Potrawy makaronowe

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Byæ mo¿e warto sprawdziæ w hipermarkecie Tesco przy Po³czyñskiej. W czê¶ci spo¿ywczej jedna z alejek po¶wiêcona jest kuchniom ¶wiata. Ostatnio kupowa³am tam rewelacyjne, oryginalne sosy, przyprawy i makaron  goreng do potraw indonezyjskich. Jest równie¿ rega³ dedykowany kuchni w³oskiej (inne kuchnie to: meksykañska, chiñska, brytyjska, francuska), na którym oprócz wielu rodzajów makaronów znale¼æ mo¿na rozmaite sk³adniki do potraw typowo w³oskich, wiêc byæ mo¿e jest i papryczka.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
adamm
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co Michała: widziałem i kupowałem, ale okazywała się nie tak ostra jak powinna być, albo wogóle nieostra.

Sprawdzę to Tesco przy okazji... ale, ale - mamy dopiero 3 przepisy! Zamierzam podać jeden z moich ulubionych przepisów - Spaghetti alla Puttanesca, ale coś za coś... :)
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
Awatar użytkownika
Dzidek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć ! czytam i czuje , że rowijają się dobre klimaty. Pozwulcie że dam , jeden z kilku dobrych przepisów.
Makaron spagetti z czosnkiem. sposób przygotowania. Gotujemy makaron spagetti al dante, czas jak na opakowaniu , ale należy próbować w czasie gotowania , ponieważ nie raz  mijają  się z prawdą . W między czasie obieramy czosnek i drobno kroimy w kostkę,( każdy bierze ile chce), a osobiście preferuje dużo.  Po drobnym posiekaniu , wrzucamy go na patelnie na której znajdują się już rozgrzane 2 łyzki oliwy z oliwek. Lekko rumienimy. Kończymy gotowanie makaronu odcedzamy i dodajemy makaron do czosnku , dobrze wszystko mieszamy na patelni i gotowe. Czosnek podczas smażenia staje się bardzo łagodny , a przy okazji daje wspaniały aromat. Polecam oczywiście kieliszeczek Czerwonego Wina . Jest naprawdę pyszne.
DZIDEK
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co¶ z mojego archiwum przepisów ró¿nych: dla wielbicieli rodziny Corleone - spaghetti po sycylijsku :)

SK£ADNIKI
500 g spaghetti
100 g tuñczyka w oliwie
4 pomidory
2 z±bki czosnku
pó³ pêczka pietruszki
drobno posiekana skórka z po³owy cytryny
4 ³y¿ki oliwy
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Spaghetti gotujemy al dente w du¿ej ilo¶ci osolonego wrz±tku. Po ugotowaniu odcedzamy.
Pomidory trzeba sparzyæ wrz±tkiem, obraæ, wypestkowaæ i pokroiæ w niewielkie kawa³ki. Czosnek obraæ i zmia¿dzyæ. Pietruszkê op³ukaæ i drobno posiekaæ.
Tuñczyka os±czamy z nadmiaru oliwy i kruszymy na niewielkie kawa³ki.
Na silnie rozgrzanej oliwie na du¿ej patelni przesma¿amy czosnek. Dodajemy tuñczyka, pomidory i szczyptê pieprzu. Podsma¿amy na wolnym ogniu 10 min.
Dodajemy nastêpnie ugotowany makaron i trzymamy wszystko na ogniu jeszcze przez 4 min. Mieszamy dok³adnie.
Spaghetti podajemy posypane posiekan± pietruszk± i skórk± cytrynow±.
Obowi±zkowo - czerwone wino, najlepiej chianti.

Smacznego :)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A moze jakas degustacja w Lolku ?  ;)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Cewuneta
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzidek, wypropowalam dzisiaj Twoj przepis na makaron spagetti z czosnkiem. Uwielbiam makaron i czosnek, wiec od razu stwierdzilam, ze bedzie to rewelacja! Smakowalo, chociaz za drugim razem dodam wiecej czosnku :)    
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przypomniał mi się właśnie przepis którego nawet nie robię tylko zjadam a robi mój ulubiony biegacz.

Składniki:
dosyć dużo makaronu (wychodzi z tego duuuży garnek jedzenia) najlepiej jakieś dość sztywne konstrukcyjnie muszle, które nie niszczą się podczas mieszania
po jednej puszce tuńczyka w oleju i w sosie własnym,
2 jajka,
objetościowo to może 1/2-2/3 szklanki oliwek zielonych
ok. 1/2 szklanki omułek (takich ze słoika)
oczywiście przyprawy i zieleninka, z czego zestaw podstawowy to sól, pieprz, przyprawa do ryb, a reszta jest improwizacją zależna od nastroju, pory roku ( dodatki z sezonowych jarzyn)

Skrócona wersja przepisu:
makaron gotujemy w małej ilości wody i w ostatnim momencie (w zasadzie to wody wtedy prawie nie ma) wbijamy jajka, mieszamy i po minucie dodajemy tuńczyki, omułki, oliwki, przyprawy i gdy wszystko się podgrzeje (trzeba co jakiś czas mieszać) jemy. Następnego dnia jeśli coś zostanie lub zrobimy tego naprawdę dużo (wariant dla zapracowanych, robiących obiady 2 dniowe)  i nie zdołamy zjeść za pierwszym podejściem jest jeszcze pyszniejsze.
Awatar użytkownika
Bartek Sz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Karola - czy omółki to - jakiś rodzaj ślimaków, małży czy czegoś podobnego?  Nie wiem co to jest. Tak się tylko domyślam.  :niewiem:
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://www.ocean.univ.gda.pl/~oceju/omulki.htm

Mam nadzieje , ze poniektore zawieraja najprawdziwsze perly a skorupka pozwoli odbudowac ubytki wapnia :)

(Edited by wojtek at 2:45 am on Sep. 9, 2001)
Articles in English:

Looking back:

Awatar użytkownika
Bartek Sz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzinki Wojtek za link do omółek. Szkoda, że u mnie w okolicy nie sprzedają tych żyjątek. :(
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
Awatar użytkownika
Dzidek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć Smakosze.
Dzisiaj kolejny przepis : czas przygotowania 13 min.
Spagetti ale dante z oregano i bazylią.
Gotujemy normalnie spagetti zgodnie z czasem na opakowaniu ( wszyscy wiemy nie zawsze prawda), pod koniec gotowania makronu kiedy mamy jeszcze 2 min.
rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i na rozgrzaną oliwę wrzucamy z torebki zakupionej w którymś sklepie obok naszego miejsca zamieszkania SUSZENE oregano i bazylie według uznania). Po odlaniu wody z makaronu wrzucamy go na patelnie dokładnie mieszamy i podajemy na stół.
Dla fanatyków parmezana proponuje posypać to wszytko serem średnio obficie.
Kieliszeczek czerwonego wina również nie zaszkodzi do tej potrawy proponuje :
- Kadarka Rosenthal z Bułgarii ( Węgierska w ostatecznośći) cena wina tylko 9.20 zł ( naprawde warto , nie sugerujcie sie ceną).
Życzę wszystkim smacznego, z kucharskim pozdrowieniem:
WIEM ŻĘ DOBRZE JEM.
DZIDEK
Awatar użytkownika
kejt
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To jeszcze moj przepis :)
potrzebujemy:
makaron (najlepsze sa swiderki
pomidorki w kartoniku
40dkg pieczarek
jedna mala cebulka
2 filety z kurczaka
(jako dodatek dla lepszego smaku bulion grzybowy)
jako glowna przyprawa Delikat czerwony

filety kroimy w kosteczke, wrzucamy na patelnie (bez masla, oleju, oliwy czy czegokolwiek, tluszyk sam sie wytopi), posypujemy obficie delikatem i zostawiamy na boku
kroimy pieczarki w plasterki, wrzucamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu
cebulke drobno kroimy i podsmarzamy na patelni
stawiamy makaron
nastepnie podsmarzamy miesko, kiedy juz zarumieni sie ze wszystkich stron wrzucamy do garnka i zalewamy pomidorkami z kartonika
gotujemy przez chwile, dodajamy duszace sie pieczarki i cebulke, gotujemy na malym ogniu az wszytko bedzie miekkie
podajmy z makaronem :)
pychotka :)))
"Wielkosc człowieka polega na jego postanowieniu, by być silniejszym niz warunki zycia i czasu..."
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W dobie zblizajacego sie sezonu startow , dobrze tu czesciej zagladac . Wlasnie jestem po mini pasta party i jade na zawody. Chce uniknac takich sensacji , ktore zdarzyly mi sie na ostatni wyscigu .
Jako eksperyment , Tibor postanowil zrobic mi masaz pobudzajacy przed samym startem . Zobaczymy ...
Articles in English:

Looking back:

Awatar użytkownika
emte
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No, to teraz ja. Makaron typu rurki (te większe) - ugotować najlepiej al dente. Paprykę i cykinię (Ale może być też bkłażan albo kabaczek) pokroić w kostkę (po dwie sztuki każdego z warzyw to spora porcja dla 3 osób). Na dwie łyżki rozgrzanego oleju wrzucić pokrojoną wędlinę drobiową (choć i bez niej wychodzi super). Jak się podrumieni, wrzucić warzywa, dodać ze dwa ząbki zgniecionego czosnku i ze 2-3 łyżki bulionu (może być kostki). Sól, pieprz i dodać jeszcze zioła - ja stosuję prowansalskie, ale co tam kto lubi. Dusić ile się należy. I smacznego.
Marek T.
Awatar użytkownika
caryca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

witam,

widze ze po moich wakacjach sie bardzo fajny temat rozwial.

makarony....

mam dwa ulubione zestawy,
szybki i wolny

szybki, to jest cos a la carbonara
makaron
boczek
smietana - niestety nie wiem jaka jest dobra w Polsce? ta co uzywam jest gesta, i slodkawa- cos jak mleko kondensowane..... nie wiem czy da sie znalesc, jest w opakowaniach kartonowych, o chyba wiem, lowicz cos podobnego ma!?
ser zolty

gotujemy makaron
na patelnie wrzucamy boczek + cebule posiekana
jak boczek i cebula wygladaja ok wlewamy smietane, ja to sie juz podgrzeja wrzucamy duuuuuzo sera - to lubie najbardziej.
biezemy talez, wrzucamy makaron - al dente albo jak wyjdzie ;) polewamy mikstura

szybkie przygotowanie, bardzo zdrowe to moze nie jest, ale co jakis czas mozna

Aga
ODPOWIEDZ