Badanie krwi
- Ola
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Moze zna sie ktos na wynikach badan morfoflogii krwi. Trenuje systematycznie (raz albo dwa razy dziennie) od rroku triathlon, ale ostatnia morfologia krwi nie prezentuje sie zbyt imponujaco. Hemoglobina 11,4 g/dl, hematokryt 35,3% reszta ledwo co lapie sie do normy. Poradzcie co moze byc przyczyna i co z tym robic?
Z gory dziekuje za dobre rady.
Z gory dziekuje za dobre rady.
Ola
- MarcinN
- Wyga
Hmmm... To rzeczywiście niewesoło, ciekawe jak tam czerwone krwinki, mam nadzieję, że masz chociaż ze 4,3 mln, inaczej to może być anemia nawet. Wpadnij do lekarza, powinien przepisać ci jakieś preparaty żelazowe, poza tym możesz zrobić ze dwa dni odpoczynku, przy codziennym treningu tragedii z tego nie będzie, może tylko pomóc. No i ogólne rady: odpoczynek, sen, dobre odżywianie, mięsko sie przyda, jakieś witaminki może. Ale najlepiej iść do lekarza i nie słuchać głupich rad w stylu "nie biegać", a poprosić o dokładniejsze badania, ew. o coś na wzmocnienie i badania później. No i nie radzę teraz startować. Ale nie martw się, dwa tygodnie i powinno być dobrze! Viel Gluck!
- RobertD
- Zaprawiony W Bojach
I nie ty jedna masz ten problem. Na pomoc lekarza raczej nie licz, bo wszystko co uslyszalem to, ze to jeszcze jest w normie (raz mialem hemo nawet 13) i niech pan bierze duzo witamin i zelaza. Chodzilem z tym do roznych lekarzy i nikt nic nie poradzil. Raz uslyszalem najlepszy tekst: taki poziom hemoglobiny (13) to jeszcze norma, a normy sie nie leczy. Sek w tym, ze to dolna granica najszerszej mozliwej normy dla mezczyzn i taki poziom mam od 2 lat. Czasami tylko mam 14, 14.5. A kiedys mialem 15,8. Co to oznacza dla biegacza - wiadomo. Duzo mniej tlenu we krwi. Nie wiem jaki lekarz sie tym zajmuje (hematolog?). Mysle, ze wiekszosc lekarzy zlekcewazy Twoj problem i nie bedzie chciala sie tym zajac. Jesli jednak bedzie inaczej koniecznie napisz, to i ja wybiore sie do tego lekarza. Moze wreszcie cos z tym zrobi.
- Bartek Sz
- Zaprawiony W Bojach
Dajcie mi chwilunie to sie zaraz dowiem, moja mamcia pracuje w tym fachu od jakichś 25lat. Jak sie tylko dowiem co z tymi wynikami to zaraz dam znać.
Pozdrofka
Pozdrofka
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
- Bartek Sz
- Zaprawiony W Bojach
No więc zdołałem jeszcze dzisiaj skontaktować się z moją mamcią. Więc tak Pani Olu pisze co słyszałem :"organizm troszke wyczerpany i powinna sie lepiej odzywiac no chyba ze jest w ciazy to jest to normalne. Jeżeli nie jest to powinna zadbać o siebie"
Tak czy inaczej wydaje mi się, że powinnaś to skonsultować z lekarzem. Tam otrzymasz fachową radę. W tej chwili na podstawie zamieszczonych przez Ciebie danych można jedynie snuć domysły a przecież nie o to chodzi.
To tyle.
Pozdrawiam.
P.S. Mam nadzieje, że tą wypowiedzią nie zapoczątkuję lawiny wydarzeń.
(Edited by Bartek Sz at 11:57 pm on July 13, 2001)
Tak czy inaczej wydaje mi się, że powinnaś to skonsultować z lekarzem. Tam otrzymasz fachową radę. W tej chwili na podstawie zamieszczonych przez Ciebie danych można jedynie snuć domysły a przecież nie o to chodzi.
To tyle.
Pozdrawiam.
P.S. Mam nadzieje, że tą wypowiedzią nie zapoczątkuję lawiny wydarzeń.

(Edited by Bartek Sz at 11:57 pm on July 13, 2001)
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
- ania
- Zaprawiony W Bojach
Same preparaty niczego nie załatwią, a jeśli załatwią to po dłuższej chwili, dorzuć do nich "żelaziste potrawy). Miałam ten sam problem, a nawet większy (hemoglobina 11,8). Jeśli jadasz męso czerwone, to befsztyczki albo kaczka. Dużo fasolowatych, ciemne pieczywo, ciemny makaron i witamina C (naturalna) jak tylko zażywasz bądź spożywasz żelazo. Jeśli lubisz płatki owsiane, sprawdzaj na pudełku zawartość żelaza i kwasu foliowego. Jedz też żółte owoce - całe ich mnóstwo teraz. Nie wiem czy w Polsce są lekarze dietetycy ale wizyta u takiego nie zaszkodzi. A u "zwykłego" poproś o dodatkowe badania które podłoże wyjaśnią. Z kobiecą krwią sprawa niełatwa z powodu miesiączek - wtedy obraz zawsze się pogarsza.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Właśnie dopiero co zdobyłem skierowanie do hematologa, ale może ktoś jednak zna się na tej problematyce i coś podpowie, doradzi. Do tego roku zawsze miałem b. dobre wyniki, a teraz erytrocyty 3,88; hemoglobina 12,6; hematokryt 36,5; żelazo 87. Jestem po kuracji kwasem foliowym i zastrzykach B-12. Gnębią mnie stany zapalne i osłabienie. Tylko proszę nie doradzać mi mięsa.
biegowa recydywa
- RobertD
- Zaprawiony W Bojach
Wlasnie zaczalem czytac zakupione w maraton.home.pl ksiazki. Zapowiadaja sie rewelacyjnie. Jedna z nich ma tytul "Sport i zywienie" (Grzegorz Raczynski, Barbara Raczynska). A oto rozdzial 2.4. "Sport i anemia".
[...] W porownaniu do ogolnie przyjetych norm sportowcy, zwlaszcza uprawiajacy dyscypliny wytrzymalosciowe, wykazuja tendencje do obnizonego poziomu hemoglobiny we krwi. Poziom hemoglobiny u mezczyzn/kobiet:
rodzaj wysilku:
maly (14.0/12.0)
umiarkowany (13.5/11.5)
duzy (13.0/11.0)
Mozna sadzic, ze sportowcy czesciej zapadaja na anemie anizeli reszta populacji. Zjawisko obnizonego poziomu hemoglobiny w ich krwi okreslana jest mianem "anemia sportowa". Wydaje sie, ze termin te jest niewlasciwy z dwoch powodow. Po pierwsze, u sportowcow moze powstac anemia, ktora nie musi byc zwiazana z obnizeniem fizycznej aktywnosci, po drugie - anemia ta nie jest prawdziwa, poniewaz nie jest spowodowana niedoborem zelaza we krwi, lecz wzrostem objetosci osocza, co powoduje rozcienczenie hemoglobiny. [...] Okazalo sie, ze zwiekszenie objetosci osocza jest jednym z pierwszych korzystnych przystosowan ogranizmu do regularnego treningu aerobowego. [...] Wzrost rozcienczenia osocza powstaje wiec w odpowiedzi na codzienny trening i szybko powraca do stanu poczatkowego po zaprzestaniu regularnego treningu. Stopien pseudoanemi zalezy od rodzaju wykonywanego wysilku, jest niski w przypadku umiarkowanego joggingu (5%), a wysoki w przypadku treningu wytrzymalosciowego (20%). W swietle przeprowadzonych badan wydaje sie, ze pseudoanemia jest waznym elementem sluzacym poprawie wydolnosci tlenowej sportowca. Mozna oczekiwac, ze zwiekszona objetosc krwi przy rownoczesnym obnizeniu jej lepkosci spowoduje wzrost objetosci wyrzutowej serca i zwiekszony dowoz tlenu do tkanek, w tym do miesni. Dlatego pseudoanemia moze byc korzystna, a nie nieporzadana adaptacja sportowca do wysilku fizycznego.
---
A teraz do Olka. Jesli to 87 to ponizej normy (ja mam 15 ale norma jest 9-31.5 liczona w umol/l), postaraj sie o zmiane diety. Wizyta u hematologa tez nie zaszkodzi. Dmuchac na zimne. Jeszcze troche z podrozdzialu wskazowki praktyczne:
-----
Poziom hemoglobiny ponizej 13g/l u trenujacych mezczyzn i 11g/l u trenujacych kobiet nasuwa podejrzenie anemii z niedoboru zelaza. Azeby upewnic sie w tym przekonaniu nalezy skontrolowac srednia objetosc krwinek czerwonych (MCV) i wielkosc krwinek (rozmaz krwi). [...] Na przyklad, jezeli poziom hemoglobiny wynosi 10-11 g/l, a MCV 85fl lub mniej, to isnieje prawdopodobienstwo niedoboru zelaza. Poziom ferrytyny ponizej 10-15 ng/l potwierdza diagnoze anemii z niedoboru zelaza. [...]
-------
Pozdrawiam wszystkich hipochondrykow!
(Edited by RobertD at 11:39 pm on July 18, 2001)
[...] W porownaniu do ogolnie przyjetych norm sportowcy, zwlaszcza uprawiajacy dyscypliny wytrzymalosciowe, wykazuja tendencje do obnizonego poziomu hemoglobiny we krwi. Poziom hemoglobiny u mezczyzn/kobiet:
rodzaj wysilku:
maly (14.0/12.0)
umiarkowany (13.5/11.5)
duzy (13.0/11.0)
Mozna sadzic, ze sportowcy czesciej zapadaja na anemie anizeli reszta populacji. Zjawisko obnizonego poziomu hemoglobiny w ich krwi okreslana jest mianem "anemia sportowa". Wydaje sie, ze termin te jest niewlasciwy z dwoch powodow. Po pierwsze, u sportowcow moze powstac anemia, ktora nie musi byc zwiazana z obnizeniem fizycznej aktywnosci, po drugie - anemia ta nie jest prawdziwa, poniewaz nie jest spowodowana niedoborem zelaza we krwi, lecz wzrostem objetosci osocza, co powoduje rozcienczenie hemoglobiny. [...] Okazalo sie, ze zwiekszenie objetosci osocza jest jednym z pierwszych korzystnych przystosowan ogranizmu do regularnego treningu aerobowego. [...] Wzrost rozcienczenia osocza powstaje wiec w odpowiedzi na codzienny trening i szybko powraca do stanu poczatkowego po zaprzestaniu regularnego treningu. Stopien pseudoanemi zalezy od rodzaju wykonywanego wysilku, jest niski w przypadku umiarkowanego joggingu (5%), a wysoki w przypadku treningu wytrzymalosciowego (20%). W swietle przeprowadzonych badan wydaje sie, ze pseudoanemia jest waznym elementem sluzacym poprawie wydolnosci tlenowej sportowca. Mozna oczekiwac, ze zwiekszona objetosc krwi przy rownoczesnym obnizeniu jej lepkosci spowoduje wzrost objetosci wyrzutowej serca i zwiekszony dowoz tlenu do tkanek, w tym do miesni. Dlatego pseudoanemia moze byc korzystna, a nie nieporzadana adaptacja sportowca do wysilku fizycznego.
---
A teraz do Olka. Jesli to 87 to ponizej normy (ja mam 15 ale norma jest 9-31.5 liczona w umol/l), postaraj sie o zmiane diety. Wizyta u hematologa tez nie zaszkodzi. Dmuchac na zimne. Jeszcze troche z podrozdzialu wskazowki praktyczne:
-----
Poziom hemoglobiny ponizej 13g/l u trenujacych mezczyzn i 11g/l u trenujacych kobiet nasuwa podejrzenie anemii z niedoboru zelaza. Azeby upewnic sie w tym przekonaniu nalezy skontrolowac srednia objetosc krwinek czerwonych (MCV) i wielkosc krwinek (rozmaz krwi). [...] Na przyklad, jezeli poziom hemoglobiny wynosi 10-11 g/l, a MCV 85fl lub mniej, to isnieje prawdopodobienstwo niedoboru zelaza. Poziom ferrytyny ponizej 10-15 ng/l potwierdza diagnoze anemii z niedoboru zelaza. [...]
-------
Pozdrawiam wszystkich hipochondrykow!

(Edited by RobertD at 11:39 pm on July 18, 2001)
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
A jesli o zelazie to co ze szpinakiem ? Czy to jeszcze wypada czy tez to juz tylko mit ?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Looking back:
- RobertD
- Zaprawiony W Bojach
Z tego co pamietam to mit. kiedys badano zawartosc żelaza i popełniono błąd w obliczeniach(!), dlatego uznano szpinak za bardzo wartosciowy. Co można natomiast przeczytać w książce "Sport i żywienie" -szpinak zawiera dużo wapnia (600mg/100g), jogurt ma go dosyć mało (180), a najwięcej ser parmezan (1220). Najwięcej żelaza zawiera: wątroba wieprzowa smażona (22mg/100g), mak (12), grzyby suszone (11.5), kaszanka gryczana (10.9), kakao (10.7), salceson ozorkowy (10.0), pasztet z mięsa mieszanego (8.4), kiełki pszenne(8.1), soja (8.0), morele suszone (7.9), nerki wieprzowe, wołowe (7.8), żółtko jaja (7.2), fasola (6.9), groch (5.1), chleb chrupki (4.0), mąka pszenna (3.9), płatki owsiane (3.9), otręby pszenne (3.6). Uff... chciało mi się wpisać całą tabelkę. Teraz macie do wyboru do koloru! I nie narzekajcie, że macie za mało żelaza.
- adamm
- Administrator
- Kontakt:
Szpinak, mniam, mniam - spaghetti ze szpinakiem, mniam, mniam!
[i]Pragnienie zwycięstwa jest niczym w porównaniu z pragnieniem przygotowania się do niego.[/i]
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Uciskani terrorem szpinakowym laczcie sie !
U mnie w przedszkolu a pozniej w podstawowce wmuszano w nas te zielona maz .
W szkole ogrodniczej dowiedzialem sie , ze zelazo zawarte w szpinaku nie jest przyswajalne bo wystepuje w postaci tzw "niechemowej " czyli posiada inna wartosc chemiczna .
Podobno idealnym zrodlem zelaza jest popularny chwast - lebioda , zwany takze komosa
U mnie w przedszkolu a pozniej w podstawowce wmuszano w nas te zielona maz .
W szkole ogrodniczej dowiedzialem sie , ze zelazo zawarte w szpinaku nie jest przyswajalne bo wystepuje w postaci tzw "niechemowej " czyli posiada inna wartosc chemiczna .
Podobno idealnym zrodlem zelaza jest popularny chwast - lebioda , zwany takze komosa
Articles in English:
Looking back:
Looking back:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Te wiadomości od RobertaD to miód na moje skołatane serce. Czuję się mocno podbudowany zwłaszcza, że dzisiejsza wizyta u hematologa też udała się nad wyraz. Pani doktor okazała się naprawdę prześliczna, a do tego dowiedziałem się, że chociaż czerwonych krwinek jest nieco przymało, to za to są bardzo dorodne. Poza tym uznała, że sport jest w porządku, a ja w świetnej formie. Czekają mnie wprawdzie jakieś dziwne badania, ale w tej chwili nie przejmuję się tym.
Dzięki Robert!
Dzięki Robert!
biegowa recydywa
- RobertD
- Zaprawiony W Bojach
Moje wrazenia po przeczytaniu tego artykulu byly podobne. Od dwoch lat zamartwialem sie, ze mam zly poziom hemo, a wyniki dobre, ale na pewno nie najlepsze i ze co by dopiero bylo gdyby hemo mi wrocila do wlasciwego poziomu. Teraz to wielkie zmartwienie w koncu odeszlo i jakos tak lzej. Wszystko dzieki temu, ze przypadkowo kupilem ta ksiazke. Ale koniecznie powiedz na jakie badania poszedles i jakie masz wyniki. Wiesz, stary hipochondryk dostaje slinotoku jak uslyszy slowo "badania"