Potrawy makaronowe
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 3301
- Rejestracja: 01 cze 2002, 00:00
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa - Bemowo
Byæ mo¿e warto sprawdziæ w hipermarkecie Tesco przy Po³czyñskiej. W czê¶ci spo¿ywczej jedna z alejek po¶wiêcona jest kuchniom ¶wiata. Ostatnio kupowa³am tam rewelacyjne, oryginalne sosy, przyprawy i makaron goreng do potraw indonezyjskich. Jest równie¿ rega³ dedykowany kuchni w³oskiej (inne kuchnie to: meksykañska, chiñska, brytyjska, francuska), na którym oprócz wielu rodzajów makaronów znale¼æ mo¿na rozmaite sk³adniki do potraw typowo w³oskich, wiêc byæ mo¿e jest i papryczka.
- adamm
- Administrator
- Posty: 830
- Rejestracja: 15 cze 2001, 00:53
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Co Michała: widziałem i kupowałem, ale okazywała się nie tak ostra jak powinna być, albo wogóle nieostra.
Sprawdzę to Tesco przy okazji... ale, ale - mamy dopiero 3 przepisy! Zamierzam podać jeden z moich ulubionych przepisów - Spaghetti alla Puttanesca, ale coś za coś...
Sprawdzę to Tesco przy okazji... ale, ale - mamy dopiero 3 przepisy! Zamierzam podać jeden z moich ulubionych przepisów - Spaghetti alla Puttanesca, ale coś za coś...

[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
- Dzidek
- Rozgrzewający Się
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 lip 2001, 20:38
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć ! czytam i czuje , że rowijają się dobre klimaty. Pozwulcie że dam , jeden z kilku dobrych przepisów.
Makaron spagetti z czosnkiem. sposób przygotowania. Gotujemy makaron spagetti al dante, czas jak na opakowaniu , ale należy próbować w czasie gotowania , ponieważ nie raz mijają się z prawdą . W między czasie obieramy czosnek i drobno kroimy w kostkę,( każdy bierze ile chce), a osobiście preferuje dużo. Po drobnym posiekaniu , wrzucamy go na patelnie na której znajdują się już rozgrzane 2 łyzki oliwy z oliwek. Lekko rumienimy. Kończymy gotowanie makaronu odcedzamy i dodajemy makaron do czosnku , dobrze wszystko mieszamy na patelni i gotowe. Czosnek podczas smażenia staje się bardzo łagodny , a przy okazji daje wspaniały aromat. Polecam oczywiście kieliszeczek Czerwonego Wina . Jest naprawdę pyszne.
Makaron spagetti z czosnkiem. sposób przygotowania. Gotujemy makaron spagetti al dante, czas jak na opakowaniu , ale należy próbować w czasie gotowania , ponieważ nie raz mijają się z prawdą . W między czasie obieramy czosnek i drobno kroimy w kostkę,( każdy bierze ile chce), a osobiście preferuje dużo. Po drobnym posiekaniu , wrzucamy go na patelnie na której znajdują się już rozgrzane 2 łyzki oliwy z oliwek. Lekko rumienimy. Kończymy gotowanie makaronu odcedzamy i dodajemy makaron do czosnku , dobrze wszystko mieszamy na patelni i gotowe. Czosnek podczas smażenia staje się bardzo łagodny , a przy okazji daje wspaniały aromat. Polecam oczywiście kieliszeczek Czerwonego Wina . Jest naprawdę pyszne.
DZIDEK
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 3301
- Rejestracja: 01 cze 2002, 00:00
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa - Bemowo
Co¶ z mojego archiwum przepisów ró¿nych: dla wielbicieli rodziny Corleone - spaghetti po sycylijsku 
SK£ADNIKI
500 g spaghetti
100 g tuñczyka w oliwie
4 pomidory
2 z±bki czosnku
pó³ pêczka pietruszki
drobno posiekana skórka z po³owy cytryny
4 ³y¿ki oliwy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Spaghetti gotujemy al dente w du¿ej ilo¶ci osolonego wrz±tku. Po ugotowaniu odcedzamy.
Pomidory trzeba sparzyæ wrz±tkiem, obraæ, wypestkowaæ i pokroiæ w niewielkie kawa³ki. Czosnek obraæ i zmia¿dzyæ. Pietruszkê op³ukaæ i drobno posiekaæ.
Tuñczyka os±czamy z nadmiaru oliwy i kruszymy na niewielkie kawa³ki.
Na silnie rozgrzanej oliwie na du¿ej patelni przesma¿amy czosnek. Dodajemy tuñczyka, pomidory i szczyptê pieprzu. Podsma¿amy na wolnym ogniu 10 min.
Dodajemy nastêpnie ugotowany makaron i trzymamy wszystko na ogniu jeszcze przez 4 min. Mieszamy dok³adnie.
Spaghetti podajemy posypane posiekan± pietruszk± i skórk± cytrynow±.
Obowi±zkowo - czerwone wino, najlepiej chianti.
Smacznego

SK£ADNIKI
500 g spaghetti
100 g tuñczyka w oliwie
4 pomidory
2 z±bki czosnku
pó³ pêczka pietruszki
drobno posiekana skórka z po³owy cytryny
4 ³y¿ki oliwy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Spaghetti gotujemy al dente w du¿ej ilo¶ci osolonego wrz±tku. Po ugotowaniu odcedzamy.
Pomidory trzeba sparzyæ wrz±tkiem, obraæ, wypestkowaæ i pokroiæ w niewielkie kawa³ki. Czosnek obraæ i zmia¿dzyæ. Pietruszkê op³ukaæ i drobno posiekaæ.
Tuñczyka os±czamy z nadmiaru oliwy i kruszymy na niewielkie kawa³ki.
Na silnie rozgrzanej oliwie na du¿ej patelni przesma¿amy czosnek. Dodajemy tuñczyka, pomidory i szczyptê pieprzu. Podsma¿amy na wolnym ogniu 10 min.
Dodajemy nastêpnie ugotowany makaron i trzymamy wszystko na ogniu jeszcze przez 4 min. Mieszamy dok³adnie.
Spaghetti podajemy posypane posiekan± pietruszk± i skórk± cytrynow±.
Obowi±zkowo - czerwone wino, najlepiej chianti.
Smacznego

- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 10535
- Rejestracja: 19 cze 2001, 04:38
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Lokalizacja: lokalna
- Kontakt:
A moze jakas degustacja w Lolku ? ;)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- Cewuneta
- Wyga
- Posty: 88
- Rejestracja: 01 sie 2001, 10:30
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Częstochowa
Dzidek, wypropowalam dzisiaj Twoj przepis na makaron spagetti z czosnkiem. Uwielbiam makaron i czosnek, wiec od razu stwierdzilam, ze bedzie to rewelacja! Smakowalo, chociaz za drugim razem dodam wiecej czosnku

- Karola
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 883
- Rejestracja: 31 sie 2001, 09:13
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Szczecin
Przypomniał mi się właśnie przepis którego nawet nie robię tylko zjadam a robi mój ulubiony biegacz.
Składniki:
dosyć dużo makaronu (wychodzi z tego duuuży garnek jedzenia) najlepiej jakieś dość sztywne konstrukcyjnie muszle, które nie niszczą się podczas mieszania
po jednej puszce tuńczyka w oleju i w sosie własnym,
2 jajka,
objetościowo to może 1/2-2/3 szklanki oliwek zielonych
ok. 1/2 szklanki omułek (takich ze słoika)
oczywiście przyprawy i zieleninka, z czego zestaw podstawowy to sól, pieprz, przyprawa do ryb, a reszta jest improwizacją zależna od nastroju, pory roku ( dodatki z sezonowych jarzyn)
Skrócona wersja przepisu:
makaron gotujemy w małej ilości wody i w ostatnim momencie (w zasadzie to wody wtedy prawie nie ma) wbijamy jajka, mieszamy i po minucie dodajemy tuńczyki, omułki, oliwki, przyprawy i gdy wszystko się podgrzeje (trzeba co jakiś czas mieszać) jemy. Następnego dnia jeśli coś zostanie lub zrobimy tego naprawdę dużo (wariant dla zapracowanych, robiących obiady 2 dniowe) i nie zdołamy zjeść za pierwszym podejściem jest jeszcze pyszniejsze.
Składniki:
dosyć dużo makaronu (wychodzi z tego duuuży garnek jedzenia) najlepiej jakieś dość sztywne konstrukcyjnie muszle, które nie niszczą się podczas mieszania
po jednej puszce tuńczyka w oleju i w sosie własnym,
2 jajka,
objetościowo to może 1/2-2/3 szklanki oliwek zielonych
ok. 1/2 szklanki omułek (takich ze słoika)
oczywiście przyprawy i zieleninka, z czego zestaw podstawowy to sól, pieprz, przyprawa do ryb, a reszta jest improwizacją zależna od nastroju, pory roku ( dodatki z sezonowych jarzyn)
Skrócona wersja przepisu:
makaron gotujemy w małej ilości wody i w ostatnim momencie (w zasadzie to wody wtedy prawie nie ma) wbijamy jajka, mieszamy i po minucie dodajemy tuńczyki, omułki, oliwki, przyprawy i gdy wszystko się podgrzeje (trzeba co jakiś czas mieszać) jemy. Następnego dnia jeśli coś zostanie lub zrobimy tego naprawdę dużo (wariant dla zapracowanych, robiących obiady 2 dniowe) i nie zdołamy zjeść za pierwszym podejściem jest jeszcze pyszniejsze.
- Bartek Sz
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1114
- Rejestracja: 19 cze 2001, 01:07
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Polska, Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Karola - czy omółki to - jakiś rodzaj ślimaków, małży czy czegoś podobnego? Nie wiem co to jest. Tak się tylko domyślam. :niewiem:
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 10535
- Rejestracja: 19 cze 2001, 04:38
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Lokalizacja: lokalna
- Kontakt:
http://www.ocean.univ.gda.pl/~oceju/omulki.htm
Mam nadzieje , ze poniektore zawieraja najprawdziwsze perly a skorupka pozwoli odbudowac ubytki wapnia
(Edited by wojtek at 2:45 am on Sep. 9, 2001)
Mam nadzieje , ze poniektore zawieraja najprawdziwsze perly a skorupka pozwoli odbudowac ubytki wapnia

(Edited by wojtek at 2:45 am on Sep. 9, 2001)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- Bartek Sz
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1114
- Rejestracja: 19 cze 2001, 01:07
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Polska, Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Dzinki Wojtek za link do omółek. Szkoda, że u mnie w okolicy nie sprzedają tych żyjątek. 

W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
- Dzidek
- Rozgrzewający Się
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 lip 2001, 20:38
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć Smakosze.
Dzisiaj kolejny przepis : czas przygotowania 13 min.
Spagetti ale dante z oregano i bazylią.
Gotujemy normalnie spagetti zgodnie z czasem na opakowaniu ( wszyscy wiemy nie zawsze prawda), pod koniec gotowania makronu kiedy mamy jeszcze 2 min.
rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i na rozgrzaną oliwę wrzucamy z torebki zakupionej w którymś sklepie obok naszego miejsca zamieszkania SUSZENE oregano i bazylie według uznania). Po odlaniu wody z makaronu wrzucamy go na patelnie dokładnie mieszamy i podajemy na stół.
Dla fanatyków parmezana proponuje posypać to wszytko serem średnio obficie.
Kieliszeczek czerwonego wina również nie zaszkodzi do tej potrawy proponuje :
- Kadarka Rosenthal z Bułgarii ( Węgierska w ostatecznośći) cena wina tylko 9.20 zł ( naprawde warto , nie sugerujcie sie ceną).
Życzę wszystkim smacznego, z kucharskim pozdrowieniem:
WIEM ŻĘ DOBRZE JEM.
Dzisiaj kolejny przepis : czas przygotowania 13 min.
Spagetti ale dante z oregano i bazylią.
Gotujemy normalnie spagetti zgodnie z czasem na opakowaniu ( wszyscy wiemy nie zawsze prawda), pod koniec gotowania makronu kiedy mamy jeszcze 2 min.
rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i na rozgrzaną oliwę wrzucamy z torebki zakupionej w którymś sklepie obok naszego miejsca zamieszkania SUSZENE oregano i bazylie według uznania). Po odlaniu wody z makaronu wrzucamy go na patelnie dokładnie mieszamy i podajemy na stół.
Dla fanatyków parmezana proponuje posypać to wszytko serem średnio obficie.
Kieliszeczek czerwonego wina również nie zaszkodzi do tej potrawy proponuje :
- Kadarka Rosenthal z Bułgarii ( Węgierska w ostatecznośći) cena wina tylko 9.20 zł ( naprawde warto , nie sugerujcie sie ceną).
Życzę wszystkim smacznego, z kucharskim pozdrowieniem:
WIEM ŻĘ DOBRZE JEM.
DZIDEK
- kejt
- Dyskutant
- Posty: 48
- Rejestracja: 01 kwie 2002, 23:51
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Kraków
To jeszcze moj przepis 
potrzebujemy:
makaron (najlepsze sa swiderki
pomidorki w kartoniku
40dkg pieczarek
jedna mala cebulka
2 filety z kurczaka
(jako dodatek dla lepszego smaku bulion grzybowy)
jako glowna przyprawa Delikat czerwony
filety kroimy w kosteczke, wrzucamy na patelnie (bez masla, oleju, oliwy czy czegokolwiek, tluszyk sam sie wytopi), posypujemy obficie delikatem i zostawiamy na boku
kroimy pieczarki w plasterki, wrzucamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu
cebulke drobno kroimy i podsmarzamy na patelni
stawiamy makaron
nastepnie podsmarzamy miesko, kiedy juz zarumieni sie ze wszystkich stron wrzucamy do garnka i zalewamy pomidorkami z kartonika
gotujemy przez chwile, dodajamy duszace sie pieczarki i cebulke, gotujemy na malym ogniu az wszytko bedzie miekkie
podajmy z makaronem
pychotka
))

potrzebujemy:
makaron (najlepsze sa swiderki
pomidorki w kartoniku
40dkg pieczarek
jedna mala cebulka
2 filety z kurczaka
(jako dodatek dla lepszego smaku bulion grzybowy)
jako glowna przyprawa Delikat czerwony
filety kroimy w kosteczke, wrzucamy na patelnie (bez masla, oleju, oliwy czy czegokolwiek, tluszyk sam sie wytopi), posypujemy obficie delikatem i zostawiamy na boku
kroimy pieczarki w plasterki, wrzucamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu
cebulke drobno kroimy i podsmarzamy na patelni
stawiamy makaron
nastepnie podsmarzamy miesko, kiedy juz zarumieni sie ze wszystkich stron wrzucamy do garnka i zalewamy pomidorkami z kartonika
gotujemy przez chwile, dodajamy duszace sie pieczarki i cebulke, gotujemy na malym ogniu az wszytko bedzie miekkie
podajmy z makaronem

pychotka

"Wielkosc człowieka polega na jego postanowieniu, by być silniejszym niz warunki zycia i czasu..."
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 10535
- Rejestracja: 19 cze 2001, 04:38
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Lokalizacja: lokalna
- Kontakt:
W dobie zblizajacego sie sezonu startow , dobrze tu czesciej zagladac . Wlasnie jestem po mini pasta party i jade na zawody. Chce uniknac takich sensacji , ktore zdarzyly mi sie na ostatni wyscigu .
Jako eksperyment , Tibor postanowil zrobic mi masaz pobudzajacy przed samym startem . Zobaczymy ...
Jako eksperyment , Tibor postanowil zrobic mi masaz pobudzajacy przed samym startem . Zobaczymy ...
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- emte
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 464
- Rejestracja: 11 sty 2002, 20:04
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Wesoła
No, to teraz ja. Makaron typu rurki (te większe) - ugotować najlepiej al dente. Paprykę i cykinię (Ale może być też bkłażan albo kabaczek) pokroić w kostkę (po dwie sztuki każdego z warzyw to spora porcja dla 3 osób). Na dwie łyżki rozgrzanego oleju wrzucić pokrojoną wędlinę drobiową (choć i bez niej wychodzi super). Jak się podrumieni, wrzucić warzywa, dodać ze dwa ząbki zgniecionego czosnku i ze 2-3 łyżki bulionu (może być kostki). Sól, pieprz i dodać jeszcze zioła - ja stosuję prowansalskie, ale co tam kto lubi. Dusić ile się należy. I smacznego.
Marek T.
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 948
- Rejestracja: 23 lip 2001, 17:07
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: dania/warszawa
- Kontakt:
witam,
widze ze po moich wakacjach sie bardzo fajny temat rozwial.
makarony....
mam dwa ulubione zestawy,
szybki i wolny
szybki, to jest cos a la carbonara
makaron
boczek
smietana - niestety nie wiem jaka jest dobra w Polsce? ta co uzywam jest gesta, i slodkawa- cos jak mleko kondensowane..... nie wiem czy da sie znalesc, jest w opakowaniach kartonowych, o chyba wiem, lowicz cos podobnego ma!?
ser zolty
gotujemy makaron
na patelnie wrzucamy boczek + cebule posiekana
jak boczek i cebula wygladaja ok wlewamy smietane, ja to sie juz podgrzeja wrzucamy duuuuuzo sera - to lubie najbardziej.
biezemy talez, wrzucamy makaron - al dente albo jak wyjdzie
polewamy mikstura
szybkie przygotowanie, bardzo zdrowe to moze nie jest, ale co jakis czas mozna
Aga
widze ze po moich wakacjach sie bardzo fajny temat rozwial.
makarony....
mam dwa ulubione zestawy,
szybki i wolny
szybki, to jest cos a la carbonara
makaron
boczek
smietana - niestety nie wiem jaka jest dobra w Polsce? ta co uzywam jest gesta, i slodkawa- cos jak mleko kondensowane..... nie wiem czy da sie znalesc, jest w opakowaniach kartonowych, o chyba wiem, lowicz cos podobnego ma!?
ser zolty
gotujemy makaron
na patelnie wrzucamy boczek + cebule posiekana
jak boczek i cebula wygladaja ok wlewamy smietane, ja to sie juz podgrzeja wrzucamy duuuuuzo sera - to lubie najbardziej.
biezemy talez, wrzucamy makaron - al dente albo jak wyjdzie

szybkie przygotowanie, bardzo zdrowe to moze nie jest, ale co jakis czas mozna
Aga