POLAR RCX5 GPS czy GARMIN 910XT ?

Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

Witam,
szukam urządzenia dla biegaczy.
Różnica w cenie (jak dla mnie ) to 300zł.

Czy warto dopłacać do Garmina?

Czytałem testy i opisy przez DC RAINMAKER i opisy na tym forum i mam mętlik.POLAR jest bardziej zegarkowy, uniwersalny (do noszenia na co dzień), Garmin to sprawdzone urządzenie (miałem 310XT ).

Z opisów wynika ,że GPS -dokładność i inne parametry nie różnią się.Garmin jest bardziej do triathlonu, a ja szukam czegoś do biegania.Podobno Garmin 610 jest ok, ale 8godz akumulatora wyklucza go.
Odcinki , interwały robię na stadionie, ale przydało by się coś do monitorowania tempa przy biegach ciągłych długich i przy wybieganiach (często robię trening ze zmianami tempa .
Najmniej zależy mi na pomiarze tętna.

poradźcie coś, najlepiej jeżeli Ktoś używał tego lub tego .
dzięki
Ostatnio zmieniony 08 sie 2012, 21:15 przez zukow2, łącznie zmieniany 1 raz.
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
PKO
Awatar użytkownika
robin_ldz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47.11
Życiówka w maratonie: 3.50.19

Nieprzeczytany post

RCX5 to chyba chodzi o Polara nie Timexa co?

Skoro nie jest dla Ciebie najważniejszy pomiar pulsu to po co dodatkowo dźwigać na ramieniu GPS skoro to samo w lepszym wydaniu masz w 910xt?
Nie miałem RCX5, mam 910 i mnie on bardzo odpowiada.
In this Religion, there are no holidays
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

910xt jest bardzo dobry, ale jesli nie przeszkadza ci, że musisz biegać z dodatkowym balastem takim jak armband z GPS albo sensor biegowy na bucie to nie zastanawiaj się i bierz Polara , jest równie dobry i nie trzeba go ładować. Zaletą 910xt jest to,że ma barometr, ale to chyba nie jest ci potrzebne. Mnie bateria wytrzymuje 1/15 tyg, nie pływam z nim specjalnie, uzywam głównie w terenie.
Oba są do triathlonu, 910 ma wszystko w jednym, Polar jest modułowy ale mozna go nosic jako zwykły zegarek. Pomiaru tetna nie stosuje więc ciezko mi powiedzieć. Aha Polar ma fajną opcję z HeartTouch- zblizasz zegarek do nadajnika i np lapie ci lapa, bardzo fajnie to działa
Awatar użytkownika
Tomi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam oba, ale korzystam z Garmina 910XT, kiedyś kochałem Polara, przebrnąłem przez RS200, RS800CX i teraz RCX5, ale jak zacząłem używać Garmina 910XT to już nie zrezygnowałem.
To co mnie najbardziej odpowiada w bieganiu (poza tym, że pływam i jeżdżę na rowerze):
- zdecydowanie lepszy wyświetlacz, bardziej czytelny, lepiej konfigurowany, idealny do biegania wieczorem (podświetlenie lepsze niż w Polarze);
- przydatna funkcja wibrowania (biegam wieczorami, w czapce lub w słuchawkach) nie musze co chwilę zerkać na, a jak mijam określony odcinek (np. przy interwałach) mam wyraźny impuls, że należy cos zmienić;
- zdecydowanie zbiera więcej danych i jest bardziej elastyczny z innym oprogramowaniem (ja korzystam z Sporttracks i TrainingPeaks), w Polarze będziesz mógł korzystać tylko z ich marnej aplikacji Web (no z innych też, ale słabo tam jest z przesyłaniem danych, nie wiem dlaczego przestali wspierać Polar ProTrainer);
- ustawianie planowanych treningów, w Garminie bez ograniczeń, w Polarze tylko cztery sekcje czyli jeśli chcesz zrobić trening 10’ spokojnie + akcent 1’+2’+3’+4’+3’ ….to już tego nie zdefiniujesz;

Może sobie coś jeszcze przypomnę, ale to takie drobiazgi które czynią różnicę. A jak chcę korzystać z zegarka to używam RCX5 i normalnego zegarka.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja oczywiście również polecam 910.
Zaznaczam jednak, że do codziennego użytku się nie nadaje,...
Polar ma lepszy pasek tętna ale można go dokupić oddzielnie i współpracuje z Garminem,...
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

witajcie,
dziękuję za porady i opinie :)
Kupiłem RCX5 ale zaraz go odesłałem.

Na minus :
- FATALNY przycisk LAP- trzeba użyć sporej siły żeby działał (może w czasie biegu to inaczej działa, ale gdy przeglądałem zegarek bardzo mnie to zniechęciło).Wiem,że przy użyciu opaski HR to dział inaczej, ale raczej nie używam opaski.

- Bardzo słabe podświetlenie tarczy.

- Mało intuicyjny (w porównaniu z Garmin)

- Brak możliwości układania treningu w zegarku-tylko poprzez program POLAR'a

Na plus:
GPS bardzo dokładny (testowałem na odmierzonym odcinku 1 km -wskazanie 1 kom , Garmin 310xt 998m :))

Możliwość użytkowania na co dzień jako zegarka.

Odesłałem i zakupiłem 910XT ( znalazłem w dobrej cenie -różnica 150zł), ale moim zdaniem warto

Może komuś się przyda ten opis.

pozdrawiam
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam podobne zdanie do Twojego.
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trzeba coś ustawiać żeby opaska Polara współpracowała z Garminem? Jaką jest różnica między opaskami-Polar bardziej elastyczna?Czy coś jeszcze?
Awatar użytkownika
Tomi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zukow2 pisze:Trzeba coś ustawiać żeby opaska Polara współpracowała z Garminem? Jaką jest różnica między opaskami-Polar bardziej elastyczna?Czy coś jeszcze?
Nic nie trzeba ustawiać, działa i już. Ja używam opaski Garmina, miałem problem z odczytem HR na poczatku, ale okazało się, że za słabo była docisnięta do ciała. Działa idealnie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ