Witam.
Wypatrzyłem sobie 2 pary butów, czytam ich opis i widzę, że praktycznie niczym się nie różnią (albo czegoś nie zauważyłem), proszę Was o poradę, na który model z tych butów się zdecydować?
Gel-Blackhawk 5:
http://www.runshop.pl/asics-blackhawk-5 ... d1703.html
Gel-Oberon 6:
http://natural-born-runners.pl/product- ... tabs_58676
Rodzaj stopy: neutralna
Waga: 94kg
Zależy mi na dobrej amortyzacji ze względu na ból stawu kolanowego oraz wytrzymałości buta.
Proszę o szybką pomoc.
Pozdrawiam!
buty Asics Blackhawk 5, Asics Gel-Oberon 6 Które wybrać?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35:11
- Życiówka w maratonie: brak
Niedawno również obserwowałem oba buty, po opisie sądząc Oberon 6 jest to but bardziej zaawansowany niż blackhawk. Z tego co czytałem blackhawk jest to typowy model dla początkujących. Osobiście wybrał bym oberon 6.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 01:02:49
Ja niedawno byłem posiadaczem butów Gel-Blackhawk 5 (w sumie przez swoją głupotę się ich pozbyłem) więc mogę podzielić się wrażeniami - może to pomoże w podjęciu decyzji.
Zrobiłem w tych butach ~230 km. But świetnie trzyma wąską stopę (nic nie lata, nie obija się po wnętrzu buta), podeszwa jest twarda - ale nie powoduje żadnych niedogodności przy bieganiu (nie mylić twardości podeszwy z twardością buta). Systemy amortyzujące wymuszają bieganie "z pięty". Oddychalność nie należy do najlepszych, nawet w okolicach ~15 stopni zdarzało mi się mieć odparzone stopy - porządna skarpeta to podstawa przy długim bieganiu w tym bucie. Nie spotkałem się w nim natomiast z "układaniem" się stopy do buta. Praktycznie od założenia na nogę biegało się komfortowo. Zapiętki bardzo wysokie i sztywne (z tego co sprawdzałem chyba wszystkie buty Asics tej klasy są tak skonstruowane). Jakość wykonania bardzo dobra - wszelkie Nike, Adi, Puma w podobnej cenie (150-250 zł) powinny się jakości wykonania od Asics'a uczyć. Po 230 km but nie miał absolutnie żadnych śladów zużycia (wiem że dystans to raczej mały, ale na tym moje użytkowanie buta się skończyło).
Zrobiłem w tych butach ~230 km. But świetnie trzyma wąską stopę (nic nie lata, nie obija się po wnętrzu buta), podeszwa jest twarda - ale nie powoduje żadnych niedogodności przy bieganiu (nie mylić twardości podeszwy z twardością buta). Systemy amortyzujące wymuszają bieganie "z pięty". Oddychalność nie należy do najlepszych, nawet w okolicach ~15 stopni zdarzało mi się mieć odparzone stopy - porządna skarpeta to podstawa przy długim bieganiu w tym bucie. Nie spotkałem się w nim natomiast z "układaniem" się stopy do buta. Praktycznie od założenia na nogę biegało się komfortowo. Zapiętki bardzo wysokie i sztywne (z tego co sprawdzałem chyba wszystkie buty Asics tej klasy są tak skonstruowane). Jakość wykonania bardzo dobra - wszelkie Nike, Adi, Puma w podobnej cenie (150-250 zł) powinny się jakości wykonania od Asics'a uczyć. Po 230 km but nie miał absolutnie żadnych śladów zużycia (wiem że dystans to raczej mały, ale na tym moje użytkowanie buta się skończyło).