Asics Trabuco a asfalt
- bennykuleczka
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:56:46
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć,
kupiłem te buty na zimowe starty w Falenicy i w ogóle do biegania w terenie lub zimową porą jak śnieg i lód leży na chodnikach.
pytanie jednak czy w tych butach mogę też biegać po asfalcie (powiedzmy na jesieni jak już będą kałuże i zimno).
a bardziej precyzyjnie:
1) czy bieganie w butach o tak agresywnym bieżniku po asfalcie jest znośne, czy jednak odczuwa się że to podeszwa trialowa?
2) czy bieganie po asfalcie może mieć negatywny wpływ na bieżnik - szybsze jego ścieranie się?
z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam,
Tomek
kupiłem te buty na zimowe starty w Falenicy i w ogóle do biegania w terenie lub zimową porą jak śnieg i lód leży na chodnikach.
pytanie jednak czy w tych butach mogę też biegać po asfalcie (powiedzmy na jesieni jak już będą kałuże i zimno).
a bardziej precyzyjnie:
1) czy bieganie w butach o tak agresywnym bieżniku po asfalcie jest znośne, czy jednak odczuwa się że to podeszwa trialowa?
2) czy bieganie po asfalcie może mieć negatywny wpływ na bieżnik - szybsze jego ścieranie się?
z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam,
Tomek
- mariod
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Raczej nie poleca się biegać po asfalcie,aczkolwiek znam takich co sobie bardzo chwalą.Ja osobiście nie praktykuje,kiedyś spróbowałem w ramach doświadczenia na sobie i miałem negatywne odczucia.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
1) W przypadku asics trabuco można spokojnie biegać po asfalcie.
2) I tak i nie. Bieżnik butów najbardziej zużywa się na górskich kamienistych ścieżkach, w drugiej kolejności jest asfalt, na śniegu w ogóle się nie zużywa, a na leśnych ścieżkach zużywa się w umiarkowany sposób.
2) I tak i nie. Bieżnik butów najbardziej zużywa się na górskich kamienistych ścieżkach, w drugiej kolejności jest asfalt, na śniegu w ogóle się nie zużywa, a na leśnych ścieżkach zużywa się w umiarkowany sposób.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
1. odczuć, odczujesz. ale to i tak lepsze niż walczyć o przyczepność na łatach śniegu. przynajmniej biegniesz.bennykuleczka pisze:Cześć,
2. na czystym asfalcie zużyje się na pewno szybciej, niż np. na błocie. ale na śniegu zużycie będzie znikome.
ja zimą biegam w trailówkach. no, chyba, że jest zupełnie sucho.
Go Hard Or Go Home
- bennykuleczka
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:56:46
Cześć,
dzięki za wszystkie odpowiedzi, myślę że dopóki jest sucho i niezła przyczepność to faktycznie nie ma co w nich biegać. a na teren, śnieg i lód będą idealne,
Pozdrawiam,
TS
dzięki za wszystkie odpowiedzi, myślę że dopóki jest sucho i niezła przyczepność to faktycznie nie ma co w nich biegać. a na teren, śnieg i lód będą idealne,
Pozdrawiam,
TS
-
- Zaprawiony W Bojach
Witaj
Biegać można owszem tylko, że mi osobiście się w tym modelu bardzo źle biega po asfalcie więc po co się męczyć
. Mam kawałek po asfalcie do ścieżek po których biegam i wkurza mnie to bo najlepiej bym w tych butach od razu na ścieżkach się chciał znaleźć
Ja swoich używam tylko do biegu w terenie (tam się sprawdzają wyśmienicie) i jak dowali śniegu to w zimie.
Biegać można owszem tylko, że mi osobiście się w tym modelu bardzo źle biega po asfalcie więc po co się męczyć

- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
Oczywiście, że tak. Ja mam Trabuco 12 i uważam, że ich bieżnik został zaprojektowany tak aby można było bez bólu przebiec w nich po asfalcie. Jak najbardziej jest to but dający radę na każdej nawierzchni, chociaż oczywiście w trudnym terenie będzie się czuł najlepiej 

Temu się darzy, kto dobrze waży.
- pi_r
- Wyga
- Życiówka na 10k: 39:49
- Życiówka w maratonie: 3:29:44
- Kontakt: