Pytania co do wkraczania w natural running
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
tyle że brooksy to nie minimale. maja całkiem sporo amortyzacji.
pewnie z tyle co puma pińćsetka (której nigdy w rękach/nogach nie miałem).
dla mnie idea tych butów jest dość podobna.
raczej takie "natural running" i przycięta pięta
minimale to NB minimus, saucony hattori, czy merrele.
zenki enewentualnie
zenki enewentualnie
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Okres przejściowy to powiedzmy około 2 miesięcy, FAAS mógłby dać radę na piętaszkowanie w tym czasie, a potem mógłby Ci wciąż służyć na np. długie biegi. Bo nawet jeśli będziesz biegał już tylko ze śródstopia, to możesz niekoniecznie mieć ochotę zawsze śmigać w super minimalach. Bo i przy lądowaniu na śródstopiu jest różnica, co pod tym śródstopiem jest (głównie w kwestii przeciążeń działających na stopę). Musisz sam zdecydować, czy jeden but "pośredni" czy ekiden + minimale (jeśli nie chcesz sporo wydawać, to jak poprzednio polecam wygrzebać na wyprzedażach niskoprofilową startówkę w kolorystyce z poprzedniego sezonu).
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Pure Connect ma jednak sporo mniejszy spadek (4mm) i cieńszą podeszwę niż FAAS500. Czy to już but minimalny, to pytanie prawie filozoficzne, ważne żeby dał odpowiedni efekt.f.lamer pisze:tyle że brooksy to nie minimale. maja całkiem sporo amortyzacji.
zenki enewentualnie
-
- Wyga
http://runblog.pl/brooks-pure-connect-test/ "Stopa w Brooksach ma flow. Przetaczanie stopy odbywa się bezoporowo, dynamicznie i szybko. Krok jest bardzo sprężysty. Na dynamizm przetaczania stopy niewątpliwie ma wpływ mniej zabudowana pięta (technologia Ideal Heel). Ta konstrukcyjna innowacja przesuwa punkt kontaktu z podłożem w stronę śródstopia, wymuszając tym samym zmianę techniki biegu." - czyli chyba da się biegać ze sródstopia. Pytanie tylko: jaka cena tych butów i gdzie je można dostać...
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
może i tak. jak powiadam pum w rekach nie miałem bo z zagadkowego dla mnie powodu biegowe kociaki nie są dostępne we wszystkich sklepach pumy (specjalnie na drugi koniec miasta nie będę dla nich jechał).strasb pisze:Pure Connect ma jednak sporo mniejszy spadek (4mm) i cieńszą podeszwę niż FAAS500.
a też i suche cyferki wszystkiego nie opiszą
idea tych dwóch butów jednak - jak o tym czytam - wydaje mi się zaskakująco podobna. miękkość, bezpieczny poziom amortyzacji i kołyska na piętę.
mam zenki i brooksy (w tej chwili na nogach) i to są dwa światy.
może to dlatego że jestem dość lekki (jakieś 71kg), ale pure to dla mnie naprawdę dosyć amortyzowane buty
no da. ktoś mówił że nie da?freedy pisze: czyli chyba da się biegać ze sródstopia.
we wszystkim się da, jak się potrafi
Ostatnio zmieniony 23 sie 2012, 16:14 przez f.lamer, łącznie zmieniany 1 raz.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- szymon_szym
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 3:52:14
to na wzmocnienie:
http://www.youtube.com/watch?v=ydcy3dPf__M
trzeba mieć gumę, ale kosztuje grosze i naprawdę się przydaje do ćwiczeń.
I te ćwiczenia w ogóle bardzo przydają się do biegania bo wzmacniają mięśnie stabilizujące.
Oprócz tego rolowanie bocznej strony uda na wałku rehabilitacyjnym, który z powodzeniem można zastąpić dużą butelką plastikową z wodą. Od razu poczujesz jak napięte masz pasmo
W dziale kontuzje dość duży wątek o tej dolegliwości.
http://www.youtube.com/watch?v=ydcy3dPf__M
trzeba mieć gumę, ale kosztuje grosze i naprawdę się przydaje do ćwiczeń.
I te ćwiczenia w ogóle bardzo przydają się do biegania bo wzmacniają mięśnie stabilizujące.
Oprócz tego rolowanie bocznej strony uda na wałku rehabilitacyjnym, który z powodzeniem można zastąpić dużą butelką plastikową z wodą. Od razu poczujesz jak napięte masz pasmo

W dziale kontuzje dość duży wątek o tej dolegliwości.
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:04
- Życiówka w maratonie: 2:42:10
- Kontakt:
Jeśli masz buty z amortyzacją na chodzie i posłużą ci jeszcze z pół roku to kup tylko minimale żebyś potem nie został bez butów. Minimale zawsze sprzedasz, a amortyzowane zajedziesz 
Ja bym nie kupował ani FAASów 500, 300 ani Nike Free. Tylko i wyłącznie płaskie lub prawie płaskie, ale ewidentnie musisz czuć, że nie walisz z pięty, zanim zakupisz.

Ja bym nie kupował ani FAASów 500, 300 ani Nike Free. Tylko i wyłącznie płaskie lub prawie płaskie, ale ewidentnie musisz czuć, że nie walisz z pięty, zanim zakupisz.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Ja porzucałam piętaszkowanie, to Asics Hyperspeed to był dla mnie but super minimalny w odczuciach, teraz to -jak dla mnie - dobrze amortyzowany but. Minimale to dla mnie teraz Vivobarefoot. Skala odczuć się zmienia. Zenki (moje są zrobione z Brooks Green Silence) to gdzieś tak po środku mojej skali.
Właśnie Brooks Green Silence są warte uwagi, bo można całkiem tanio dorwać, poziom amortyzacji chyba podobny jak w Pure. Tylko nie mają specjalnie podciętej pięty etc. W każdym razie na pewno nie przeszkadzają w bieganiu na śródstopiu.
Właśnie Brooks Green Silence są warte uwagi, bo można całkiem tanio dorwać, poziom amortyzacji chyba podobny jak w Pure. Tylko nie mają specjalnie podciętej pięty etc. W każdym razie na pewno nie przeszkadzają w bieganiu na śródstopiu.
-
- Wyga
http://www.brooks-running.pl/produkty/o ... en-Silence - to przecież nie są płaskie buty...dużo tej podeszwy - lepiej wyglądają pure.
Nie mam żdanych butów aktualnie na stanie, kupię Ekideny 50 doGife pisze:Jeśli masz buty z amortyzacją na chodzie i posłużą ci jeszcze z pół roku to kup tylko minimale żebyś potem nie został bez butów. Minimale zawsze sprzedasz, a amortyzowane zajedziesz
Gife pisze:Jeśli masz buty z amortyzacją na chodzie i posłużą ci jeszcze z pół roku to kup tylko minimale żebyś potem nie został bez butów.
Ciężko znaleźć buty takie o jakich mówisz do 250 zł...
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
PRzejdź się do GO Sport w Poznaniu (Galeria Malta). Widziałem tam płaskie New Balance za 249..Generalnie minimali nie dostaniesz za tą kwotę nigdzie, chyba, że to będzie promocja.
Ja biegam w zupełnie innych minimalach niż wszyscy, ale tez miałem obawy, czy się w nich połamię
Ja biegam w zupełnie innych minimalach niż wszyscy, ale tez miałem obawy, czy się w nich połamię

Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Obecnie damskie http://www.spartoo.pl/Shape-Ups-GO-RUN-x133787.php
wcześniej męskie czerwone (już niedostępne na spartoo) , ale w Zielonej Górze w Park Mall przecena na 215/345 bodajże.
Oraz kurzą się Nike Free z chin za 179 zł..
wcześniej męskie czerwone (już niedostępne na spartoo) , ale w Zielonej Górze w Park Mall przecena na 215/345 bodajże.
Oraz kurzą się Nike Free z chin za 179 zł..
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Green Silence to nie są buty zero drop i podeszwa - przynajmniej z zewnątrz - wydaje się gruba, ale z drugiej strony to sama pianka, bez żadnych systemów w środku - amortyzacja nie jest aż tak duża. I są naprawdę lekkie. Ich duża zaletą jest przyjazna cena - można znaleźć za około 30 funtów. I bardzo ładnie się tuningują.
Opcja budżetowa to również buty w typie Nike Free z firmy 4f - niektórzy je sobie tu chwalą. A jak ma być super minimal to Newfeel z decathlonu. Jeśli jednak jesteś pewny, że przesiadasz się na dobre na lżejsze buty i podobają Ci się brooksy Pure to bierz je. Najlepszy but to ten, który Tobie będzie odpowiadał.

- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Problem w tym, że on będzie musiał to wszystko na girę założyć by się zdecydować. Jak patrzeć REALNIE, to brooksy, New Balance najlepsza dostępność i wybór, a trochę trudu zajmie latanie za innymi 

Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
Komentarze,Blog
Garmin Connect