Progi metaboliczne

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bebej68
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poczekam ze swoim pseudoprzemądrzalstwem na Mistrza, bo piłeczka chyba po jego stronie.
MB
PKO
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pepeplaza,

Kiedy robiłem test temu zawodnikowi i podaj chociaż jego inicjały?

Nie wiem jak odpowiedzieć bo Instytut Sportu ma rację ale nie do końca.

Część autorów podręczników fizjologii podaje, że procesy tlenowe dostarczania energii włączają się już po 2 minutach trwania wysiłku a inni, że jeszcze wcześniej np. po ok. 40 sekundach. Tak więc jeżeli testowany zawodnik uzyskał wysoką prędkość na końcu testu czyli 3:20 na km to jest to pewnie dobry wynik w porównaniu z nietrenującą osobą. Aby uzyskać taki wynik musiał zużyć dużo większą niż zwykły śmiertelnik ilość tlenu. Na tej podstawie oznaczono mu VO2mx, które pewnie wynosi w granicach 65 ml/kg/min. Wynik testu został osiągnięty głównie w oparciu o glikolizę tlenową czyli o fosforylację oksdacyjną. (Dostarczanie energii odbywa się przy niedoborze tlenu i produktem ubocznym jest kwas mlekowy).

Dlaczego twierdzę, że zawodnik ma słabą wytrzymałość tlenową?

Najbardziej efektywnym źródłem energii w organizmie jest lipoliza czyli utlenianie wolnych kwasów tłuszczowych. Do utleniania tłuszczu potrzeba dużo więcej tlenu niż do utleniania glikogenu.

Gdy zwodnik ma dobrze wytrenowaną wytrzymałość tlenową to długo korzysta z tłuszczu jako głównego źródła energii. (Nie wzrasta wtedy stężenie mleczanu). Gdy wytrzymałość tlenowa (przemiany tłuszczowe) jest słaba to szybko następuje przewaga węglowodanów w dostarczaniu energii i wcześnie pojawia się kwas mlekowy.

Reasumując:
testowany zawodnik ma dobrze rozwiniętą wytrzymałość gdzie głównym materiałem jest glikogen mięśniowy a słabo rozwiniętą wytrzymałość gdzie głównym materiałem energetycznym są wolne kwasy tłuszczowe.
Takie wytrenowanie skutkuje dobrą wytrzymałością w wysiłkach trwających do 80, 90 minut. (w zależnosci od intensywności) W wysiłkach dłuższych zawodnik może mieć problemy z utrzymaniem wysokiej intensywności ćwiczenia.

Tak więc Instytut Sportu podał informację prawidłową - tlenowe dostarczanie energii jest dobrze rozwinięte. Nie określił natomiast, które mechanizmy tlenowego dostarczania energii są dobre, a które słabe a ta informacja jest dla trenera niezbędna.

R.

Sprawdź z jaką prędkością zawodnik pobiegnie na tętnie np. 140 sk/min tj. 70% HRmax
Awatar użytkownika
bebej68
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Taka luźna uwaga
Trening fizyczny jest czynnikiem powodującym wiele zmian przystosowawczych adaptacyjnych w funkcjonowaniu całego organizmu- ukł. krażenia, oddechowego nerwowego, hormonalnego a także w tkance mięśniowej. Charakter tych zmian i nasilenie zależą od rodzaju treningu jego intensywnosci i czasu trwania.

Moja uwaga: Trening rozwijajacy wytrzymałość, szybkość i siłę ma inne priorytety i często się wyklucza ( znosi się)!!!!!!!!!!!!!

Np trening siły o duzych obciążeniach i małej ilosci powtórzeń upośledza przemiany tlenowe- znosi efekty treningu wytrzymałosciowego, podobnie znosza się efekty treningu szybkosci i wytrzymałosci.

Moja uwaga:Wytrzymałość z kolei gryzie się ze skocznością ( bardzo ja zmniejsza) itd itp.

Najlepiej jest poznany trening wytrzymałosciowy, tlenowy. Przekształca on włókna szybkokurczliwe glikolityczne w szybkokurczliwe oksydacyjno-glikolityczne. Dochodzi do wzrostu mitochondriów. Nastepuje wzrost aktywnosci enzymów katalizujacych przemiany tlenowe cukrów i metabolizm tłuszczy. W mm wzrasta ilosć naczyń włosowatych dzieki czemu do mm dopływa wiecej krwi i transportowanego przez krew tlenu Rosnie także zawartość białka zwanego mioglobiną magazynujacego tlen w komórce mieśniowej. Trening wytrzymałopsciowy powoduje wzrost zapasów glikogenu i tłuszczów w mm, a jednoczesnie tłuszcze staja sie głównym substratem do resyntezy ATP. Tym samym dochodzi do wspomnianego juz oszczedzania glikogenu mm, co w efekcie umozliwia wydłużenie czasu pracy Trening wytrzymałosci stanowi również bazę do szybkiej restytucji przyspieszając eliminację kwasu mlekowego z krwi i resytezę fosforkreatyny w mm.

Moja uwaga: resynteza fosfokreatyny, przespieszanie utylizacji kwasu mlekowego, wieksza kapilarnosc mm w sumie jest mi potrzebne bo zamierzam pobiec jak najszybciej 400m latem, opisanemu tenisiscie chyba również, ale nie wiem jak szybko dochodzi do tych procesów i czy zadziałają w trakcie biegu.

Końcowy efekt treningu mierzony sukcesem sportowym zależy od odpowiednich i własciwych dla dyscypliny sportu proporcji wszystkich trzech rodzajów treningu.

Na podstawie ksiązki Podstawy biochemii wysiłku fizycznego.

(Edited by bebej68 at 6:31 am on Dec. 16, 2005)
MB
pepeplaza
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ryszard,
Temu zawodnikowi, którego wyniki są tu omawiane nie robiłeś testu. Test Żołędzia wykonałeś jednak innemu tenisiście, o czym wspomniałem komentując wysokie tętno progowe, które może być cechą charakterystyczną wszystkich tenisistów.

Pisząc o innej interpretacji rzeczonych wyników nie miałem zamiaru podważać Twoich wniosków (wprost przeciwnie!).

Ryszard, bebej68
Dzięki za obszerne wypowiedzi w kwestii która ostatnio jest przedmiotem mojej uwagi.
Awatar użytkownika
zolwik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A oto moje wyniki:
HR 130, LA 2,2; t 9:14 min/km
HR 134, LA 1,7; t 8:34 min/km
HR 144, LA 1,6; t 7:04 min/km
HR 154, LA 2,3; t 6:00 min/km
HR 167, LA 6,4; t 5:08 min/km

LT - HR 153, t 6:10 min/km
Test odbywał się na bieżni 400 metrowej. Biegane odcinki 6 minutowe na 2 minutowych przerwach.
Biegam 2 lata.
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wg. kryteriów testu Żołądzia LT jest przy tętnie 144 sk/min.
Skąd Ci się wzięło HR 153 i 6:10?

Jeżeli już, to 154 i 6:00.

R.
Awatar użytkownika
bebej68
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W tescie Żołądzia tętno jest nadrzędne w stosunku do prędkości ( Tetno charakteryzuje się dużą bezwładnościa, dopiero po pewnym czasie odzwierciedla ono zmeczenie organizmu ) a pomimo tego jest wyznacznikiem poziomów testu ( Ryszard to nazwał dostosowaniem poziomów testu do wytrenowania zawodnika, a ja podejrzewam niestety dużą niedokładność tak dobieranych poziomów)

Pozostaje więc pytanie otwarte czy gradacja poziomów testu powinna odbywać przy pomocy tętna czy prędkosci biegu i co jest dokładniejsze przy wyznaczaniu progu????
MB
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tętno zależy od wielu czynników, m. in. temperatury, stanu organizmu, pory dnia itd., ale wtedy zmienia się również dyspozycja zawodnika i tym samym uzyskiwane prędkości.

Możesz dobierać prędkości do poziomu zawodnika ale jak sprawdzisz dyspozycję w dniu testu?

Jak dobierzesz pierwszy stopień testu?

Jak zapewnisz standardowe założenia testu diagnostycznego, że kolejne obciążenie powinno spowodować wzrost HR o ok. 10 sk/min?

Przy stałych prędkościach testu, może się zdarzyć, że tętno wzrośnie o kilka uderzeń lub o 20.

Interpretacja wyników testu w odniesienia do założeń treningowych jest w takim przypadku niezwykle trudna.

Kilka lat temu też robiłem testy ze stałą prędkością ale pojawiały się problemy, o których napisałem i rozwiązał je test wg. Żołądzia.

Tak na marginesie; tak dokładne wyznaczenie LT ma znaczenie tylko dla zawodników biegających maraton wyczynowo i dla zawodników startujących w Ironmanie.

R.
Awatar użytkownika
zolwik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Skąd się wzięło? Nie wiem? Może z przyjęcia, że LT jest na poziomie 2 mmol.
Nie jestem zawodowcem i próba ta była mi potrzebna do stwierdzenia faktu wydawałoby się oczywistego - mimo, że tak wolno biegam, to biegam na treningach za szybko, przez co tak wolno biegam na zawodach.

Uzyskiwanie jakiś kosmicznych wyników nie jest mi do szczęścia potrzebne, ale nie ukrywam, że poprawa dotychczasowych wyników sprawiłaby mi satysfakcję. Do tego potrzebny jest mądry trening, który mam nadzieję w końcu uda mi się zrealizować.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ