wybór butów, Trwałość Joma hispalis. Pilnie proszę o radę

dawid.zizou
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 61 min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, planuje zakup butów do biegania po asfalcie/drogach leśnych

doświadczenie ok 600 km

biegam nieregularnie, mam zamiar biegać regularnie
treningi 3-4 razy w tygodniu max 10km/trening - ~60% leśnych, jak na mój gust dość twardych nawierzchni, reszta asfalt.

Wcześniej biegałem w adidasach boreal tr, kupionych przypadkowo, po okazyjnej cenie.

Mam problem z stawem kolanowym, po artroskopi ale nadal czasem boli (łękotka przyśrodkowa)
Mam stopę neutralną. Problem polega na spadaniu podczas biegu na piętę. Staram się to korygować biegnąc na przedniej części stopy. Podejrzewam że stąd problemy z kolanem się zaczęły (lądowanie na pięcie).

waga; 92 kg / wzrost: 188

budżet do 200zł

priorytet: dobra amortyzacja

zastanawiam się nad kupnem :

Joma Hispalis XI 204
http://smjsport.pl/sklep/produkt.php?id=2402&grupa=16 (nie ma to być żadna reklama)
tutaj pytanie, czy ktoś biega w hispalisach ? jak z ich trwałością ?

lub też
asics blackhawk 5

byłbym wdzieczny gdybyście mi pomogli w wyborze, lub też doradzili jakis inny model, moze coś z New balance ?
interesuje mnie zakup przez internet
PKO
dawid.zizou
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 61 min

Nieprzeczytany post

ktoś miał doświadczenie odnośnie tych hispalis? nigdzie nie umiem znaleźć żadnych odczuć biegaczy, ani testów.
Joma strasznie przyciąga ceną.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Po prostu tanie buty, krzywdy sobie nie zrobisz, wytrzymają na pewno na tyle dużo, że nie będziesz miał poczucia, że wyrzuciłeś pieniądze w błoto.
arko The runner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Joma chociaż sprawia wrażenie tandety ze względu na cenę to nie masz się czego bać. Oczywiście nie są to budy dla zawodowców, którzy wybiegają 1200 km (bo tyle mniejwięcej te budy wytrzymują) w 2.5 miesiąca ale dla amatora (ma się rozumieć dla ciebie :)) w zupełności wystarczą.

P.S
sam właśnie kupiłem Joma Speed 211, jestem po dwóch treningach i moje nogi są całe i zdrowe :) dodam, że stopy mam całe w odciskach, mam nawet zalążek haluksów (jakby ktoś nie wiedział to są to takie "hardcorowe" odciski) i mimo to biega mi się naprawdę dobrze. aha, i jakby ktoś był ciekaw to te odciski nie powstały ze względu źle dobranego obuwia sportowego, miałem inne przygody :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Oczywiście nie są to budy dla zawodowców, którzy wybiegają 1200 km (bo tyle mniejwięcej te budy wytrzymują)
No to co, zaczynamy dyskusję :sss: ?
Kupy mi się to nie trzyma.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
arko The runner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dyskusje dot. czego? Pewnie chodzi ci o to, że napisalem o nich, że wytrzymują 1200 km i mam o nich dobre zdanie? Jeśli tak, to mialem na myśli to, że autor jako amator biegania (amator to nie początkujący co by nie urazić kolegi :)) pewnie przebiega w nich z rok, w porywach do półtora. Chociaż jak na buty za taką cene to raczej dobry wynik. A jeśli nie chodzi o to to popraw mnie proszę ;)

w ogole to nie wiem czemu w poprzednim poscie uzylem dwa razy slowa "budy" zamiast "buty"... chyba mialem ciezki dzien ^^
Awatar użytkownika
mar_jas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:39:59
Życiówka w maratonie: 3:28:43

Nieprzeczytany post

Chodziło o to że nie są dla zawodowców...w Jomie biegają np reprezentanci Hiszpanii , więc chyba zawodowcy :bum:

Jak dla mnie cena Jomy to raczej wynik polityki cenowej firmy a nie niższej jakości.... :)

Moja walka Blog biegowy Marcina

Komentarze
arko The runner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mar_jas pisze:Chodziło o to że nie są dla zawodowców...w Jomie biegają np reprezentanci Hiszpanii , więc chyba zawodowcy :bum:

Jak dla mnie cena Jomy to raczej wynik polityki cenowej firmy a nie niższej jakości.... :)

Po części masz rację, tzn w większej części, i tu mnie masz :) ale prawda jest taka, że Joma Hispalis to nie jest ten but z wyższej półki co nie oznacza, że jest słabej jakości :)

P.S. jestem po trzecim treningu w moich Joma Speed 211 i stopa jest cała i zdrowa, zero odcisków. Łącznie but ma około 50 km ale to jeszcze za wcześnie żeby ocenić trwałość itp ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ