debiut w ultra

Dla biegowych górali wyżynnych i nizinnych!
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A chcesz się przygotować pod płaskie ultra czy górskie?
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na Rzeźniku niby 5km/h ale dla nieprzygotowanego to nie jest spacer. podejścia i zejścia na bolących nogach idą wolniej :)

ale fakt, jeżeli ktoś się przygotował minimalnie (jak ja) to ukończy. tyle, że to wtedy jest Marsz Masarza a nie Bieg Rzeźnika.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
rufuz

Nieprzeczytany post

Na razie na plaskie ultra. Nie wiem czy mi przypadnie do gustu ultra. Debiut pobiegne na "zaliczenie" bez presji na czas.
Chodzi mi po glowie Des Sables. Zobacze jak wypadnie debiut potem jeszcze jakis ultra a za dwa lub trzy lata moze Des Sables. Wszystko zalezy jak mi wyjdzie debiut w ultra. Zastanawiam sie tylko co bedzie jak ultra faktycznie przypadnie mi do gustu.
heniekk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Warto brać przed/w trakcie biegu górskiego ( ok 5-6h ) dodatkowe minerały ( np. magnez potas sód ) poza tym co jest w izotoniku ?
Izo nutrenda zawiera w 0.5l: Sód -200 mg, Magnez - 5 mg, Potas - 20 mg. Wypijam zwyczajowo niecałe 0,5l na godz. biegu. Nie miałem dotychczas problemów ze skórczami podczas treningów, ale na wyścig wolę się zabezpieczyć.
LoooooooL2000
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

http://www.youtube.com/watch?v=JUzJCDLl ... =g-all-lik\

obejzyjcie film, i osadzcie :)
Dziękuje
rufuz

Nieprzeczytany post

ciekawe czy odbywaja sie jakies zawody w parkour
Awatar użytkownika
Pedro
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hej

Według mnie warto raczej skupić sie na czasie wysiłku a nie na kilometrażu. Przy takich dłuższych "treningach" istotny jest spokojny poczatek. Polecam nawet takie kombinacje jak np. 1-2h jazdy na rowerze a potem 2-3h biegu. Jest to na pewno mniej "inwazyjne" i szybciej można się zregenerować. Za idealne przygotowania uważam starty w maratonach górskich - w zależności od poziomu sportowego bywa się zwykle na trasie 3,5 - 5,5h.

Setkę płaską i Rzeźnika biegałem z dość solidnego przygotowania maratońskiego (najdłuższe wybiegania ok. 35km) dodając do tego jeśli się dało biegi w trudniejszym terenie (góry prawdziwe i górki warszawskie).

Biegi 24h - w zasadzie niewiele zmieniłem, z przyczyn "organizacyjno-życiowych" często biegałem jednak po 2-3 razy dziennie i ogólny kilometraż tygodniowy wychodził z tego spory.

Nie przeceniam biegania 50-70km, zostawiam to sobie raczej na wyjazdy poza miejsce zamieszkania, bardziej w formie turystyczno-krajozanawczej.

Jak mawiają doświadczeni - ultra biega się głową nie nogami. Oczywiście to trochę żart, bo przygowtowanie fizyczne trzeba mieć solidne ale bardzo ważne są kwestie nastawienia i psychiki, a także szeroko rozumiana "logistyka i zaopatrzenie" :oczko:
Pedro
rufuz

Nieprzeczytany post

Zrobie tak, ze bede biegal jak dotychczas normalny trening pod maraton z ta roznica ze , jedno dlugie wybieganie przedluze o ok 10 km, a nastepne po dwóch tygodniach wydluze o ok 15 km. Czyli najdluzsze rozbieganie wyjdzie ok 45 km. Zobacze jak bedzie, jak wyjdzie taka opcja w praktyce. Teraz 7 pazdziernika maraton w Chicago i potem zaczynam przygotowania pod nowy sezon. Maly sprawdzian w biegu sylwestrowym. Jedyny problem, ze nie wiem jeszcze gdzie zadebiutować. Chce na wiosne ok marzec-kwiecien.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wg mnie najlepiej wystartować w biegu czasowym np 12-sto godzinnym, w maju w Rudzie śląskiej jest własnie taki bieg.
Obrazek
rufuz

Nieprzeczytany post

Wolałbym w standardowym ultra 100km. Bieg 12 h to juz chyba nieco wyzszy poziom a nie wiem czy ultra mi przypadnie do gustu. Najlepiej pasuje mi termin w okolicach Wielkanocy. Znacie jakies ultra w tym terminie ? Wlasciwie to sobie teraz tak mysle, ze nie koniecznie musi to byc plaskie ultra. Choc z drugiej strony na debiut typowo gorski ultra raczej sie chyba nie nadaje ? Poradzcie mi cos.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Twardziel Świętokrzyski 100 km w tym roku odbył się 30 kwietnia ale to typowy górski
Rudzki Bieg 12h , 28-4-2012 ,pętle do wielokrotnego pokonywania,płaskie
Rajd Setka z Hakiem 11-13.05 , rajd organizowany przez harcerzy raczej na orientacje,dystans lekko ponad 100km,raczej płaskie tereny

Typowych setek w Polsce jest mało,biegów czasowych i górskich dużo więcej.Ja na początek spróbowałem biegu w Blizanowie gdzie oprócz 100km można było zakończyć zmagania na 55,70,85km ale moim zdaniem dobre są biegi czasowe np wspomniany wczesniej bieg 12-sto godzinny w Rudzie śląskiej,na pętli o długości 1309,5 m (atest PZLA).Nikt nie każe biegać przez cały czas,ile dasz rade tyle będzie.
Obrazek
rufuz

Nieprzeczytany post

Wielkie dzieki za info.
A moglbys ewentualnie podeslac mi linki do Twardziela i do tego biegu w Blizanowie. Z drugiej strony moglbym sprobowac debiutu na Twardzielu ale troche sie obawiam bo nigdy nie biegalem biegow gorskich. No to sytuacja sie powoli klaruje albo Twardziel albo Blizanow. Terminy mi odpowiadaja :ble:
He he he troche sie tez obawiam, bo co sie stanie jak połkne bakcyla ultra lub biegow gorskich :ble: :ble: :ble:
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://www.rajdunijny.wseip.edu.pl/

http://biegnij.com/event/1045,XXV+Supermaraton+Calisia
w zeszłym roku edycja tego biegu odbyła się w kaliszu,gdyż przez miasteczko Blizanów przeszła wichura uszkadzając wiele budynków w tym budynek-zaplecze biegu i bieg odbył się na pętli w Kaliszu a w tym roku ten bieg odbędzie się 20 października,na razie brak regulaminu
Obrazek
rufuz

Nieprzeczytany post

no szkoda, ze Calisia jest na jesien :ech: Na jesien przyszlego roku planuje daleki wyjazd wiec dlatego zalezy mi aby zadebiutowac na wiosne. To zostaje Twardziel. Wlasnie czytalem nieco o twardzielu i zdecydowanie, decyzja zapadla Twardziel Swietokrzyski na wiosne przyszlego roku.
Bral ktos moze udzial w tej imprezie ? Zbieram powoli informacje, porady, co i jak itd. Z gory dzieki. Nie ukrywam, ze chetnie pokonam trase z kims kto juz bral udzial w tej imprezie.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli nigdy nie biegałeś w górach to zapisz się na przynajmniej jeden prawdziwy bieg górski. 6km wystarczy. Bez tego możesz się okrutnie zdziwić..
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ