Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji

Awatar użytkownika
rushatek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:41
Życiówka w maratonie: 4:18

Nieprzeczytany post

moja pierwsza bateria trzymała z 10 miesięcy (problem pojawił się zimą - wiadomo niskie temperatury).
zasugerowałbym najpierw sprawdzian na stadionie (ja robiłem sobie na 4000m) i kalibrację.. mozesz też najpierw wymienić baterię (koszt nie jest wielki, a może to o to chodzi), next step tel. to serwisu, i wysyłka w ramach gwarancji - tu wymiana urządzenia...
Kiprun
Tom74
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:34
Życiówka w maratonie: 3:49:48

Nieprzeczytany post

rushatek pisze:moja pierwsza bateria trzymała z 10 miesięcy (problem pojawił się zimą - wiadomo niskie temperatury).
zasugerowałbym najpierw sprawdzian na stadionie (ja robiłem sobie na 4000m) i kalibrację.. mozesz też najpierw wymienić baterię (koszt nie jest wielki, a może to o to chodzi), next step tel. to serwisu, i wysyłka w ramach gwarancji - tu wymiana urządzenia...
Wczoraj zrobiłem kalibrację na asfalcie (na dystansie 1 i 2 km) a jutro jeszcze sprawdzę na stadionie. Podczas robienia kalibracji zaobserwowałem spore różnice w dystansie w zależności od tempa, co wydaje się trochę dziwne biorąc pod uwagę fakt iż różnice w tempie zamykały się w ramach 1 min/km. Przed tą nieszczęsną połówką nic nie wskazywało iż jest jakiś problem, a dziwne jest też to że podczas tego startu dystans wskazywany rósł bez względu na to czy tempo rosło czy malało (podbieg, zbieg, płasko).
Co do baterii, czy to możliwe że w dopiero co kupionym sprzęcie bateria może być już trafiona?
Awatar użytkownika
rushatek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:41
Życiówka w maratonie: 4:18

Nieprzeczytany post

wydaje mi się że jeśli bateria w foot padzie się wyczerpuje to "świeci się dioda" - info do sprawdzenia w instrukcji... ale wygląda na to żze jesteś na etapie serwisu.
Awatar użytkownika
scieslik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli bateria w sensorze się kończy to na ekranie zegarka pojawia się komunikat o słabej baterii - spotkało mnie to już po 4 m-cach użytkowania sprzętu.
Obrazek
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Orientujecie się, czy można dostać samą czerwoną uszczelkę pod denko zegarka?
ZegarMISTRZ, MISTRZ nad MISTRZÓW, wymieniając mi baterię, przerwał ją, ale oczywiście pominął to skrzętnie. Będąc na urlopie i kąpiąc się, zegarek nabrał wody. Niestety nie miałem gdzie i czym go rozkręcić, więc po dwóch dniach zaparowania, zrobił się czarny, a ja spisałem go na straty. Po następnych dwóch, zegarek powstał :hej: ale bateria padła i przy każdym naciśnięciu, pokazywał się komunikat low battery.
Po powrocie do cywilizacji, w pierwszym lepszym punkcie gdzie dorabia się klucze, rozkręcili mi zegarek, dosłownie wylali wodę, wyrzucili zardzewiałą baterię, ile się dało, tak przeczyścili mechanizm i poradzili leżakowanie przez dzień-dwa.
Jakież było moje zdziwienie, kiedy po tym włożyli dobrą baterię i wszystko zaczęło grać.
Tymczasowo uszczelka została sklejona, a całość złożona z odrobiną silikonu zegarmistrzowskiego.
Awatar użytkownika
scieslik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:szok: to już nawet zegarmistrz dołączył do grona fachowców, którym trzeba na ręce patrzeć.
Obrazek
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokładnie i to kolejna nauczka dla mnie, żeby dosłownie na wszystko, czy to zakupy czy usługi, brać paragon/fakturę. Zbagatelizowałem tak błahą czynność, ale jak widać błędnie.
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W profilu widzę, że jesteś spod Warszawy, przejedź się do ich serwisu w Alejach Jerozolimskich, może sprawę załatwią od ręki.
Chociaż z drugiej strony, jeśli oni wszystkie usterki załatwiają wymianą sprzętu na nowy, to mogą nie mieć takiej uszczelki, albo będziesz miał nowy zegarek :usmiech:
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki, napisałem już do nich.
maciejl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

barte pisze:napisz co sie konkretnie dzieje i ktora masz wersje firmwaru.
Nie zapamiętuje (czasami przez chwilę pamięta) ustawień funkcji autolap, autopause, autoscroll, VP. Ustawione w czasie treningu przez jakiś czas działają (z wyjątkiem VP), jedak w losowym momencie potrafi je przełączyć i robić lapy co 1-2 sekundy. Wygląda to tak:
http://youtu.be/0nVb9efTQwY

Wersja
AHO2.700
AID2.200
HW REV 209
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

maciejl pisze:Nie zapamiętuje (czasami przez chwilę pamięta) ustawień funkcji autolap, autopause, autoscroll, VP.
Miałem dokładnie takie same objawy jak Ty. Przyczyną problemów była aplikacja Garmin Training Center (a konkretnie próba przesłania ustawień z aplikacji do zegarka). Przeczytaj jeden z moich wcześniejszych postów w tym wątku. Mi pomógł master reset - przywrócenie ustawień fabrycznych (MODE + LIGHT + UP) i zero wysyłania czegokolwiek z TC do zegarka. W Garmin Connect ten problem nie występuje i można ustawienia wysyłać (np. ustawić w ten sposób HR max dzięki czemu zegarek będzie mógł pokazywać w czasie treningu tętno jako % HR).
maciejl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki, właśnie maiłem takie wrażenie, że sprawcą problemów jest aplikacja Garmin Training Center. Wieczorem jeszcze spróbuję to potwierdzić.

[Edit] Pobawiłem się chwilę i na 95% winna jest aplikacja Garmin Training Center.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

meszka pisze:W profilu widzę, że jesteś spod Warszawy, przejedź się do ich serwisu w Alejach Jerozolimskich, może sprawę załatwią od ręki.
Chociaż z drugiej strony, jeśli oni wszystkie usterki załatwiają wymianą sprzętu na nowy, to mogą nie mieć takiej uszczelki, albo będziesz miał nowy zegarek :usmiech:
Dostałem odpowiedź i niestety nie mają żadnych części serwisowych. Wszystko przypływa gotowe z Azji na rynki europejski i amerykański. Proponują wymianę całego zegarka za 357zł, ale z tego co zdążyłem się zorientować, nowy można dostać taniej, więc tym razem nie skorzystam. Albo poczekam do końca gwarancji i wtedy się zdecyduję.
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że jakikolwiek sprzęt z taką baterią będzie miał podobnych rozmiarów uszczelkę, kup jakiś chiński badziew na bazarze za 15 złotych, jakąś zabawkę albo zegarek za 5 złotych...
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tu nie chodzi o samą uszczelkę, ale o uszczelkę w kształcie pasującym do FR60 ( tam jest kilka załamań ).
Póki co, rozwiązałem problem zdejmując go przed pływaniem.
ODPOWIEDZ