Witam.
Co do poprawy 3 sekund na 100m to bardzo, bardzo w to wątpię. Ja trenowałem w podstawówce l.a. ale praktycznie wszystko, oczywiście najwięcej czasu trener poświecał biegom. Na setkę biegałem 13 sek. mierzone stoperem ze wskazówką, wiec mogłoby to być nawet ciut lepiej. Plasowałem się w grupie średniaków. Ci najlepsi, którzy w sumie biegali tylko sprinty osiągali czasy od 11,5sek. do 11,8. Sprawdź rekordy życiowe obecnych najlepszych polskich sprinterów w wieku 17 lat. Ale na obecnym etepie musiałbyś biegać około 11,2 żeby coś z tego urwać bliżej 10 sekund. No taka jest rzeczywistość. Fizjologii nie przeskoczysz. Kenijczycy są tak dobrzy nie dlatego, że są Kenijczykami w ogóle, ale dlatego, że biegają od najmłodszych lat. W wieku 18 lat mają w nogach tysiące km. Ale walkę podejmij, może się okaże, że przypasuje Ci inny dystans, np. 400m. Zrobisz przez 2 lata dobrą szybkość i spróbujesz sił na 1 okrążenie.
Co do poprawy czasu na 1500m. z 4:20 na 3:50 to już tu są o wiele większe szanse i możliwości. Ale bez dobrze poprowadzonego treningu obejść się nie może. Zawsze najłatwiej poprawić te pierwsze sekundy. Później corz trdniej urwać cokolwiek. Oczywiście czas 3:50 nie kwalifikuję się na start w olimpiadzie

, bo w tym roku minimum było chyba 3:35, ale warto zawsze stawiać sobie wyzwania.
Pozdrawiam, RobsonP