Kilka pytań
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zdecydowaną większość rzeczy już znalazłem na forum, lecz mam kilka pytań.
Zacząłem biegać tydzień temu.
1. Czy kupno butów 'do biegania' wpłynie na zniknięcie odcisków?
2. Czy trzymanie się planów treningowych ma jakiś cel poza mobilizacją? (Robię nieregularne marszobiegi, biegnę, idę aż uspokoi mi się tętno/oddech potem dalej biegnę etc.)
3. Nie mogę zrobić pełnego oddechu podczas wysiłku, wymaga to jakiejś konsultacji u lekarza? (Bardzo, bardzo nie chcę)
Zacząłem biegać tydzień temu.
1. Czy kupno butów 'do biegania' wpłynie na zniknięcie odcisków?
2. Czy trzymanie się planów treningowych ma jakiś cel poza mobilizacją? (Robię nieregularne marszobiegi, biegnę, idę aż uspokoi mi się tętno/oddech potem dalej biegnę etc.)
3. Nie mogę zrobić pełnego oddechu podczas wysiłku, wymaga to jakiejś konsultacji u lekarza? (Bardzo, bardzo nie chcę)
- jakub738
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
czesc
1. być może,ja biegam w butach jednej firmy od wielu lat a i tak od czasu do czasu coś tam na palcach się pojawia
2. wg mnie plany treningowe są tylko sugestiami,podpowiedziami co robić ale niekoniecznie należy ich się w 100% trzymać,plan zmieniaj w zależności od własnego samopoczucia,dyspozycji dnia,nic na siłę.
3. a co się dzieje jak zrobisz pełny oddech? kaszel? może biegasz za szybko
1. być może,ja biegam w butach jednej firmy od wielu lat a i tak od czasu do czasu coś tam na palcach się pojawia
2. wg mnie plany treningowe są tylko sugestiami,podpowiedziami co robić ale niekoniecznie należy ich się w 100% trzymać,plan zmieniaj w zależności od własnego samopoczucia,dyspozycji dnia,nic na siłę.
3. a co się dzieje jak zrobisz pełny oddech? kaszel? może biegasz za szybko
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 52
Jeśli chodzi o problem z oddychaniem... Ja również miałam problem z pełnym, głębokim oddechem jednak miało to miejsce zanim zaczęłam biegać. Powodem była astma oskrzelowa, jednak ku zaskoczeniu stopniowe treningi i bardzo umiarkowane tempo postępów w szybkości i dystansach spowodowały zanik jakichkolwiek dolegliwości.
Możliwe, że trenujesz zbyt intensywnie. Może warto popracować z pulsometrem i pilnować aby biegać w określonych zakresach.
Nie jestem jednak lekarzem i polecam wizytę u pulmunologa (specjalista od dróg oddechowych).
Pozdrawiam
Możliwe, że trenujesz zbyt intensywnie. Może warto popracować z pulsometrem i pilnować aby biegać w określonych zakresach.
Nie jestem jednak lekarzem i polecam wizytę u pulmunologa (specjalista od dróg oddechowych).
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
-
- Rozgrzewający Się
Najprostszy sposób wg mnie to bieg na 5 km tak szybko jak potrafisz, oczywiście nie zapomnij o rozgrzewce na początku, czyli pierwszy kilometr możesz potraktować jako wstęp:) Ostatnie 2 kilometry powinny być najszybsze. To ważne, żebyś na koniec nie zwalniał tylko wytrzymał do końca, więc postaraj się rozłożyć siły. Na koniec biegu pulsometr wskaże Twoje możliwości. Będziesz czuł, że to Twój maks, organizm da znać:)