Dobór butów dla początkującego - bieg po twardej nawierzchni
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Na początku chciałbym się przedatawić. Mam 39 lat 182 cm wzrostu i 82 kg wagi. Od przyszłego tygodnia chciałbym zacząć biegać z programem 6 tygodniowym. Czytam forum i mam mętlik w głowie jakie obuwie dobrać do biegania dla mnie czyli początkującego amatora, który 80% czasu będzie biegał po kostce brukowej/asfalcie. Mam stope neutralną a szukam butów do 250 zł. Bardzo proszę doświadczonych kolegów o jakieś sugestie. Większość wpisów na forum które cos sugerowały są z lat poprzednich i większość obuwia jest niedostępna. Moje typy to:
1) Nike DUAL FUSION TRIAL II
2) ASICS PATRIOT 4/ OBERON 6/BLACKHAWK 5
Jestem bardzo otwarty na inne propozycje, bo muszę zdać się na doświadczenie innych.
Dzięki za pomoc.
Na początku chciałbym się przedatawić. Mam 39 lat 182 cm wzrostu i 82 kg wagi. Od przyszłego tygodnia chciałbym zacząć biegać z programem 6 tygodniowym. Czytam forum i mam mętlik w głowie jakie obuwie dobrać do biegania dla mnie czyli początkującego amatora, który 80% czasu będzie biegał po kostce brukowej/asfalcie. Mam stope neutralną a szukam butów do 250 zł. Bardzo proszę doświadczonych kolegów o jakieś sugestie. Większość wpisów na forum które cos sugerowały są z lat poprzednich i większość obuwia jest niedostępna. Moje typy to:
Jestem bardzo otwarty na inne propozycje, bo muszę zdać się na doświadczenie innych.
Dzięki za pomoc.
-
- Zaprawiony W Bojach
proponuję od początku zainwestować w siebie, oprócz iegania robić ćwiczenia wzmacniające a buty kupić lekkie i elastyczne, bez dużej amortyzacji.
dopiero zaczynasz i niewielki czas ćwiczenia czyni takiep osunięcie dośc bezpiecznym.
propozycja: Puma Faas 300 - 229 pln
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/puma_faas_300_2
dopiero zaczynasz i niewielki czas ćwiczenia czyni takiep osunięcie dośc bezpiecznym.
propozycja: Puma Faas 300 - 229 pln
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/puma_faas_300_2
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki Qba za propozycję. Zainwestuję oczywiście w siebie, już to robię
Chodzę 2x w tygodniu na basen korzystając z okazji, ze córka ma lekcje pływania(pływam 1300m), do pracy jeżdzę rowerem(10km dziennie). I mimo, że nie mam kochanki chcę dbać o siebie żeby umrzeć zdrowym :uuusmiech: Nie chcę robić dziadostwa i latać w jakiś trampkach dlatego prosiłem o pomoc. Jeśli są jeszcze jakieś sensowne propzycje to chętnie poczytam.
Raz jeszcze dzięki.

Raz jeszcze dzięki.
-
- Zaprawiony W Bojach
inwestycja w siebie, o którą mi chodzi, to praca nad prawidłową techniką biegu - wtedy omija cię zbędne zastanawianie się nad pronacją, supinacją, amortyzacją itp.
jeżeli prowadzisz aktywny tryb życia, może warto spróbowac potruchtać od razu więcej niż wynika z planu 6-tygodniowego. jest duża szansa, że już teraz jesteś w stanie wolnym truchtem przebiec przynajmniej kilkanaście minut
spokojne tempo to takie, przy którym jesteś w stanie urywanymi zdaniami rozmawiać podczas biegu.
jeżeli prowadzisz aktywny tryb życia, może warto spróbowac potruchtać od razu więcej niż wynika z planu 6-tygodniowego. jest duża szansa, że już teraz jesteś w stanie wolnym truchtem przebiec przynajmniej kilkanaście minut

spokojne tempo to takie, przy którym jesteś w stanie urywanymi zdaniami rozmawiać podczas biegu.
-
- Rozgrzewający Się
Kupiłem pulsometr to będę miał techniczne wsparcie więc tempo właściwe powinienem trzymać. Zobaczę przed rozpoczęciem programu ile jestem w stanie przebiec ciągiem i wtedy najwyżej zacznę nie od pierwszego tygodnia. Buty to podstawa!
-
- Zaprawiony W Bojach
-
- Rozgrzewający Się
Biegam w Asicsach Oberon 6, z racji miejsca zamieszkania (centrum dużego miasta), prawie wyłącznie po asfalcie i jestem zadowolony. Nieźle amortyzują, są lekkie i solidnie zrobione.kamo13 pisze:Witam,
Dzięki za pomoc.
Osobiście polecam. Ale musisz wybrać się do sklepu i samemu popróbować, bo każdemu pasuje co innego.
Pozdrawiam.
-
- Rozgrzewający Się
Zamówiłem przez neta NIKE FUSION ST2
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/nik ... ion_st_2_1
A przekonał mnie ten opis: Model Dual Fusion ST 2 to idealny męski but do joggingu i biegów krótkich w warunkach miejskich po nawierzchniach asfaltowych.
Mierzyłem Puma Faas 300 polecony przez Qbę i jakoś mi nie leżał
Jeśli te Nike też mi nie podejdą to odeślę i wybiorę się do Krakowa(mam najbliżej do specjalistycznych sklepów) aby mierzyć inne buty.
Myślicie, że te Nike to TEORETYCZNIE dobry wybór?
A przekonał mnie ten opis: Model Dual Fusion ST 2 to idealny męski but do joggingu i biegów krótkich w warunkach miejskich po nawierzchniach asfaltowych.
Mierzyłem Puma Faas 300 polecony przez Qbę i jakoś mi nie leżał

- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
teoretycznie nie gorszy niż New Balance, Saucony, Asics, czy inny Adidas. wszystko zależy od modelu i Twojej stopy. a czy konkretnie ten model Nike będzie Ci pasował, dowiesz się jak przymierzyszkamo13 pisze: Myślicie, że te Nike to TEORETYCZNIE dobry wybór?

Go Hard Or Go Home
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32'41''
przy Twojej wadze to ten model może nie zdać egzaminu oczywiście w zależności od tego ile w tyg bd w nim biegał.kamo13 pisze:Zamówiłem przez neta NIKE FUSION ST2
Mierzyłem Puma Faas 300 polecony przez Qbę i jakoś mi nie leżałJeśli te Nike też mi nie podejdą to odeślę i wybiorę się do Krakowa(mam najbliżej do specjalistycznych sklepów) aby mierzyć inne buty.
Do poprawienia:
5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015
I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
bez przesady, aż takim grubasem nie jesteś. jako pierwsze buty z pewnością dadzą radę, byle żeby rozmiar był dobrze dobrany (czyli w sam raz za duże).kamo13 pisze:Czy przy takim obciążeniu i mojej wadze nie spełnią swojej roli?
a jak zrobisz w nich 1000km, wtedy będziesz wiedział już czego szukać i następne buty kupisz bardziej świadomie.
Go Hard Or Go Home
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32'41''
Grubasem nie jest ale akurat jeśli chodzi o ten model to jest przeznaczony dla małego przebiegu i raczej dla lekkich biegaczy ze względu na brak dużej amortyzacji- zwykła pianka jaką użyto i miękka wkładka wewnątrz to za mało... Tym bardziej ze ten model się szybko ubija a podeszwa w konstrukcji waflowej bardziej przeznaczona jest w teren choć i twarde wytrzyma ale nie za wiele... Chociaż tak jak piszę kolega wyżej to i tak lepsze niż nic :DWojtekM pisze:bez przesady, aż takim grubasem nie jesteś. jako pierwsze buty z pewnością dadzą radę, byle żeby rozmiar był dobrze dobrany (czyli w sam raz za duże).kamo13 pisze:Czy przy takim obciążeniu i mojej wadze nie spełnią swojej roli?
a jak zrobisz w nich 1000km, wtedy będziesz wiedział już czego szukać i następne buty kupisz bardziej świadomie.
Do poprawienia:
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
eee, na tej zasadzie to każdy o wadze np. 82-83 kg musiałby biegać w Nimbusach lub NB 1080, bo producent podaje dla tych modeli 80+.Master Piernik pisze: Grubasem nie jest ale akurat jeśli chodzi o ten model to jest przeznaczony dla małego przebiegu i raczej dla lekkich biegaczy ze względu na brak dużej amortyzacji- zwykła pianka jaką użyto i miękka wkładka wewnątrz to za mało... Tym bardziej ze ten model się szybko ubija a podeszwa w konstrukcji waflowej bardziej przeznaczona jest w teren choć i twarde wytrzyma ale nie za wiele... Chociaż tak jak piszę kolega wyżej to i tak lepsze niż nic :D
rozumiem, gdyby ważył ponad 90kg, a tak to chłopak pobiega trochę i waga zejdzie do < 80 kg. a jeżeli mu się spodoba, to kolejne buty już dobierze inaczej

Go Hard Or Go Home