kolorach)http://compressport.pl/opaski-r2 byś to poczuł na własnych nogach a dopiero w przyszłości kombinował co dalej ;)
W przypadku wielkich upałów to wiadomo, że lepsze są jasne kolory zawsze aczkolwiek jest i na to prosta metoda. Wystarczy polać wodą opaski i będą dość długo trzymać komfort termiczny i chłodzić łydki.
zeciarz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za wyjaśnienie, zamówienie złożone :)
Jimmyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:13

Nieprzeczytany post

Witam

Czy jak ktoś ma notorycznie problemy z piszczelami (jakieś przeciążenia mięśniowe) to czy takie skarpety pomogą lub raczej zmniejszą ryzyko tego typu kontuzji? Ostatnio wylądowałem na SOR z ogromnym bólem w podudziu i jedyne co lekarz był w stanie stwierdzić to bardzo duże przeciążenie. Za niedługo wybieram się fizjoterapeuty ale przeglądając forum natknąłem się na ten wątek stąd moje pytanie.

Pozdrawiam
Yassith
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:15

Nieprzeczytany post

Na codzien uzywam skarpet CEP i SLS3, niedlugo bede mial tez na probe Zoot. Wszystkie piore w pralce razem z innymi rzeczami i nie widze zadnych negatywnych objawow. CEP mam od roku a SLS niewiele krocej, biegam ok. 80 km na tydzien.

Na przeciazenia moga odrobine pomoc ale przede wszystkim trzeba nogi wyleczyc czyli o ile to to (shin splints) co mysle to zalecam przerwe od biegania.

Pozdrawiam
Wojtek
Jimmyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:13

Nieprzeczytany post

Przerwa już była (2tyg.), a teraz takie lekkie truchtanko po 5k/4x na tydzień i tak się zastanawiam czy to może mi jakoś znacząco pomóc bo skoro pomaga w regeneracji "mięśnia" usprawniając transport DO i Z odpowiednich substancji to w moim rozumieniu powinno pomagać jako środek prewencyjny, a i pośrednio leczniczy... Czy nie?
Yassith
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:15

Nieprzeczytany post

Mysle, ze cos tam wspomaga i ja nosze czasem dluzej po treningu jak nogi dostana bardziej w kosc. Cudow aczkolwiek mysle spodziewac sie nie nalezy ;)
ODPOWIEDZ